Ενεργειακή κρίση – Πόσο θα κοστίσει ο βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη
Πακέτο μέτρων ετοιμάζεται να παρουσιάσει η Ευρώπη - Αγώνα για να καλύψουν το ενεργειακό τους κόστος δίνουν τα κράτη
- Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα παθογόνα για τα οποία δεν υπάρχουν εμβόλια
- Live: «Δεν χαρίζουμε στην άκρα δεξιά τα λαϊκά στρώματα» λέει ο Χαρίτσης στο συνέδριο της Νέας Αριστεράς
- Στρόβιλοι Von Karman στο Βόρειο Αιγαίο - Οι εικόνες που κατέγραψε ο δορυφόρος
- Μυστηριώδης ασθένεια σκοτώνει δεκάδες σε πολιορκημένη πόλη του Σουδάν
Και κρύος και… ακριβός προμηνύεται ο φετινός χειμώνας σε όλη την Ευρώπη, μετά την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, με τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις.
Παρότι εξετάζεται μία πανευρωπαϊκού τύπου λύση, ωστόσο, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος πόσο σύντομα θα υπάρξει και, κυρίως, θα εφαρμοστεί μία ενιαία ευρωπαϊκή συμφωνία, αλλά και πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή. Υπό τις συνθήκες αυτές, η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προωθούν μέτρα στήριξης, κυρίως με τη μορφή επιδομάτων.
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα μέτρα ύψους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ.
To Bloomberg υπολογίζει ότι έως τώρα έχουν ανακοινωθεί από κυβερνήσεις μέτρα στήριξης 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά μοιάζουν με «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στο έξτρα κόστος των 100 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς θέρμανσης και ενέργειας οι καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης το φετινό χειμώνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, που επικαλείται το Bloomberg, αλλά και την επισήμανση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας, στην επιστολή που έστειλαν στην Κομισιόν.
Πολύ μεγαλύτερη κυβερνητική παρέμβαση θα είναι αναγκαίες για να αποφευχθεί μία κατάσταση, στην οποία δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά ανά την Ε.Ε. θα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, όπως σχολιάζει το Bloomberg.
Ρεκόρ για το φυσικό αέριο, το ρεύμα και τον άνθρακα στην Ευρώπη
Η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους πολίτες της ΕΕ, που αδυνατούν να καλύψουν το ενεργειακό τους κόστος, με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση της ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ, ανέφεραν.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν παρέχει επιδοτήσεις ύψους 582 εκατ. ευρώ στα πιο φτωχά νοικοκυριά, ενώ το «ταβάνι» του κόστους της στήριξης από τη ραγδαία αύξηση των τιμών θα φτάσει στα 4 δισ. ευρώ.
Η Ιταλία έθεσε σε εφαρμογή ένα πακέτο με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ, για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, αν και οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% αυτό τον μήνα.
Η Ισπανία διοχετεύει στους καταναλωτές περίπου 2,6 δισ. ευρώ από φόρους σε επιχειρήσεις ενέργειας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, ανακοίνωσε 500 εκατ. στερλίνες για περαιτέρω μέτρα σε πιο φτωχά νοικοκυριά. Ωστόσο, το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 30%, σε περίπου 1.660 λίρες ετησίως τον Απρίλιο, σύμφωνα με αναλυτές της Cornwall Insight.
Την επόμενη εβδομάδα, η ΕΕ θα διατυπώσει συστάσεις για περαιτέρω μέτρα που θα έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη-μέλη, μια κίνηση που θα βοηθήσει περισσότερες κυβερνήσεις να βρουν επείγουσα στήριξη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις