Η κυβέρνηση νομοθετεί για να διασφαλίσει μέρος των νέων αναδρομικών των συντάξεων
Εν αναμονή των αποφάσεων των δύο ανωτάτων δικαστηρίων, τα υπουργεία αναζητούν τρόπους κάλυψης του – αναμενόμενου – κόστους των 4 δισ. ευρώ
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
*Γράφει ο Κώστας Παπαδής
Σε συνεχή εφιάλτη για την κυβέρνηση εξελίσσεται το θέμα των αλλεπάλληλων κυμάτων αναδρομικών που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.
Έτσι πριν, ακόμη εκδοθούν οι νέες – αναμενόμενες – αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικό Συνέδριο, οι οποίες ουσιαστικά σημαίνουν «νέο κύμα» αναδρομικών, η κυβέρνηση σπεύδει να διασφαλίσει τουλάχιστον ένα μέρος από το κόστος των περικοπών που θα πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους.
Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία ένα μέρος του 0,5% του ΑΕΠ – ετησίως – που προβλέπεται για την κάλυψη δαπανών κοινωνικής προστασίας, «θα πηγαίνει για την κάλυψη και συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων».
Το κυβερνητικό άγχος για τις επερχόμενες δικαστικές αποφάσεις και την κάλυψη της δαπάνης είναι τέτοιο που επέβαλε την εξής διατύπωση στη διάταξη για καθορισμό του ποσού που θα διατίθεται για αυτόν τον σκοπό πριν από την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα στον νόμο 4837 άρθρο 74 σημειώνεται πως «με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται πριν από την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους, καθορίζεται ετησίως το ποσό που διατίθεται για τη χρηματοδότηση της δαπάνης από την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων».
Το συνολικό πόσο που θα εξοικονομείται από το 0,5% του ΑΕΠ φθάνει τα 900 εκατομμύρια ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το επιπλέον κόστος των δύο – αναμενόμενων – αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων το οποίο ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ
Πόσο μάλλον που το 0,5% του ΑΕΠ – σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθετικής διάταξης – δεν θα δίδεται στο σύνολο του για την εξόφληση των δικαστικών αποφάσεων, αλλά και για «άλλες δαπάνες κοινωνικής προστασίας».
Σημειώνεται πως εν αναμονή είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, γύρω από τις επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων και δώρων (Χριστουγέννων – Πάσχα). Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ οδηγεί σε αναδρομικά ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς θα αφορά την επιστροφή των δώρων του ενδεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το επίμαχο 11μηνο των επιστροφών ξεκινά στις 11 Ιουνίου του 2015, όταν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012 και φθάνει μέχρι τις 12 Μαΐου 2016 που ξεκίνησε η ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, επεστράφησαν – τον Οκτώβριο του 2020 -, μόνο τα αναδρομικά των μειώσεων, που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019.
Επίσης αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ενδέχεται να δημιουργήσει το ενδεχόμενο αναδρομικών άνω των 1,5 δισ. ευρώ για 300.000 συνταξιούχους του δημοσίου τομέα. Τα θέματα αυτά αφορούν περικοπές συντάξεων από το 2012 και εντεύθεν.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις