Μαρίνα Γαλανού – Αθάνατη μέσα από τους αγώνες και τα έργα της
Η ακτιβιστική της Μαρίνας Γαλανού δράση ήταν ιδιαίτερα έντονη καθώς συνέβαλε καθοριστικά στην αναγνώριση και την προώθηση των δικαιωμάτων τόσο της τρανς όσο και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας γενικότερα.
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
Φτωχότερη είναι από σήμερα η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, καθώς η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα μας, να παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ακτιβιστική της δράση ήταν ιδιαίτερα έντονη καθώς συνέβαλε καθοριστικά στην αναγνώριση και την προώθηση των δικαιωμάτων τόσο της τρανς όσο και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας γενικότερα.
Ιδρύτρια του Πολύχρωμου Πλανήτη και δημιουργός του site t-zine.gr, η Μαρίνα Γαλανού δραστηριοποιούταν από το 1997 στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας στο ΣΑΤΤΕ, την πρώτη τρανς οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών έως το 2004.
Ήταν, επίσης, εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ).
Διατέλεσε, ακόμη, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης μέλος της Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
Ο αγώνας για την αλλαγή ταυτότητας φύλου
Το 2017 πρωταγωνίστησε στον αγώνα για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, ενώ βρέθηκε στα θεωρεία της Βουλής, όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο.
Για τον αγώνα αυτόν που έδωσε, μίλησε τότε στην εφημερίδα «Το Βήμα», για τους «τοίχους» που βρέθηκαν μπροστά της.
«Πώς να μη συγκινηθείς, όταν για τόσα χρόνια πάλευες για κάτι, αντιμετωπίζοντας τοίχους μπροστά σου. Αρχικά τον τοίχο της άγνοιας, στον οποίο έπρεπε να κάνεις τις πρώτες ρωγμές με καθημερινή ενημέρωση, και στη συνέχεια τον τοίχο της προκατάληψης που συνοδεύει τους τρανς ανθρώπους. Ηταν πηγαίες οι αντιδράσεις. Στις χαραγματιές των προσώπων μπορεί να διακρίνει κανείς όλη την κακοποίηση, τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς που δεκαετίες αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει «παρ’ όλα τα προβλήματα, παρ’ όλες τις προκαταλήψεις, η Ελλάδα είναι ο τόπος μου. Και θα ήθελα να γίνει κάποτε μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα».
«Η κρίση χειροτέρεψε κατά πολύ τις συνθήκες για τους τρανς, οι οποίοι και τους καιρούς της ευμάρειας αντιμετώπιζαν προβλήματα περιορισμένης πρόσβασης στην εργασία ή και αποκλεισμών. Κάποιοι που δεν είχαν να φάνε, απευθύνθηκαν στα περίφημα συσσίτια «αγάπης» της Εκκλησίας. Αυτή η περίφημη «αγάπη» δεν έφτασε όμως σε αυτούς. Πήγαν και τις περιγελούσαν, τις εξευτέλιζαν. Για αυτή την αγάπη, μιλάμε. Τι περιμένετε λοιπόν να συζητήσουμε. Και με ποιον; Με κάποιους που μας θεωρούν στην ουσία μη ανθρώπους;».
Λίγο πριν τη δίκη…
Οι τρανσφοβικές δηλώσεις του Βασίλη Τσιάρτα δεν γινόταν να μείνουν αναπάντητες από τη Μαρίνα Γαλανού.
Ο Βασίλης Τσιάρτας μέσα σε ένα κλίμα τρανσφοβικού παραληρήματος δημοσίευε αναρτήσεις που κακοποιούσαν λεκτικά τους τρανς ανθρώπους και υποκινούσαν βία εναντίων τους, ενώ μετά από λίγες ώρες τις έσβηνε, νομίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν θα υπάρξουν στοιχεία που να τον κατηγορούν.
