Τα Εμιράτα σχεδιάζουν αποστολή στη Ζώνη των Αστεροειδών
Το εγχείρημα θα είναι «αρκετές φορές πιο δύσκολο» από την αποστολή του Amal, του δορυφόρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που τέθηκε φέτος σε τροχιά γύρω από τον Άρη.
Μετά την επιτυχία της πρώτης τους αποστολής στον Άρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι επόμενος στόχος του διαστημικού προγράμματος είναι η Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.
Το σκάφος σχεδιάζεται να εκτοξευτεί το 2028 με στόχο να προσεδαφιστεί σε αστεροειδή που δεν έχει ακόμα επιλεγεί.
Εφόσον το εγχείρημα πετύχει, τα Εμιράτα θα περάσουν στο κλαμπ των χωρών που έχουν καταφέρει να προσεδαφιστούν σε αστεροειδής κομήτες – ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία.
Το σκάφος των Εμιράτων θα παραμείνει στον αστεροειδή για να μεταδίδει δεδομένα όσο διαρκεί η μπαταρία του.
Θα χρειαστεί ταξίδι πέντε ετών μέχρι να φτάσει η αποστολή στον προορισμό της το 2033. Η απόσταση μέχρι τη Ζώνη των Αστεροειδών είναι περίπου 350 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ωστόσο το σκάφος θα πρέπει να διανύσει πολύ μεγαλύτερη διαδρομή, περίπου 3,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, καθώς θα πρέπει να περάσει πρώτα από την Αφροδίτη και μετά ξανά από τη Γη για να αποκτήσει αρκετή ταχύτητα χάρη στη βαρυτική ώθηση των δύο πλανητών.
Το εγχείρημα θα είναι «αρκετές φορές πιο δύσκολο» από την αποστολή του Amal, του δορυφόρου των Εμιράτων που τέθηκε φέτος σε τροχιά γύρω από τον Άρη, δήλωσε στο Associated Press η Σάρα αλ Αμίρι, υπουργός Τεχνολογίας και επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΑΕ. «Χωρίς την εμπειρία που αποκτήσαμε με την αποστολή στον Άρη, θα ήταν πολύ δύσκολο να πετύχουμε» παραδέχτηκε.
Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται από το γεγονός ότι το σκάφος θα ταξιδέψει και κοντά στον Ήλιο και μακριά από αυτόν, επισήμανε.
Από τους 1,1 εκατομμύρια αστεροειδείς του Ηλιακού Συστήματος, οι περισσότεροι βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε έναν δακτύλιο ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία. Θεωρούνται κατάλοιπα από τον σχηματισμό των πλανητών πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και η μελέτη τους αποκαλύπτει πολύτιμες πληροφορίες για τον σχηματισμό και την εξέλιξη της Γης.
Τα Εμιράτα θα συνεργαστούν στην αποστολή με το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει αποφασιστεί ποια θα είναι τα επιστημονικά όργανα, ούτε υπάρχει εκτίμηση για το κόστος. Ο δορυφόρος Amal κόστισε 200 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος λειτουργίας, και αποστολή σε αστεροειδή πιθανότατα θα κόστιζε περισσότερο λόγω των τεχνικών δυσκολιών.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ποντάρουν στην ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας και σχεδιάζουν την εκτόξευση μη επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη το 2024.
Έχουν επίσης παρουσιάσει τον φιλόδοξο στόχο για δημιουργία αποικίας στη Σελήνη έως το 2117.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου