Ακρίβεια – Σεισμός στην παγκόσμια οικονομία από την ακρίβεια – Τι θα γίνει στην Ελλάδα
Και θεωρούν πως αν ο φετινός χειμώνας είναι τόσο κακός όσο προβλέπουν ορισμένοι ειδικοί – με κάποιους από τις φτωχές και μεσαίες τάξεις να μην μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους, άνθρωποι θα πεθάνουν από το κρύο.
Τα ρίχτερ που προκαλεί η αναδιάταξη των τεκτονικών πλακών, πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί ο παγκόσμιος οικονομικός ιστός έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, σε κάθε σπίτι, στην τσέπη κάθε ανθρώπου, που πλέον βλέπει τον χειμώνα να έρχεται βαρύς, τον δεύτερο χειμώνα της πανδημίας, έναν από τους πολλούς χειμώνες που ανέθρεψε και σκόρπισε σε κάθε γωνιά του πλανήτη η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή.
Είναι ένα πρόδρομο φαινόμενο αυτή η τεκτονική αναδιάταξη και τα ρίχτερ θα δυναμώσουν καθώς όλη η αλυσίδα δείχνει να επηρεάζεται.
Από την ενέργεια, τα τρόφιμα, τα μικρά και μεγαλύτερα αγαθά, τα στοιχειώση και υποτυπώδη προϊόντα που υποστηρίζουν την ανθρώπινη επιβίωση και αξιοπρέπεια, λίγο πριν φτάσουν τα Χριστούγεννα, όμως κανείς δεν ξέρει τι Χριστούγεννα θα είναι αυτά, όταν πίσω από το πανδημικό κύμα, ακούγεται ο παφλασμός ενός μεγαλύτερου κύματος, εκείνου της παγκόσμιας ακρίβειας, που προσλαμβάνει πλανητικές διαστάσεις, χτυπώντας ταυτόχρονα κάθε χώρα, κάθε συνδετικό λίθο της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι προσεισμοί έχουν σημάνει συναγερμό, ήδη στη Βρετανία επικρατεί χάος, και όχι μόνο από την έλλειψη βενζίνης.
Το χάος εξαπλώνεται τόσο γρήγορα όσο και το ηλεκτρικό που φωτίζει τη λάμπα μόλις πατήσουμε τον διακόπτη.
Η ενέργεια, το φυσικό αέριο, η βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης, οι πρώτες ύλες, η βιομηχανία, μεταπράτησης, κατασκευής, παρασκευής, το σύστημα διακίνησης, όλα επιμολύνονται από μία ανωμαλία, μία ρηγμάτωση στον πυθμένα της λίμνης, που ταράζει τα ήρεμα νερά, σχηματίζει δίνη που απιλεί να καταπιεί την αγοραστική δύναμη του καθένα, να διαβρώσει κρατικούς προϋπολογισμούς, να ανοίξει τη πόρτα σε έναν πολύ κρύο χειμώνα, τον χειμώνα που ο κόσμος προσπάθησει να αφήσει πίσω του την πανδημία.
Αναλυτές βλέπουν ήδη ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα στην Ευρώπη και την Ασία μόλις έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί, οι τιμές του πετρελαίου στην Αμερική έφτασαν σε υψηλό επτά ετών και οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1 δολάριο το γαλόνι από πέρυσι.
Ζέστη ή φαγητό
Και θεωρούν πως αν ο φετινός χειμώνας είναι τόσο κακός όσο προβλέπουν ορισμένοι ειδικοί – με κάποιους από τις φτωχές και μεσαίες τάξεις να μην μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους, άνθρωποι θα πεθάνουν από το κρύο.
Καθώς η τιμή της ενέργειας ανεβαίνει, το κόστος θα πέσει δυσανάλογα στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας.
Οι ανισότητες εισοδήματος θα αποκαλυφθούν δραματικά καθώς οι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία αντιμετωπίζουν μια έντονη επιλογή: ζέστη ή φαγητό…
Αυτό το χειμώνα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να γονατίσει, ζητώντας ενέργεια από όπου και αν είναι διαθέσιμο. Η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα. Η Μέση Ανατολή θα χρεώσει ό, τι μπορεί να ξεφύγει και η ικανότητα παράδοσης είναι περιορισμένη.
Οι αναταράξεις στην οικονομία δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακατα, που δίνουν την ευκαιρία σε χώρες να κάνουν επιθετικές κινήσεις στην σκακιέρα, αναδιατάσσοντας την ισχύ τους, όπως άλλαζαν χέρια παλιότερα οι αποικίες.
