Φαγητό – Ένα στα 10 άτομα σε όλο τον πλανήτη έχει συχνά πόνο στην κοιλιά μετά που τρώει
Νέα έρευνα για το φαγητό επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουμε πολλοί και από προσωπική εμπειρία.
Περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή ο ένας στους δέκα ανθρώπους, νιώθει συχνά πόνους στην κοιλιά όταν τρώει φαγητό (περισσότερες από τις μισές φορές), σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Το πρόβλημα είναι συχνότερο στις γυναίκες (13%) από ό, τι στους άνδρες (9%), καθώς επίσης στους νεότερους ανθρώπους 18 έως 28 ετών (15%).
Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Έσθερ Κολομίερ των πανεπιστημίων KU Λουβέν (Βέλγιο) και Γκέτεμποργκ (Σουηδία), η οποία βασίστηκε σε διαδικτυακή δειγματοληπτική έρευνα σε 54.127 ανθρώπους από 26 χώρες, παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο της ευρωπαϊκής οργάνωσης Γαστρεντερολογίας United European Gastroenterology (UEG Week Virtual 2021).
Τα συμπτώματα
Όσοι νιώθουν συχνά κοιλιακούς πόνους σχετικούς με το φαγητό είναι, επίσης, πιθανότερο να αισθάνονται φούσκωμα ή πρήξιμο στην κοιλιά τους, αίσθηση υπερβολικού ή πολύ πρόωρου κορεσμού μετά το φαγητό, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα ή διάρροια (τα δύο τελευταία συμπτώματα σε ποσοστό 30%, έναντι 10% μεταξύ όσων δεν έχουν συχνούς πόνους στην κοιλιά).
Ακόμη, έχουν συχνότερα περισσότερο ψυχολογικό στρες και μη γαστρεντερολογικά ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πόνους στη μέση, δύσπνοια κ.ά. Το 36% νιώθουν άγχος (έναντι 18% όσων δεν έχουν πόνους στην κοιλιά λόγω φαγητού) και το 35% συμπτώματα κατάθλιψης (έναντι 17% όσων δεν νιώθουν κοιλιακούς πόνους).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Παπαδόπουλος: «Είμαι πραγματικά περήφανος για αυτά τα παιδιά, αξίζουν το μετάλλιο»
- Πέθανε ο διακεκριμένος αρχαιολόγος Μιχάλης Ανδριανάκης
- Εκλογές στις ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών
- Νέα συγκλονιστική μαρτυρία γυναίκας που της επιτέθηκε ο δράκος της Ομόνοιας
- O Μπαράκ Ομπάμα ζητά εκλογές με ανοιχτή διαδικασία
- «Φεγγάρι του Ελαφιού»: Μαγικές εικόνες από την πανσέληνο που κοσμεί τον νυχτερινό ουρανό