«Εύχομαι οι πρώτες αλλαγές φύλου να γίνουν στα παιδιά αυτών που ψήφισαν αυτό το αίσχος. Να δω με τι καμάρι θα κυκλοφορήσουν» είχε γράψει ανάμεσα στις πολλές αναρτήσεις του ο Τσιάρτας, συμπληρώνοντας: «Νομιμοποιήστε κ τους παιδόφιλους να ολοκληρώσετε τα εγκλήματα», ενώ κατέλεξε: «Σχετικά με κάποιους που μου στέλνουν μηνύματα στο inbox μου χωρίς να είναι φίλοι μου κ μου λένε τι πρόβλημα εχω με τους gay κ τα ομόφυλα ζευγάρια εχω να τους πω το εξής: Ο καθένας μπορεί να εχει τις προτιμήσεις του είτε άντρας είτε γυναίκα κ το σέβομαι απόλυτα. Για μένα ομως ζευγάρι είναι μόνο ένας άντρας κ μια γυναίκα , οι υπόλοιποι είναι ΑΠΛΑ ΜΑΖΙ. Όσους γάμους όσες παρελάσεις κ οτιδήποτε αλλο κάνουν δε πρόκειται να το δεχθώ ως φυσιολογικό. Με ξεπερνάει βέβαια το οτι θέλουν να εχουν κ παιδιά οπως επισης κ το να βγαίνουν δημόσια να το επιδυκνείουν. Στο σπίτι του ο καθένας μπορεί να κάνει ο,τι θέλει. Κ αυτα τα οτι όποιος δε συμφωνεί ειναι ρατσιστής κ διάφορες τέτοιες αηδίες να πάνε να τα πούνε αλλού. Υπάρχει πέρα απ´την αισθητική του καθε ανθρώπου κ η αξιοπρέπεια. Ο θεός έπλασε τον Αδάμ κ την Εύα. Τα υπόλοιπα κατασκευάστηκαν για κατανάλωση».
«Όποιος μας κακοποιεί λεκτικά δεν μπορεί να μένει ατιμώρητος» είχε δηλώσει η Μαρίνα Γαλανού μετά τα τρανσοβικά σχόλια του Τσιάρτα, σε συνέντευξη της, στον δημοσιογράφο του HuffPost, Βαγγέλη Γεωργίου, τονίζοντας ότι «σε αυτήν την χώρα υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία, και κράτος δικαίου. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κακοποιεί λεκτικά μεινότητες και να παραμένει ατιμώρητος. Θα προσφύγουμε στην Δικαιοσύνη, ως αρμόδια να απαντήσει, είναι υποχρέωση έναντι της αξιοπρέπειάς μας. Κοιτάξτε, δεν πάσχουμε από κάποια δικομανία, όμως διατηρούμε πάντα το δικαίωμα όπως όλοι οι πολίτες σ’ αυτή τη χώρα της προστασίας από τον νόμο, έναντι έκνομων συμπεριφορών». Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Τσιάρτα, η Μαρίνα Γαλανού άρχισε να δέχεται απειλητικά μηνύματα για την ίδια της τη ζω. «Τα σχόλια μου έχουν τελειώσει. Από εδώ και πέρα, όποιος/α διανοείται ότι έχει δικαίωμα να κακοποιεί με ρατσιστικό λόγο μίσους τους τρανς ανθρώπους, θα κληθεί να δώσει απαντήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο κύριος Τσιάρτας, ας αναζητήσει έναν καλό δικηγόρο», είχε γράψει στον προσωπικό της λογαριασμό η Μαρίνα, λίγες ημέρες πριν κινηθεί νομικά.
Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Τσιάρτα, η Μαρίνα Γαλανού άρχισε να δέχεται απειλητικά μηνύματα για την ίδια της τη ζω. «Τα σχόλια μου έχουν τελειώσει. Από εδώ και πέρα, όποιος/α διανοείται ότι έχει δικαίωμα να κακοποιεί με ρατσιστικό λόγο μίσους τους τρανς ανθρώπους, θα κληθεί να δώσει απαντήσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο κύριος Τσιάρτας, ας αναζητήσει έναν καλό δικηγόρο», είχε γράψει στον προσωπικό της λογαριασμό η Μαρίνα, λίγες ημέρες πριν κινηθεί νομικά. Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, συνοδεία του δικηγόρου Βασίλη Σωτηρόπουλου κατέθεσε μήνυση κατά του ποδοσφαιριστή. «Κατατέθηκε σήμερα μήνυση με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο αλλά και άλλες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα κατά του Βασίλη Τσιάρτα, αλλά και κατά όλων όσων είχαν απειλήσει την σωματική ακεραιότητα ή την ζωή μου και με είχαν καθυβρίσει με χυδαίο τρόπο. Όλοι αυτοί θα απολογηθούν στην Δικαιοσύνη όπως τους αξίζει. Και βέβαια, εάν πειραχτεί έστω και τρίχα από το μαλλί μου, όλοι αυτοί θα είναι υπεύθυνοι. Ευχαριστώ θερμά τον αγαπημένο φίλο και δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο που συνέταξε αφιλοκερδώς την μήνυση», είχε γράψει η Μαρίνα στο Facebook.
