Πέντε Οκτωβρίου – Διεθνής Ημέρα κατά της Πορνείας
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα κατά της Πορνείας είναι αξιοσημείωτο γεγονός οι αργοί ρυθμοί εάν όχι εξάλειψης του φαινομένου αυτού αλλά και ο περιορισμός του
Σαν σήμερα, 5 Οκτωβρίου 2002 καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα κατά της Πoρνείας (Ιnternational Day of No Prοstitution), με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ, Αυστραλία και Φιλιππίνες, για την καταπολέμηση της βιομηχανίας του σεξ.
Η Διεθνής Ημέρα κατά της Πoρνείας, εκτός της πoρνείας, περιλαμβάνει δράσεις κατά της πoρνογραφίας, του τηλεφωνικού σεξ, του κυβερνoσέξ, του τράφικινγκ, του επαγγελματικού στριπτίζ, του ερωτικoύ μασάζ, του σεξoτουρισμού και των ερωτικών αγγελιών στο διαδίκτυο και τον Τύπο.
Ιστορική αναδρομή καθιέρωσης
Η Sandra Coney, μέσα από την παρουσία της στο συνέδριο της αυστραλιανής μη κυβερνητικής οργάνωσης κατά της εμπορίας γυναικών( CATW ) στη Μελβούρνη σηματοδότησε την πρώτη Διεθνή Ημέρα της Απαγορεύσεως της Πορνείας.
Η CATW είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που αντιτίθεται σε όλες τις μορφές πορνείας και εμπορίας γυναικών, κοριτσιών και αγοριών και έχει συμβουλευτική ιδιότητα στα Ηνωμένα Έθνη.
Στο -μάλλον- ασύμβατο περιβάλλον ενός παρεκκλησίου αφιερωμένου στους νεκρούς ήρωες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μια ετερόκλητη ομάδα γυναικών από την Αυστραλία συγκεντρώθηκαν στις 5 Οκτωβρίου για να σηματοδοτήσουν την πρώτη Διεθνή Ημέρα Απαγόρευσης της Πορνείας.
Κατόπιν αυτού του περιστατικού στην Μελβούρνη παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλά μέρη του πλανήτη, όπως η Νιγηρία, η Μανίλα, η Αϊόβα, το Σικάγο, η Αλάσκα και η Ρωσία.
Στη Μελβούρνη, όμως η αρχική εκδήλωση πήρε αργότερα τη μορφή ενός επίσημου συνεδρίου, που περιελάμβανε έγγραφα από ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές καταπιανόμενοι με πλήθος παρεμφερή θεμάτων.
Από την πορνογραφία στη διαφήμιση, τις ταχυδρομικές παραγγελίες νυφών από τις Φιλλιπίνες μέχρι τη νομιμοποίηση και την αποποινικοποίηση της πορνείας.
Οι παρευρισκόμενοι προέρχονταν κυρίως από παραδοσιακές γυναικείες ομάδες όπως το «Catholic Womens League» αλλά και από κέντρα περίθαλψης γυναικών στην Αυστραλία.
Η κατάσταση σήμερα σε αριθμούς
Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 με 800.000 άνθρωποι πέφτουν θύματα του «trafficking».
Από αυτούς, το 80% των θυμάτων πρόκειται για γυναίκες ενώ μέχρι και το 50% των γυναικών αυτών είναι ανήλικες.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, 9 στις 10 γυναίκες που βρίσκονται στην πορνεία προσπαθούν να ξεφύγουν καθώς δεν βρέθηκαν ποτέ εκεί από επιλογή τους.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πάνω από 18 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό το καθεστώς σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Κάτι πάει λάθος…
Κάνοντας ένα γρήγορα πέρασμα στο διαδίκτυο θα παρατηρήσει κάποιος την ύπαρξη ενός αξιοθεώρητου αριθμού ημερών που αφορούν την βία κατά της γυναίκας ( «Διεθνής Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», «Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού», «Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας» ), παρ’όλα αυτά από το καλοκαίρι είμαστε παρατηρητές ενός μεγάλου αριθμού γυναικοκτονίων.
Ίσως, οι ημερομηνίες αυτές είναι ακόμα μία μέρα στο ημερολόγιο και δεν συνοδεύονται από τις κατάλληλες ενέργειες ανάπτυξης σωστής παιδείας .
Ενέργειες που αφορούν τόσο το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και ενέργειες του καθενός από εμάς για εμάς.
- LIVE: Ίντερ – Κόμο
- Μαρούσι: Επιτέθηκαν με μαχαίρι σε ανήλικους – Η στιγμή που 15χρονος μαχαιρωμένος ζητά βοήθεια σε κατάστημα
- Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από κλοπές σε καταστήματα ρούχων
- Οι πρώην πρωθυπουργοί που στριμώχνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Νέα ακινητοποίηση συρμού στο μετρό Θεσσαλονίκης – Τι απαντά η διαχειρίστρια εταιρεία
- «Θέλω έναν sugar daddy και μια θαλαμηγό»: Η Kesha αποκάλυψε τι θέλει να της φέρει το 2025