Γερμανία – Το παζάρι του Φωτεινού Σηματοδότη
Πρεμιέρα διερευνητικών επαφών του Σολτς με Πράσινους και Φιλελεύθερους για σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας με ορίζοντα όλα να έχουν όλοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα
- Σε κρίσιμη κατάσταση έφηβος που μολύνθηκε από τη γρίπη των πτηνών
- Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες – Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβαρδίζουν την Βηρυτό, η Χεζμπολάχ χτυπάει το Τελ Αβίβ
Οι νικητές των εκλογών, οι Σοσιαλδημοκράτες του Ολαφ Σολτς είχαν τη πολυτέλεια να περιμένουν. Με την άνεση του νικητή έδωσαν περιθώριο στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να τα βρουν πρώτα μεταξύ τους πριν καθίσουν οι ίδιοι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Ο σχεδιασμός του επίδοξου μελλοντικού καγκελάριου της Γερμανίας Ολαφ Σολτς είναι απλός: Οσο πιο κοντά βρεθούν οι Πράσινοι με τους Φιλελεύθερους στις μεταξύ τους διερευνητικές επαφές, όσο σταθερότερη είναι η γέφυρα που θα στήσουν μεταξύ τους, τόσο ευκολότερα θα είναι για τον ίδιο τον Σολτς και το SPD να συγκροτήσει την κοκκινο-κιτρινο-πράσινη κυβέρνηση του «Φωτεινού Σηματοδότη» για τη Γερμανία. Ο πράσινος Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο φιλελεύθερος Κρίστιαν Λίντνερ, κάνουν, μέχρις ενός σημείου, τη δουλειά του Ολαφ Σολτς.
Χθες ήταν οι πρώτες διερευνητικές διαβουλεύσεις του Σολτς και του SPD με τους μελλοντικούς εταίρους. Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση με τους Φιλελεύθερους το απόγευμα, άλλες δύο ώρες διήρκησε η συζήτηση με τους Πράσινους χθες το βράδυ. «Εποικοδομητικές και περιεκτικές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες με το FDP ο γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, μετά το τέλος της συνάντησης με τους Φιλελεύθερους. Μετά από 16 χρόνια Μέρκελ, «η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση που να κάνει τη Γερμανία ισχυρή στην Ευρώπη και τον κόσμο», σημείωσε ο Κλίνκμπαϊλ. Εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης «θα προχωρήσουν γρήγορα».
Ο φιλελεύθερος πρόεδρος του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, δεν μπορούσε προεκλογικά να φανταστεί μία συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι Φιλελεύθεροι θέλουν μείωση του βάρους της φορολογίας για πολίτες και επιχειρήσεις και απορρίπτουν κάθετα νέους φόρους. Το SPD και ο Σολτς θέλουν τον φόρο κληρονομιάς και την αύξηση των φορολογικών εσόδων για να χρηματοδοτήσουν το κοινωνικό κράτος, τη διασφάλιση των συντάξεων και λύσεις στο οξύ πρόβλημα κατοικίας που αντιμετωπίζει η Γερμανία.
Μετεκλογικά οι τόνοι είναι μετριοπαθέστεροι και από τις δύο πλευρές. Ο Ολαφ Σολτς έχει απαγορεύσει στην αριστερή ηγεσία του SPD τα απαξιωτικά σχόλια για τους φιλελεύθερους υπερασπιστές της αγοράς. Και οι Φιλελεύθεροι δεν εστιάζουν πλέον σ’ αυτά που τους χωρίζουν, αλλά σ’ αυτά που μπορούν να τους ενώσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες. «Οι διαφορές στα εκλογικά μας προγράμματα είναι γνωστές», είπε ο Φόλκερ Βίσινγκ, γραμματέας του FDP. «Η χώρα χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση», σημείωσε στις σύντομες δηλώσεις του και μάλιστα μία «μεταρρυθμιστική κυβέρνηση» για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.
Τζαμάικα
Οι Φιλελεύθεροι θα προτιμούσαν μία συγκυβέρνηση με τη Χριστιανική Ενωση και τους Πράσινους, τη μαυρο-κιτρινο-πράσινη «Τζαμάικα». Η πρώτη συνάντηση FDP – CDU/CSU πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ. Αλλά «σταθερή κυβέρνηση» δεν μπορεί να εγγυηθεί αυτήν τη στιγμή η Χριστιανική Ενωση, CDU/CSU, στην οποία βγαίνουν τα μαχαίρια για τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα του κομματος. Το μόνον που διατηρεί μια επίφαση ενότητας είναι το ενδεχόμενο να αποτύχει ο Σολτς στον σχηματισμό κυβέρνησης, για να περάσει η σκυτάλη στον μεγάλο ηττημένο των εκλογών Αρμιν Λάσετ.
Στο στρατόπεδο της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατίας αναζητούνται ήδη τα σενάρια της επόμενης ημέρας. Ο φιλόδοξος, υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν ζητά συνέδριο του κόμματος μέχρι τα Χριστούγεννα και ανανέωση σε θέσεις και πρόσωπα. Ο αντίπαλος του Λάσετ, Νόρμπερτ Ρέντγκεν τον καλεί ανοιχτά να αναλάβει τις ευθύνες της ήττας και ο Φρίντριχ Μερτς, που ευαγγελίζεται την επιστροφή της Χριστιανοδημοκρατίας στις συντηρητικές αξίες, ξανασκέφτεται, σύμφωνα με την «Μπιλντ», να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία του CDU, αν η διαδικασία δεν θα καθορίζεται από την κομματική ελίτ, αλλά συμμετέχει η βάση.
Οι Πράσινοι στο «μικρό συνέδριο» του κόμματος το Σάββατο έδωσαν σε μία δεκαμελή ομάδα την εντολή διαπραγμάτευσης για τη συμμετοχή των Οικολόγων στην επόμενη κυβέρνηση, το κυβερνητικό σύμφωνο θα τεθεί υπό την έγκριση της βάσης του κόμματος. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των Πρασίνων με την διαπραγματευτική ομάδα του SPD. Οι Σοσιαλδημοκράτες περιμένουν ότι σύντομα θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή και των τριών κομμάτων. Ορίζοντας για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης είναι ο Δεκέμβριος, πριν από τα Χριστούγεννα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις