Δεν υποχωρεί ο Ερντογάν για τους S-400 – «Ή θα μας δώσουν οι Αμερικανοί τα F-35 ή τα χρήματά μας»
Οι αναλυτές θεωρούν πλήγμα για το γόητρο του Ερντογάν το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Για πολλοστή φορά ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η χώρα του δεν υποχωρεί στο ζήτημα των S-400 και αναφέρθηκε στην προμήθεια από τη Μόσχα μαχητικών αεροσκαφών και κινητήρων υποβρυχίων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επιστροφή του από το Σότσι της Ρωσίας όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ερντογάν τόνισε ότι πρότεινε στον ρώσο ομόλογό του την από κοινού κατασκευή ακόμα δύο πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία, πέραν εκείνου του Ακούγιου που είναι ρωσικής κατασκευής και ο πρώτος αντιδραστήρας του αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2022.
Πλήγμα για το γόητρο του Ερντογάν
Οι αναλυτές θεωρούν πλήγμα για το γόητρο του Ερντογάν το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ομως ο τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για δύο μελλοντικές συναντήσεις: «Θα συναντηθούμε στη Ρώμη και από εκεί θα πάμε στη Γλασκώβη και μάλλον θα συναντηθούμε και εκεί. Αρα γίνονται κάποια καλά βήματα», είπε, χωρίς να υπάρχει ακόμα καμία επιβεβαίωση από την αμερικανική πλευρά.
Στο πλαίσιο των πολλών θεμάτων που παραμένουν ανοικτά μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, αναφέρθηκε και στα F-35: «Θα συζητήσουμε μαζί τις στρατιωτικές, οικονομικές, εμπορικές σχέσεις. Ας πούμε, τι θα γίνει με τα F-35. Εχουμε πληρώσει 1,4 δισ. δολάρια. Εμείς δεν είμαστε μια χώρα που έχουμε πολλά χρήματα και τα σπαταλάμε. Δεν τα κερδίζουμε εύκολα αυτά τα χρήματα. Ή θα μας δώσουν τα αεροσκάφη μας ή τα χρήματά μας».
Αναφερόμενος στο θέμα των S-400, είπε ότι «η διαδικασία προχωράει κανονικά, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα υποχώρησης. Σε αυτή τη συζήτησή μας θέσαμε αυτά τα θέματα και πώς θα προχωρήσουμε σε άλλες φάσεις.
Οπως τα βήματα που μπορούμε κάνουμε μαζί για παραγωγή κινητήρων μαχητικών και για μαχητικά. Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε παρόμοια βήματα. Μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί και στις ναυπηγήσεις πλοίων. Θα γίνουν βήματα με τη Ρωσία, κοινά βήματα μέχρι και για ναυπηγήσεις υποβρυχίων. Δεν σταματάμε, προχωράμε στην πορεία μας», σημείωσε, ενώ έκανε μνεία και στο ζήτημα της προμήθειας υποβρυχίων από το Βερολίνο.
«Η Γερμανία στο ζήτημα των υποβρυχίων Reis δείχνει να έχει χαλαρώσει. Σε περίπτωση που δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της, τότε κι εμείς θα βρούμε τις εναλλακτικές λύσεις. Οι εναλλακτικές δεν τελειώνουν», προειδοποίησε.
Άλλα δύο πυρηνικά
Ως προς τα σχέδια για πυρηνικά εργοστάσια και την πιθανή συνεργασία με τη Μόσχα, υπογράμμισε: «Κατασκευάζουμε τον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου. Εχουμε στόχο να διαθέτουμε τρεις πυρηνικούς σταθμούς. Στον Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινα αν μπορούμε να κατασκευάσουμε μαζί και τα άλλα δύο πυρηνικά εργοστάσια».
Ετσι, η Τουρκία θα διαθέτει συνολικά τρία πυρηνικά εργοστάσια. «Μας είπε να εργαστούμε μαζί πάνω σε αυτό το θέμα. Με τον ρώσο πρόεδρο εξετάσαμε και τα κοινά βήματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στο Διάστημα, υπάρχει πρόταση των Ρώσων για συνεργασία στο Διάστημα».
Ο Ερντογάν έκανε όλες αυτές τις δηλώσεις κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, παρότι δεν πραγματοποιήθηκαν κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν, ενδεικτικό, σύμφωνα με τους αναλυτές, του σκληρού παζαριού που έγινε στο Σότσι μεταξύ των δύο πλευρών.
Δεν δόθηκε συνέντευξη Τύπου και οι πληροφορίες σχετικά με τις συζητήσεις ήταν ελάχιστες. Το μόνο που διέρρευσε ήταν ότι στην ατζέντα της πρώτης κατ’ ιδίαν συνάντησης των προέδρων Ρωσίας και Τουρκίας εδώ και 18 μήνες «κυριάρχησαν οι εξελίξεις στη Συρία».
Υποδεχόμενος τον Ερντογάν, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι ορισμένες φορές δύσκολες, αλλά με θετική τελική έκβαση και αμοιβαία επωφελείς συμβιβασμούς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις