ΠΟΣΔΕΠ – Επιπλέον μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων
Εκτός των μέσων προστασίας (μάσκες, χρήση αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων και εφαρμογή των πρωτοκόλλων που προτείνουν οι ειδικοί), απαιτεί «να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι εκπαίδευσης, να αναζητηθούν νέοι και να εξασφαλιστεί ο καθαρισμός και ο εξαερισμός τους με τη συντήρηση ή προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο».
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
«Υπέρ της επιστροφής στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία» τάσσεται η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) με ανακοίνωσή της, ζητώντας όμως επιπλέον μέτρα ασφαλείας.
Εκτός των μέσων προστασίας (μάσκες, χρήση αντισηπτικών, τήρηση αποστάσεων και εφαρμογή των πρωτοκόλλων που προτείνουν οι ειδικοί), απαιτεί «να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι εκπαίδευσης, να αναζητηθούν νέοι και να εξασφαλιστεί ο καθαρισμός και ο εξαερισμός τους με τη συντήρηση ή προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο».
Σχετικά με τους εμβολιασμούς, η ΠΟΣΔΕΠ κάνει έκκληση σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να εμβολιαστούν το συντομότερο.
Επισημαίνει, όμως, ότι η «εξαγγελία του υπουργείου για την λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων σε όλα τα campus των Πανεπιστημίων έχει καθυστερήσει και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα».
Παράλληλα, τονίζεται στην ανακοίνωση, «θα πρέπει να ενισχυθούν ή να εγκατασταθούν σε κατάλληλους χώρους κλιμάκια του ΕΟΔΥ, πιθανώς σε συνεργασία και με τις Ιατρικές Σχολές στα Πανεπιστήμια που διαθέτουν, για τη διενέργεια συχνών δειγματοληπτικών τεστ (screening) σε ασυμπτωματικά άτομα, rapid ή μοριακών τεστ όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας».
Η ΠΟΣΔΕΠ εξακολουθεί να θεωρεί «ακατανόητη και ανεδαφική τη θέση του υπουργείου για «διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στην μέγιστη πληρότητα των αιθουσών», όταν σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες), πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμωνορίζεται πληρότητα 50-80% (όπως στα θεάματα)».
H τελευταία υπουργική απόφαση, υποστηρίζει η ΠΟΣΔΕΠ, «έχει εντείνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια του διδακτικού προσωπικού, καθώς τα μέτρα επιβάλλονται οριζόντια και δεν λαμβάνονται υπόψη τοπικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες Τμημάτων ή Σχολών, ούτε επιτρέπονται εναλλακτικές επιλογές και προσαρμογή των μέτρων εκεί όπου δεν είναι εκ των πράγματων εφικτή η εφαρμογή τους».
Επίσης ζητά να λαμβάνεται πρόνοια για εξαιρέσεις σε περιπτώσεις ατόμων ευάλωτων, με επιβαρυμένη υγεία.
Η ΠΟΣΔΕΠ σημειώνει, ότι οι διδάσκοντες έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν αν το μάθημά τους διεξάγεται σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας, και, σε περίπτωση που διαπιστώνουν μη συμμόρφωση ή ελλιπή τήρηση των οριζόμενων μέτρων, να το διακόψουν ή να λάβουν κάθε άλλη αναγκαία απόφαση για την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Τέλος, πέραν των μέτρων εκείνων που αφορούν άμεσα τη λειτουργία των πανεπιστημίων, ζητά επίσης ευρύτερα μέτρα και πολιτικές περιορισμού της μετάδοσης του ιού και αντιμετώπισης των επιπτώσεών του, τα οποία επηρεάζουν την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και όλων των πολιτών, όπως η βελτίωση των μέσων μαζικής μεταφοράς για ασφαλέστερη μετακίνηση και η ενίσχυση του συστήματος υγείας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις