Πως σχολιάζει ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας
Ειδικότερα ο κ. Γκιουρντενίζ στρέφει τα πυρά του κατά της Γαλλίας και την κατηγορεί ότι συμπεριφέρεται ως νταής κατά της Τουρκίας ενώ υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής. Την ίδια ώρα ο Τζεμ Γκιουρντενίζ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα όταν καλείται να σχολιάσει το casus beili της Τουρκίας στο Αιγαίο για τα 12 μίλια
Την ενόχληση της Τουρκίας για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας εκφράζει απερίφραστα ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Νταής και διαμεσολαβητής
Ειδικότερα ο κ. Γκιουρντενίζ στρέφει τα πυρά του κατά της Γαλλίας και την κατηγορεί ότι συμπεριφέρεται ως νταής κατά της Τουρκίας ενώ υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής.
Ειδικότερα ο Τζεμ Γκιουρντενίζ μιλώντας στο Open και κληθείς να σχολιάσει την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, τονίζει χαρακτηριστικά:
«Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η αγορά φρεγατών έγινε προκειμένου να εξισορροπήσουν τις επιχειρησιακές δυνάμεις με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Γιατί δύο μέλη του ΝΑΤΟ χρειάζονται μία συμφωνία για να προστατεύσουν ο ένας το άλλο; Αυτά τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να επιλυθούν στρατιωτικά με διαμάχη. Η Γαλλία θα ήταν καλύτερο να συμπεριφερθείς σαν διαμεσολαβητής. Η Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια φέρεται σαν νταής απέναντι στην Τουρκία από κάθε άποψη. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η Τουρκία δεν είναι μικρή χώρα είναι περιφερειακή δύναμη».
«Συμβουλευτική άδεια»
Την ίδια ώρα ο Τζεμ Γκιουρντενίζ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα όταν καλείται να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ελλάδα συνάπτει νέες αμυντικές συμφωνίες και φροντίζει να έχει συμμαχίες καθώς η Τουρκία είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που απειλεί με πόλεμο (casus beili) μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, αν η τελευταία ασκήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ναυτικά μίλια.
«Η συμβουλευτική απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης δίνει συμβουλευτικά την άδεια στην τουρκική κυβέρνηση, δεν είναι casus belli. Σημαίνει ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει στο Αιγαίο τα χωρικά της ύδατα από τα 6 ναυτικά μίλια στα 10 ή στα 12 τότε η Βουλή δίνει όλη την εξουσία στην τουρκική κυβέρνηση «να εφαρμόσει τα απαραίτητα δραστικά μέτρα» αναφέρει ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις