Αριάνι. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε ταξιδέψει στην Τουρκία και να μην έχετε δοκιμάσει το συγκεκριμένο ρόφημα.

Το αριάνι είναι ένα ρόφημα με γιαουρτώδη υφή που παράγεται είτε με την προσθήκη νερού και αλατιού σε γιαούρτι αν θέλετε να το παρασκευάσετε οι ίδιοι στο σπίτι σας, και διαφορετικά αν παραχθεί σε εργοστάσιο.

Μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε μόνοι σας αριάνι στο σπίτι είναι η ανάμειξη 500γρ γιαουρτιού (καλύτερα χαμηλών λιπαρών) με 1/2 λίτρο νερό και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλατιού. Απλά χτυπήστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, προσθέστε όσο πάγο θέλετε και φύλλα δυόσμου.

Στην βιομηχανία παράγεται κυρίως μέσω δύο διαφορετικών διαδικασιών. Χρησιμοποιείται τυποποιημένο γάλα χαμηλών λιπαρών και στους δύο τρόπους παραγωγής. Στη πρώτη διαδικασία το γάλα αραιώνεται με νερό μέχρι 8% και προστίθενται καλλιέργειες των βακτηρίων Streptococcus thermophilus και Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus για να ακολουθήσει η αντίδραση της ζύμωσης, η οποία και θα οδηγήσει στην παραγωγή του επιθυμητού προϊόντος. Στη δεύτερη μέθοδο παραγωγής το γάλα ομογενοποιείται και παστεριώνεται πριν την προσθήκη των βακτηρίων, με σκοπό τη βελτίωση της μικροβιολογικής ποιότητάς του. Ακολουθεί η προσθήκη των βακτηρίων, και μέσω της ζύμωσης που πραγματοποιείται, παράγεται το αριάνι.

Η σύσταση του τελικού προϊόντος συνήθως κυμαίνεται ως εξής: Πρωτεΐνη (1.44%–3.48%), αλάτι (0.17%–1.75%), και λίπος (0.1%–3%), ενώ διατηρείται για 10-15 ημέρες στους 4°C.

Οφέλη

Το Αριάνι είναι ένα πολύ εύπεπτο ρόφημα με ιδιότητες παρόμοιες με αυτές του γιαουρτιού. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνες και μπορείτε να το καταναλώσετε ακόμα και αν είστε αλλεργικοί στην λακτόζη, καθώς περιέχει πολύ μικρή ποσότητα.

Δοκιμάστε το σκέτο, αρκετά παγωμένο, σε smoothies αλλά είναι ιδανικό μετά από ένα βαρύ γεύμα. Θα νιώσετε αμέσως καλύτερα!

Κεφίρ

Το κεφίρ θεωρείται το μυστικό μακροζωίας των Καυκάσιων και καταναλώνεται ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Νοτιοδυτική Ασία. Τα παλιότερα χρόνια ήταν πολύ δημοφιλές και στην Βόρεια Ελλάδα και δεδομένης της συμβολής του στην καλή υγεία όλου του οργανισμού είναι πραγματικά κρίμα που έχει «ξεχαστεί».

Πρόκειται για ένα προϊόν με αρκετά όξινη γεύση, ελαφρώς αλκοολούχο (< 2%) το οποίο παράγεται από ζύμωση οποιουδήποτε γάλακτος (ακόμα και φυτικού), αλλά προκειμένου να επωφεληθούμε από τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία καλύτερα να προτιμήσουμε κεφίρ είτε απο γάλα αγελαδινό είτε από κατσικίσιο. Η παραγωγή του γίνεται με την προσθήκη κόκκων κεφίρ οι οποίοι είναι ζελατινώδεις, κιτρινωποί, με ακανόνιστο σχήμα παρόμοιο με κουνουπίδι. Η σύστασή του εξαρτάται από το γάλα από το οποίο παράγεται. Περιέχει περίπου 40 αρωματικές ενώσεις εκ των οποίων δύο είναι ο διακέτυλος και η ακεταλδεϋδη που του προσδίδουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα.

Οφέλη

Το κεφίρ, όπως και το αριάνι, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και μπορεί επίσης να καταναλωθεί και από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος B και πρωτεΐνη.

Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για το πρωϊνό σας, ως αντικατάστατο του γάλακτος.

Το κλασσικό γιαούρτι

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια, το γιαούρτι έχει χάσει λίγο την αίγλη του ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία, όμως το παραδοσιακό γιαούρτι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας. Μπορεί να μην περιέχει τις ίδιες ποσότητες βακτηρίων όμως η συμβολή του στην υγεία μας μόνο αμελητέα δεν είναι! Πιο συγκεκριμένα, το γιαούρτι μας δίνει μια γενναιόδωρη ποσότητα ασβεστίου και πρωτεϊνών, μαζί με βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου.

Όπως βλέπετε όποιο από τα παραπάνω και να διαλέξετε, τα οφέλη για την υγεία σας είναι πολύ σημαντικά! Μη ξεχνάτε ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για την διατροφή μας είναι να έχουμε καθημερινά ποικιλία τροφίμων, να μη μένουμε στα ίδια και στα ίδια, οπότε τί καλύτερο από το να εντάξετε και τα τρία στην διατροφή σας.

Πολύ σημαντικό επίσης, είτε προτιμήσετε το κεφίρ είτε το αριάνι είτε το κλασσικό γιαούρτι, είναι να προσέξετε να μην περιέχουν ζάχαρη και γλυκαντικά! Καλό είναι, τα ροφήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο με πρόσθετα φρούτα και σάκχαρα, να τα προτιμάτε πιο αραιά.

Καλή σας απόλαυση!