Νέα τεχνολογία θα επιτρέπει να επαναχρησιμοποιούνται οι μάσκες μιας χρήσης
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριδας ανέπτυξαν μια μέθοδο ταχείας απολύμανσης και ηλεκτροστατικής επαναφόρτισης των μασκών υψηλής προστασίας N95, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως και 15 φορές διατηρώντας την αρχική τους ικανότητα φιλτραρίσματος
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριδας (USF) ίσως αποτελέσει το κλειδί ώστε να μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε με ασφάλεια τις μάσκες μιας χρήσης.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν μέθοδο η οποία επιτρέπει την ταχεία απολύμανση και την ηλεκτροστατική επαναφόρτιση των μασκών υψηλής προστασίας Ν95 με αποτέλεσμα να ανακτούν την αρχική τους ικανότητα φιλτραρίσματος και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια επί τουλάχιστον 15 φορές.
Αποκατάσταση αποτελεσματικότητας της τάξεως του 95%
Σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Environment Science & Technology» οι ερευνητές έδειξαν ότι η τεχνολογία απολύμανσης που ανέπτυξαν και για την οποία έχουν καταθέσει αίτημα για κατοχύρωση πατέντας, μπορεί να αποκαταστήσει την αρχική αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος μιας μάσκας Ν95 σε ποσοστό της τάξεως του 95%, ακόμη και μετά από 15 κύκλους εφαρμογής της.
Ασφαλής και εύκολη στη χρήση μέθοδος
Πώς λειτουργεί όμως η μέθοδος των ειδικών του USF; Εξουδετερώνει τα παθογόνα που βρίσκονται επάνω στη μάσκα και ταυτοχρόνως αποκαθιστά τα ηλεκτροστατικά φορτία της. Δεν είναι θερμική μέθοδος, γεγονός που σημαίνει ότι δεν απαιτεί αύξηση της θερμοκρασίας για να λειτουργήσει ενώ παράλληλα δεν απαιτεί τη χρήση χημικών, γεγονός που την καθιστά ασφαλή και εύκολη στη χρήση. Μπορεί να εφαρμοστεί πολλαπλές φορές ενώ είναι ασφαλέστερη από την υπεριώδη ακτινοβολία και ελάχιστα ενεργοβόρα – απαιτεί μόλις 1,25 watts ηλεκτρικής ισχύος.
«Ασπίδα ασφαλείας» για το περιβάλλον
Εκτός όμως από προστασία στους ανθρώπους η νέα μέθοδος μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα ασφαλείας» και για το περιβάλλον. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού για τη Διατήρηση της Θαλάσσιας Ζωής OceansAsia με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, μόνο το 2020 1,56 δισ. μάσκες προσώπου κατέληξαν στους ωκεανούς και θα χρειαστούν περισσότερα από 450 χρόνια για την πλήρη αποικοδόμησή τους! Η καινούργια τεχνική θα περιορίσει τη χρήση μασκών από το κάθε άτομο σε μερικές δεκάδες κατ’έτος – όταν τώρα ο καθένας μας χρειάζεται εκατοντάδες κάθε χρόνο.
4-5 δισ. λιγότερες μάσκες στο περιβάλλον ετησίως
«Αναμένεται να επιτευχθεί μείωση της τάξεως του 90% για κάθε χρήστη. Αν υποθέσουμε ότι το 10% του πληθυσμού ανά τον πλανήτη θα κάνει χρήση της τεχνολογίας μας, συνολικά θα απορρίπονται τέσσερα ως πέντε δισεκατομμύρια λιγότερες μάσκες στο περιβάλλον ετησίως» ανέφερε η επικεφαλής των ερευνητών Γιν Ζονγκ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του USF και προσέθεσε: «Με τον τρόπο αυτό θα γλιτώσουμε από τουλάχιστον 24 εκατομμύρια τόνους ρύπανσης από πλαστικά κάθε χρόνο και θα μειώσουμε την ποσότητα χημικών που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση των μασκών προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον».
Προς διάθεση της τεχνολογίας σε νοσοκομεία και στον πληθυσμό
Η ερευνητική ομάδα συνεργάζεται αυτή τη στιγμή με εταιρεία σχεδιασμού ιατρικών συσκευών προκειμένου να μετατρέψει το πρωτότυπό της σε προϊόν που θα είναι διαθέσιμο σε νοσοκομεία αλλά και στον γενικό πληθυσμό. Παράλληλα αναπτύσσει φορητές συσκευές που θα «σαρώνουν» επιφάνειες με στόχο την απολύμανση σπιτιών, νοσοκομείων και άλλων χώρων όπως τα εστιατόρια, τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις