«Έχω έρθει στην κόλαση!»: από το κρεβάτι του σε νοσοκομείο του Βουκουρεστίου, ο Μπογκντάν Γκαβανέσκου περιγράφει τη δίμηνη μάχη του κατά της Covid-19, την ώρα που η Ρουμανία ζει την καταστροφή με ρεκόρ θανάτων.

Η φτωχή χώρα, μία από τις λιγότερο εμβολιασμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πλήττεται από σφοδρό τέταρτο κύμα της επιδημίας, σε αντίθεση με την υποχώρηση των κρουσμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Διασωληνώθηκα αλλά τελικά επανήλθα στην ζωή» λέει ξέπνοος ο 43χρονος οδηγός ταξί, ο οποίος «δεν πίστευε» στην ύπαρξη του κοροναϊού πριν προσβληθεί.

Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Βουκουρεστίου, στο οποίο η πληρότητα βρίσκεται στο «110%» και τα κρεβάτια γεμίζουν διαδρόμους. Λιγότερο τυχερή, μια ασθενής με ορό κάθεται σε σε καρέκλα.

«Αν η σημερινή ροή διατηρηθεί, σε μια-δυο μέρες το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει. Ήδη δεν έχουμε χώρο για νέους ασθενείς» λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Καταλίν Αποστολέσκου.

«Επικρατεί κόλαση στις Μονάδες Εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη την χώρα και η κατάσταση όλο και επιδεινώνεται» επιβεβαιώνει ο Ντόρελ Σαντέσκ, διευθυντής κλινικής του νοσοκομείου της Τιμισοάρα και πρόεδρος της Ένωσης Αναισθησιολόγων της Ρουμανίας.

Ασθενής που χρειάζεται οξυγόνο περιμένει για κρεβάτιο σε νοσοκομείο του Βουκουρεστίου (Reuters)

Τοξική ενημέρωση

Η πανδημία επιδείνωσε στη χώρα των 19 εκατομμυρίων κατοίκων την κατάσταση ενός συστήματος υγείας που βρισκόταν ήδη υπό διάλυση. Την περασμένη εβδομάδα, πυρκαγιά σε νοσοκομείο σκότωσε επτά ασθενείς –ήταν το περιστατικό πυρκαγιάς σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Αντιμέτωπα με κατάρρευση, τα νοσοκομεία απορρίπτουν κάθε εισαγωγή και χειρουργική επέμβαση για μη επείγοντα περιστατικά.

«Πρόκειται για καταδίκη σε θάνατο των χρονίως ασθενών» καταγγέλλει οργάνωση που υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους.

Οι Ρουμάνοι παραμένουν δύσπιστοι με τα εμβόλια και λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι σήμερα, συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέρχεται σε 65%.

«Μία αποτυχία της οποίας το τίμημα πληρώνουμε», παραδέχεται ο γιατρός του νοσοκομείου της Τιμισοάρα.

Η καχυποψία απέναντι στην κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την μεγάλη απήχηση των θεωριών συνωμοσίας που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξηγεί το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, λένε οι κοινωνιολόγοι.

Μόνο η γειτονική Βουλγαρία έχει χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού της (20%).

Ουρές ασθενοφόρων

Μπροστά στα νοσοκομεία της χώρας, ασθενοφόρα που μεταφέρουν νέα κρούσματα περιμένουν να απελευθερωθούν κρεβάτια, συνήθως όταν οι ασθενείς πεθαίνουν.

Την Πέμπτη καταγράφηκαν 14.457 νέα κρούσματα και 263 θάνατοι, μετά το ρεκόρ των 331 θανάτων την προηγούμενη ημέρα.

«Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε σενάριο Ιταλίας» λέει ο επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας Βαλέριου Γκεοργκίτα, αναφερόμενος στη δραματική κατάσταση που πέρασε η Λομβαρδία τον Μάρτιο 2020, όταν το ιατρικό προσωπικό έπρεπε να επιλέξει ποιον θα φροντίσει και ποιον θα αφήσει να πεθάνει.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, η Ρουμανία εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς ασθενών στο εξωτερικό.

«Πρόκειται για υγειονομική καταστροφή» λέει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Επειγουσών Καταστάσεων Ράεντ Αραφάτ.

Υγειονομικό πιστοποιητικό

Οι ειδικοί κατηγορούν τις αρχές και για την πρόωρη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ήδη από τον Ιούνιο. Εκείνη την περίοδο ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις είχε κηρύξει νίκη κατά της πανδημίας.

Μπροστά στην επιδείνωση της κατάστασης, η κυβέρνηση αποφάσισε τη θέσπιση υγειονομικού πιστοποιητικού (εμβόλιο, αρνητικά τεστ ή πιστοποιητικό ανάρρωσης) κατά την είσοδο σε χώρους εστιατορίων, ψυχαγωγίας, αθλητικές εγκαταστάσεις. Όμως το μέτρο προκάλεσε την οργή χιλιάδων διαδηλωτών την περασμένη εβδομάδα.

Αναπνέοντας με δυσκολία, η 50χρονη Λουσία Ντράγκιτσι, μιλά για τον «μεγάλο φόβο» της για τον εμβολιασμό, παρά τις επιπλοκές που της έχει προκαλέσει ο ιός.

Ο Γκεοργκίτσα Βιέρου, ορθόδοξος ιερέας, 53 ετών, λέει ότι «ανήκε σε αυτούς που πιστεύουν ότι το εμβόλιο δεν είναι καλό».

«Τώρα, μετά απ’ αυτά που έζησα, ξέρω ότι είναι λάθος» παραδέχεται, και ελπίζει ότι θα επιστρέψει στο σπίτι του έπειτα από τις 29 ημέρες που πέρασε στο νοσοκομείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