Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αστρονόμοι μπέρδεψαν διαστημικό σκουπίδι με κοσμική έκρηξη από τις απαρχές του Σύμπαντος

Αστρονόμοι μπέρδεψαν διαστημικό σκουπίδι με κοσμική έκρηξη από τις απαρχές του Σύμπαντος

Η πηγή της λάμψης βρισκόταν πολύ πιο κοντά από ό,τι νόμιζαν οι ερευνητές.

Διεθνής ομάδα αστρονόμων προκάλεσε πέρυσι αίσθηση στην ερευνητική κοινότητα ανακοινώνοντας ότι κατέγραψε μια βίαιη έκρηξη στον πιο μακρινό και αρχαίο γαλαξία που γνωρίζουμε. Όμως η λάμψη που κατέγραψαν ήταν πιθανότατα αντανάκλαση από διαστημικό σκουπίδι, διαπιστώνουν δύο νέες μελέτες.

Η αμφισβητούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy κατέγραφε μια «έκλαμψη ακτίνων γάμμα», ή GRB, μια έκρηξη ασύλληπτης ισχύος που συμβαίνει όταν γιγάντια άστρα καταρρέουν και μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες, ή όταν συγκρούονται αντικείμενα μεγάλης μάζας όπως άστρα νετρονίων.

Οι ίδιοι οι ερευνητές αναγνώριζαν ότι η πιθανότητα να συλλάβει κανείς ένα τέτοιο συμβάν σε έναν τόσο μακρινό γαλαξία είναι μόλις 1 στα 10 δισεκατομμύρια. Ο εν λόγω γαλαξίας, με την ονομασία GN-z11, χρονολογείται μόλις στα 420 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Οι απειροελάχιστες πιθανότητες καταγραφής προκάλεσαν δυσπιστία σε άλλους αστρονόμους: «Αρχίζεις να αναρρωτιέσαι, μήπως υπάρχουν άλλες, πιο πιθανές αιτίες;» σχολιάζει στο δικτυακό τόπο του Nature ο Τσαρλς Στάινχαρτ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Ο Στάινχαρτ και η ομάδα του αναφέρουν τώρα στο Nature Astronomy ότι η πιθανότητα να φτάσει σε ένα οποιοδήποτε τηλεσκόπιο φως που ανακλάστηκε σε διαστημικά σκουπίδια είναι πολύ μεγαλύτερη, από 1 στις 1.000 έως 1 στις 10.000.

«Αν πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα στις δύο εξηγήσεις, ναι, είναι και οι δύο απίθανες, όμως η μία από αυτές είναι εκατομμύρια φορές πιο πιθανή» λέει ο ερευνητής.

Η δεύτερη μελέτη για το ίδιο θέμα δείχνει να αποκαλύπτει τον ένοχο: η ομάδα του Μίκαλ Μικαλόβσκι, αστρονόμου του Πανεπιστημίου Μικίεβιτς στην Πολωνία, εξέτασε δεδομένα για την περιοχή του ουρανού που κοιτούσε το τηλεσκόπιο όταν καταγράφηκε η επίμαχη ανακάλυψη. Όπως αναφέρει η ομάδα στο ίδιο τεύχος του Nature Astronomy, το πιθανότερο ήταν ότι η λάμψη προήλθε από εξάρτημα ρωσικού πυραύλου Proton που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία το 2015.

Για πολλούς, η διαμάχη φαίνεται να έχει λήξει. Ωστόσο οι συντάκτες της αρχικής μελέτης επιμένουν στον ισχυρισμό τους και αναφέρουν στο ίδιο περιοδικό ότι σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς το διαστημικό σκουπίδι δεν πέρασε από το οπτικό πεδίο του τηλεσκοπίου.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητοι ερευνητές σχολίασαν ότι τα δεδομένα της αρχικής μελέτης είναι χαμηλής ποιότητας και δεν δείχνουν αξιόπιστα.

Είναι πάντως κρίμα που οι αστρονόμοι δεν κατάφεραν να ανιχνεύσουν μια τόσο μακρινή έκρηξη. Θα μπορούσε να αποκαλύψει νέα στοιχεία για τα πρώτα άστρα που άναψαν στο Σύμπαν, τα οποία έφταναν στο τέλος της ζωής τους περίπου 420 εκατ. χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Must in

Εξαετές συμβόλαιο και ρήτρα 1 δισ. ευρώ για τον Γιαμάλ

Γιαμάλ και Μπαρτσελόνα θέλουν να κρατήσουν «κοινή» πορεία με τον Ισπανό να υπογράφει επέκταση συνεργασίας με τους «μπλαουγκράνα» διάρκειας έξι ετών με την ρήτρα του συμβολαίου να φτάνει το 1 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024