Η δίκη είχε οριστεί για τον Δεκέμβριο του 2021…
ΣΥΡΙΖΑ: Γενναία και ακαταπόνητη αγωνίστρια για ισότητα και δικαιοσύνη
«Η Ελλάδα έχασε σήμερα μια σημαντική προσωπικότητα, μια γενναία και ακαταπόνητη αγωνίστρια για ισότητα και δικαιοσύνη» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όπως σημειώνει, η Μαρίνα Γαλανού ήταν «μαχητική, στοχοπροσηλωμένη και ταυτόχρονα ρεαλίστρια, έδωσε τιτάνιες μάχες για τα δικαιώματα των τρανς, με ήθος και ακεραιότητα, και δίδαξε σε όλα, όλες, όλους μας, πώς οι διεκδικήσεις μιας ευάλωτης κοινότητας μπορούν να γίνουν Νόμος του Κράτους.
Της οφείλουμε πολλά και είναι χρέος μας απέναντί της η συνέχιση των αγώνων της» υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Αναλυτικά το συλληπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:
Ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), ιδρύτρια του Πολύχρωμου Πλανήτη και δημιουργός του site t-zine.gr, η Μαρίνα Γαλανού δραστηριοποιούνταν από το 1997 στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γενική Γραμματέας στο ΣΑΤΤΕ, την πρώτη τρανς οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών έως το 2004.
Ο Πολύχρωμος Πλανήτης, ο πρώτος ΛΟΑΤΚΙ+ εκδοτικός οίκος και βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε το 2004 με στόχο να αναδειχθεί ο πλούτος της κουλτούρας της διαφορετικότητας, ιδιαίτερα της πεζογραφίας και της ποίησης με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματική.
Το 2006 ανέλαβε Γ.Γ. της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας έως το 2008 και στη συνέχεια ίδρυσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), το οποίο το 2020 αριθμούσε 200 μέλη σε όλη την Ελλάδα, με πολλές επιμέρους γραμματείες για εξειδικευμένα θέματα νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης, για θέματα ρατσισμού, διακρίσεων, καταγραφής περιστατικών, για θέματα εργασίας στο σεξ, ίντερσεξ ατόμων, ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων, ενώ υπάρχει γραμματεία περιφέρειας για τα τρανς άτομα που ζουν εκτός Αθηνών.
Ήταν, επίσης, εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ). Διατέλεσε, ακόμη, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, της Ομάδας Εργασίας του Υπ. Υγείας που είχε συσταθεί στις 9 Ιουλίου 2018 με συμμετοχή εκπροσώπων του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και βασικό σκοπό τη θέσπιση θετικών μέτρων για την πλήρη πρόσβαση και την ίση μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στον χώρο της υγείας, καθώς επίσης μέλος της Επιτροπής για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
Μαχητική, στοχοπροσηλωμένη και ταυτόχρονα ρεαλίστρια, έδωσε τιτάνιες μάχες για τα δικαιώματα των τρανς, με ήθος και ακεραιότητα, και δίδαξε σε όλα, όλες, όλους μας, πώς οι διεκδικήσεις μιας ευάλωτης κοινότητας μπορούν να γίνουν Νόμος του Κράτους.
Της οφείλουμε πολλά και είναι χρέος μας απέναντί της η συνέχιση των αγώνων της.
Θερμά συλλυπητήρια στους ανθρώπους της και στην οικογένεια του ΣΥΔ.
«Μας άφησε πολύ νωρίς και πολύ ξαφνικά»
«Η Μαρίνα Γαλανού, η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών δεν είναι πια κοντά μας. Το δυναμικό κορίτσι, η τρανς ακτιβίστρια που γνώρισα και εκτίμησα πολύ για τους αγώνες της από τα πρώτα μου χρόνια στην πολιτική, μας άφησε πολύ νωρίς και πολύ ξαφνικά. Δύσκολο να γίνει πιστευτή η παραπάνω είδηση και ό,τι και να γράψει κανείς είναι λίγο» αναφέρει από την πλευρά της η αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρμόδια για θέματα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Αγαθοπούλου.
