Με μοχλό της ανάπτυξης τα κονδύλια 32 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις και χαμηλότοκα δάνεια) του Ταμείου Ανάκαμψης, που μαζί με τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ και τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα κινητοποιήσουν για τη συμμετοχή στις επενδύσεις θα ανέλθουν στα 78 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, η κυβέρνηση σχεδιάζει τον χάρτη της ανάπτυξης που αποτελεί και το πολιτικό της ατού στην πορεία προς τις «διπλές κάλπες» του 2023.

Τότε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής για μια ακόμη τετραετία.

Με αυτό το πλάνο κινούνται ο υπουργός των Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής του Θόδωρος Σκυλακάκης, οι οποίοι καταρτίζουν τον κομβικό – και για τις πολιτικές εξελίξεις – προϋπολογισμό του 2022.

Ο Τουρισμός

Ηδη τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης (περί τα 4 δισ. ευρώ) έχουν εισρεύσει στη χώρα και τα πρώτα έργα υλοποιούνται, ενώ το άλμα 16% της οικονομίας με την έξοδο από την καραντίνα και την «ανάσταση» του ελληνικού τουρισμού εκτιμάται ότι οδήγησε σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών πάνω από 7% εφέτος, καθώς μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους έχει ενισχυθεί, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά 5,1%.

Οπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας εξειδικεύοντας τα μέτρα οικονομικής πολιτικής, στήριξης των επιχειρήσεων, απασχόλησης των νέων και των εισοδημάτων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και θα υλοποιηθούν με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2022 στη Βουλή, «η εκτίμηση για την εφετινή ανάπτυξη διαμορφώνεται πλέον στο 5,9%. Πρόκειται για ισχυρή ανάκαμψη, που καλύπτει πάνω από τα 2/3 της απώλειας του 2020.

Και είναι μια πρόβλεψη απολύτως ρεαλιστική, ίσως μάλιστα αποδειχθεί και πάλι συντηρητική, με βάση τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας».

Εξι στόχοι

Με εφαλτήριο συνεπώς τις καλές επιδόσεις της οικονομίας, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης τους 19 από τους 26 μήνες της παρούσας διακυβέρνησης, το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει 6 συγκεκριμένους στόχους στο πεδίο της οικονομίας:

l Την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης από εφέτος.

l Τη βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, από εφέτος.

l Την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022.

l Την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εντός του 2022.

l Την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023.

l Και, τέλος, την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Προτεραιότητα

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «η επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, με στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ταυτόχρονα και παράλληλα με την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας, η κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει τα εισοδήματα με μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, που ενδεικτικά είναι:

  • Το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων περίπου 75.000 νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία για τρεις ακόμη μήνες.
  • Το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 θέσεις.
  • Η μείωση του ποσοστού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

Με βάση τις νέες προβλέψεις, το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4, το 39% το 1/3 και το 33% το 50%.

Ακόμη για το 2022, και προκειμένου να περιοριστεί η ανεργία των νέων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους λαμβάνουν προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση.

Η ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στα 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό, τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος – επιπλέον του μισθού του – ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους.

Μειώσεις φόρων

Επιπλέον στις μειώσεις φόρων του 2021 έρχονται να προστεθούν οι ακόλουθες:

  • Μειώνεται περαιτέρω ο φόρος κερδών των επιχειρήσεων – σε μόνιμη βάση – από το 24% στο 22%.
  • Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης (υπεραποσβέσεις) για δαπάνες που αφορούν πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.
  • Δίνονται φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές.
  • Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο έως τoν Ιούνιο του 2022.
  • Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022.

Το πιο δυναμικό όμως μέτρο είναι η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.

Τέλος, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, προχωρεί η μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022.

Το συνολικό κόστος των επιπλέον αναπτυξιακών παρεμβάσεων, κάποιες από τις οποίες είχαν ήδη προϋπολογισθεί, ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ το 2022, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ είναι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Ετσι, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, «το συνολικό κόστος των επιπλέον μέτρων τόνωσης του διαθεσίμου εισοδημάτων των πολιτών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, διαμορφώνεται στα περίπου 3,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2021-2022».

Οι νέες ιδιωτικοποιήσεις

Μετά την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η κυβέρνηση δρομολογεί:
• Την αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου.
• Την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς και την εκκίνηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου και Λευκίμμης Κέρκυρας.
• Την προετοιμασία του διαγωνισμού για την επαναπαραχώρηση της Αττικής Οδού.
• Την αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες.
• Τα έργα αξιοποίησης ιαματικών πηγών.
• Την αναδιοργάνωση και πώληση της ΛΑΡΚΟ.

Πηγή: ΟΤ