Διαβάστε επίσης: Κατώτατος μισθός – Πρωταθλητές στη… μείωση οι Έλληνες εργαζόμενοι
Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι την Τετάρτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίστηκε έτοιμος να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων ενεργειακών αγορών, ανεβάζοντας τα επίπεδα προσφοράς σε επίπεδα ρεκόρ.
Η παρέμβαση Πούτιν, προκάλεσε άμεσα αποσυμπίεση στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, που μόνο μέσα σε δυο μέρες έχουν εκτοξευτεί κατά 60%!
Σε συνάντηση που είχε για τα ενεργειακά, ο Πούτιν υποστήριξε πως η Gazprom πρόκειται να πιάσει φέτος νέο ρεκόρ στα επίπεδα παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ξεπερνώντας «κατά πάνω από 8%» τις υποχρεώσεις της με βάση τα συμβόλαια που έχει στέλνοντας μέσω Ουκρανίας 40 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Επεσήμανε δε, πως ήδη οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη, τους τελευταίους εννέα μήνες, κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ.
Η ακρίβεια είναι εδώ
Πίσω στα δικά μας, και καθώς το κρύο πλησιάζει, η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούν να βρουν μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των νοικοκυριών απέναντι στο κύμα ακρίβειας.
Που έχει ήδη φτάσει, γιατί ακόμη και μία δαγωνιά στην τυρόπιτα από τον φούρνο είναι ακριβότερη, όπως και το ψωμί, προϊόντα διατροφής στα σουπερμάρκετ, ο καφές σε κάποιες περιπτώσεις, και όλα αυτά πριν ανάψουν τα καλοριφέρ.
Πρώτη γραμμή άμυνας
Ως πρώτη γραμμή άμυνας σε αυτήν την διαφαινόμενη τέλεια καταιγίδα, και μετά την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για όλους τους καταναλωτές και την τροπολογία που άνοιξε το δρόμο για επιδότηση των οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προαναγγελει μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος ενώ το οικονομικό επιτελείο ξεκίνησε ήδη την αναζήτηση πόρων για τη νέα διεύρυνση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης το οποίο χορηγείται βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, καυσόξυλα και πέλετ.
Το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης από τα 100 εκατ. ευρώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και τα 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να περιοριστούν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου συνεχίζει το ράλι ανόδου.
Μεσαία τάξη
Στο τραπέζι των συζητήσεων των επιτελών της κυβέρνησης, βρίσκεται και η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος ώστε οι επιδοτήσεις να αγγίζουν και τη μεσαία τάξη.
Με τα σημερινά δεδομένα οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε περίπου 700.000 και τα εισοδηματικά όρια κυμαίνονται από 12.000 ευρώ (ετήσιο συνολικό εισόδημα) για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, στα 20.000 ευρώ για το ζευγάρι και στα 22.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Τα όρια αυτά είναι πιθανόν να διευρυνθούν κυρίως για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.
Αυξημένο έως και 25% αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το πετρέλαιο θέρμανσης.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης από τα περίπου 0,8 ευρώ το λίτρο, αυξήθηκε τον Απρίλιο κοντά στο 1 ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, με τα σημερινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας του δολαρίου κυμαίνεται στο 1,15 ευρώ το λίτρο.
Ωστόσο η περίοδος θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, που σημαίνει ότι η τιμή διάθεσης θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς εκείνης της περιόδου.
Τονίζεται ακόμη ότι πολλά νοικοκυριά προχώρησαν την άνοιξη σε αποθεματοποίηση πετρελαίου θέρμανσης, πράγμα που σημαίνει ότι στην έναρξη τουλάχιστον της περιόδου η ζήτηση – η πορεία της οποίας εξαρτάται και από τον καιρό – προβλέπεται να είναι σχετικά μειωμένη.
Φυσικό αέριο
Πρόθεση, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ είναι η οριζόντια επιδότηση και των συνολικά 550.000 καταναλωτών φυσικού αερίου.
Το ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί από τα κονδύλια που αναζητούνται μέσω του κρατικού προυπολογισμού και σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που εξετάζεται είναι ένα εύρος της τάξης των 35-45 ευρώ η μεγαβατώρα για την οποία θα απαιτηθούν κονδύλια ύψους 63-100 εκατ. ευρώ για να μετριαστούν οι αυξήσεις μέχρι και το τέλος του έτους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις