Μητσοτάκης για Σύμφωνο Σταθερότητας – Να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό των στόχων
Στην αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας θα συζητήσουμε και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο δαπάνες που, λόγω της θέσης μας, είναι δυσανάλογα μεγάλες, δήλωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
«Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή τής ευρωπαϊκής συζήτησης για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας, έτσι ώστε να ξεφύγουμε από ένα ασφυκτικό πλαίσιο ποσοτικών στόχων, το οποίο την τελευταία δεκαετία απεδείχθη παντελώς ανεπαρκές να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή για την κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας.
Ο κ. Μητσοτάκης που, με την τοποθέτησή του αυτή, απάντησε στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε θέσει το θέμα των δημοσιονομικών στόχων από το 2024 και μετά, τόνισε ότι «είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Θα είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαπραγμάτευση αυτή που θα γίνει, αφορά όμως συνολικά την πορεία της ευρωζώνης από εδώ και στο εξής».
Προσέθεσε ότι η διαπραγμάτευση αυτή, «προφανώς, αφορά και χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες έχουν μεγάλο χρέος και θα διεκδικήσουμε σε κάθε περίπτωση πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία από αυτή που μας παρείχαν οι προηγούμενοι κανόνες».
Και υπογράμμισε πως, μέρος της συζήτησης αυτής «είναι και το κατά πόσον υπάρχουν είδη δαπανών, τα οποία ενδεχομένως θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των στόχων για τους οποίους θα δεσμευτούμε. Ενδεχομένως, οι αμυντικές δαπάνες, οι οποίες όντως βαρύνουν δυσανάλογα χώρες όπως η Ελλάδα, που λόγω της γεωπολιτικής τους θέσης αναγκάζονται να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στην άμυνα», διευκρίνισε.
«Δεν είμαστε Λουξεμβούργο, δεν είμαστε Δανία, υποχρεωνόμαστε να έχουμε αυτές τις αμυντικές δαπάνες, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς και να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Μέρος λοιπόν της συζήτησης θα αφορά και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο δαπάνες που, λόγω της θέσης μας, είναι δυσανάλογα μεγάλες. Το ίδιο ενδεχομένως θα μπορούσε να αφορά και τις δαπάνες του προσφυγικού. Είναι σωστή η παρατήρησή σας και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε», σημείωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά.
Τι είχε προτείνει η Γεννηματά
«Έχουμε προτείνει στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται από το 2024, ώστε ένα μεγάλο ποσοστό να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αμυντικών μας δαπανών, χωρίς νέες επιβαρύνσεις των πολιτών. Τώρα είναι η ώρα να πιέσει σε αυτή την κατεύθυνση», είχε πει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στην ομιλία της στη Βουλή.
Παραδεχόμενη ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται «και μας υποχρεώνει σε ενδυνάμωση της αποτρεπτικής μας ικανότητας», η κυρία Γεννηματά υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πρέπει να το αξιοποιήσει αυτό, «ώστε να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει τη μείωση των πλεονασμάτων από την Ε.Ε.».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις