Δένδιας – Γι’ αυτό υπέγραψα τη συμφωνία με τη Γαλλία
Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι είναι νωρίς ακόμα για να χαρακτηριστεί η εν λόγω συμφωνία ως «ιστορικό ορόσημο», ωστόσο υπογραμμίζει ότι είναι «σημαντική ευκαιρία» για την εξωτερική και την αμυντική πολιτική της Ελλάδας, θωρακίζοντάς την από στρατιωτικές απειλές
- Το άγριο έγκλημα που στιγμάτισε την Ελλάδα τα Χριστούγεννα του 1965
- Αλλαγή σεξουαλικού προσανατολισμού στα 30 και στα 50; - Η σωματογραφία των αναγκών της ψυχής
- Κασσελάκης: Έχουμε δεσμευτεί ότι θα ιδρύσουμε δημόσιο νοσοκομείο ζώων
- «Ζωντανός είναι ο Αμερικανός δημοσιογράφος Όστιν Τάις» στη Συρία - Τι ισχύει για τον μητροπολίτη Ιμπραχίμ
Τους λόγους για τους οποίους υπέγραψε τη συμφωνία με τη Γαλλία εξηγεί σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο Νίκος Δένδιας κάνοντας λόγι για μια μεγάλη επιτυχία για την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι είναι νωρίς ακόμα για να χαρακτηριστεί η εν λόγω συμφωνία ως «ιστορικό ορόσημο», ωστόσο υπογραμμίζει ότι είναι «σημαντική ευκαιρία» για την εξωτερική και την αμυντική πολιτική της Ελλάδας, θωρακίζοντάς την από στρατιωτικές απειλές.
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας έχει ως εξής:
«Η συμφωνία που υπέγραψα στο Παρίσι πριν από λίγες ημέρες, μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί από μόνη της μια μεγάλη επιτυχία για την Ελληνική Εξωτερική πολιτική.
»Και για μένα προσωπικά, αποτελεί την ευτυχή κατάληξη μιας διαπραγμάτευσης στην οποία συμμετείχα ενεργά, από την ανάληψη των καθηκόντων μου, πριν από δύο χρόνια.
»Στόχοι μας ήταν και παραμένουν η διασφάλιση της εθνικής ακεραιότητας, η προάσπιση του διεθνούς δικαίου, και η ενίσχυση της ισχύος της εξωτερικής μας πολιτικής.
»Οι στόχοι μας υπηρετούνται με σειρά συμφωνιών που είχα την τιμή να υπογράψω: την πρόσφατη συμφωνία με την Γαλλία, την στρατηγική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια και όπως ευελπιστώ, με μια νέα τροποποίηση της σε λίγες ημέρες η οποία θα αναβαθμίζει περαιτέρω το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας, κατά τον πλέον επωφελή τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα.
»Επίσης με τις συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, καθώς και με τη συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος στην Χάγη με την Αλβανία.
»Η υπηρέτηση του τρίτου στόχου, η ενίσχυση της εξωτερικής μας πολιτικής, περνά μέσα από την εμβάθυνση των σχέσεων με τους εταίρους στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή, την διεύρυνση των οριζόντων με μη παραδοσιακούς εταίρους στην Αφρική, την Αμερική, και την Ασία, καθώς και την ενεργό συμμετοχή σε πολυμερείς οργανισμούς.
»Η πρόσφατη συμφωνία με την Γαλλία είναι η πιο πρόσφατη ψηφίδα του ψηφιδωτού της αρχιτεκτονικής αυτής.
»Θωρακίζει την χώρα από στρατιωτικές απειλές, εδράζεται σε κοινές αξίες, όπως το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ενισχύει την φωνή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ, στη Γαλλοφωνία, ακόμα και στο ΝΑΤΟ.
»Είναι ενδεχομένως πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί ιστορικό ορόσημο. Είναι, όμως, βέβαιο ότι αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία τόσο για την εξωτερική όσο και για την αμυντική πολιτική της Ελλάδας, την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, με εθνική ομοψυχία, αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητες της χώρας και προσήλωση στις αξίες που διαχρονικά πρεσβεύουμε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις