Τέξας – Δικαστικό «μπλόκο» στον νόμο που απαγορεύει τις εκτρώσεις μετά τις αντιδράσεις
Ο νόμος του Τέξας που απαγορεύει τις εκτρώσεις πυροδότησε μεγάλες αντιδράσεις και διαδηλώσεις χιλιάδων σε όλη τη χώρα
Ομοσπονδιακός δικαστής του Τέξας ανέστειλε προσωρινά χθες την Τετάρτη την ισχύ του αντιδραστικού νόμου που απαγορεύει τις εκτρώσεις, στο πλαίσιο εξέτασης προσφυγής που κατέθεσε η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
«Αυτό το δικαστήριο δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί ούτε μια ημέρα ακόμη αυτή η σοκαριστική στέρηση ενός τόσο σημαντικού δικαιώματος», τόνισε ο δικαστής Ρόμπερτ Πίτμαν στην απόφασή του, για την οποία η πολιτεία μπορεί να κάνει έφεση.
Δυνάμει της απόφασης, η πολιτεία του Τέξας προσωρινά δεν μπορεί να εφαρμόζει τον νόμο αυτόν, που υποστηρίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.
Τι προβλέπει ο νόμος
Ο νέος νόμος, που τέθηκε σε ισχύ το Τέξας την 1η Σεπτεμβρίου, απαγορεύει τις αμβλώσεις αφού εντοπιστεί καρδιακός χτύπος του εμβρύου, δηλαδή περίπου μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης, όταν ακόμη οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν πως είναι έγκυες. Δεν προβλέπει εξαιρέσεις ούτε καν σε περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη έχει προκύψει από βιασμό ή αιμομιξία.
Τα τελευταία χρόνια, παρόμοια νομοθετήματα είχαν υιοθετηθεί από περίπου δέκα άλλες συντηρητικές πολιτείες, προτού ακυρωθούν στα δικαστήρια διότι παραβιάζουν τη δικαιοδοσία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Αυτό το τελευταίο εγγυάται από το 1973 το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση εφόσον το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή μέχρι περίπου την 22η εβδομάδα της κύησης.
Το κείμενο που υιοθετήθηκε στο Τέξας εμπεριέχει μια πρωτοφανή διάταξη: εναποθέτει «αποκλειστικά» στους πολίτες να φροντίζουν να τηρείται, πιο συγκεκριμένα ορίζει πως πρέπει να μηνύουν όποιον υποψιάζονται ότι βοήθησε οποιαδήποτε γυναίκα να κάνει άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί πλειοψηφούν καθαρά πια, επικαλέστηκε «νέα διαδικαστικά ζητήματα» όταν αρνήθηκε, πριν από έναν μήνα, να εμποδίσει τον νόμο όπως του ζητούσαν υπερασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε τότε να κατέβει στη δικαστική αρένα, επικαλούμενη το έννομο συμφέρον της να φροντίζει να τηρούνται τα συνταγματικά δικαιώματα των Αμερικανών και των Αμερικανίδων.
Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν πάνω από 600 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων και βασικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα σώματά μας»
«Εδώ και πάνω από έναν μήνα, οι Τεξανές στερούνται την πρόσβαση στην άμβλωση εξαιτίας αντισυνταγματικού νόμου που δεν θα έπρεπε να είχε τεθεί ποτέ σε ισχύ», ήταν η αντίδραση της Αλέξις ΜακΓκιλ Τζόνσον, της προέδρου του οργανισμού οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood.
«Η μάχη δεν έχει τελειώσει»
Υπενθυμίζοντας ότι «η μάχη απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει», η κυρία ΜακΓκιλ Τζόνσον πρόσθεσε πως ελπίζει η απόφαση να επιτρέψει στις κλινικές να ξαναρχίσουν να κάνουν επεμβάσεις αυτής της φύσης.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε τον Σεπτέμβριο «άμεση αντίδραση» της κυβέρνησής του, στην οποία έδωσε εντολή να ετοιμάσει «μέτρα για να εγγυηθεί ότι οι γυναίκες στο Τέξας θα έχουν πρόσβαση στην άμβλωση με απόλυτη ασφάλεια και νομιμότητα».
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων
- Λάκης Λαζόπουλος: «Τιμωρήθηκα από το σύστημα»
- LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι
- Πώς ο Μασκ τίναξε τη μπάνκα των εκλογών και ανέβασε την Tesla πάνω από το 1 τρισ.