«Η Μαρίνα άνοιξε δρόμους. Συνέβαλε καθοριστικά στην τρανς ορατότητα, βοήθησε πολλά τρανς αγόρια και κορίτσια να σπάσουν το φόβο και να διεκδικήσουν δυναμικά τη θέση τους στην κοινωνία. Έγραψε βιβλία, συμμετείχε σε ομιλίες, ήταν μέλος θεσμικών φορέων, όπως του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, είχε διατελέσει εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, αλλά προπάντων την έβρισκες στους δρόμους του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.
Συνεργαστήκαμε στενά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το Σύμφωνο Συμβίωσης και την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και η συνεισφορά της ήταν πολύτιμη και στο έργο του ΚΕΘΙ «Διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού». Μάθαμε πολλά από τη Μαρίνα. Και είχαμε ακόμη πολλά να μάθουμε.
Όπως είχαμε και πολλές μάχες να δώσουμε ακόμα. Μαρίνα σου υποσχόμαστε ότι θα το κάνουμε όσο δυναμικά θα το έκανες κι εσύ. Εξάλλου, είμαι σίγουρη, ακόμη και από εκεί ψηλά δεν θα μας αφήσεις σε χλωρό κλαρί.. Θα μας συντροφεύεις, θα μας καθοδηγείς και πού και πού θα μας βάζεις τις φωνές για λάθη, παραλήψεις, καθυστερήσεις… και θα έχεις δίκιο..
Έχεις αφήσει άξιες και άξιους αντικαταστάτες και αντικαταστάτριες στο κίνημα. Σε ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε καλό ταξίδι» τονίζει η Ειρήνη Αγαθοπούλου.
«Γεννήθηκε σε έναν κόσμο και πέθανε σε έναν εντελώς διαφορετικό»
Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος από την πλευρά του, ανέφερε πως σήμερα έφυγε από την ζωή η σημαντικότερη ακτιβίστρια της χώρας μας και μία από τις πιο αποτελεσματικές τρανς ακτιβίστριες διεθνώς.
«Η Μαρίνα κυριολεκτικά θυσίασε την ζωή της για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες χωρίς διακρίσεις. Ήταν μια απόλυτα συνειδητή επιλογή της. Με τρομακτική αξιοπρέπεια, δεν είχε αποκαλύψει ούτε στους πιο στενούς συνεργάτες της ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο τον Απρίλιο του 2021. Γιατί ήταν περήφανη και δεν ήθελε αυτό να διακόψει ούτε για ένα δευτερόλεπτο τους στόχους που είχε θέσει. Το τεράστιο έργο της για τα δικαιώματα. Γι’ αυτό έδωσε το αίμα της».
Δείτε την ανάρτηση:
«Δυνατός άνθρωπος. Αγωνίστρια»
Την θλίψη του για την απώλεια της Μαρίνας Γαλανού εξέφρασε και μέσω του λογαριασμού του στο facebook και ο Κωστής Παπαϊωάννου, τ. Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σήμερα διευθυντής του Σημείου για τη μελέτη και αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς. Ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Θλίψη για τη Μαρίνα Γαλανού. Συνεργαστήκαμε με τον ΣΥΔ για το Σύμφωνο Συμβίωσης και κυρίως την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
Είχαμε περιλάβει την Μαρίνα ουσιαστικά στην νομοπαρασκευαστική. Η συνύπαρξή της με τις καθηγήτριες του οικογενειακού δικαίου ήταν παραγωγική και ενίοτε απολαυστική.
Βρεθήκαμε κοντά και για την καταγραφή ρατσιστικών επιθέσεων και διάφορα άλλα που λίγη σημασία πια έχουν. Δυνατός άνθρωπος. Αγωνίστρια. Με αίσθηση των προτεραιοτήτων, της λεπτής ισορροπίας μεταξύ εφικτού και επιθυμητού. Και πάντα να σπρώχνει επίμονα το πρώτο προς το δεύτερο. Κρίμα. Σεβασμός στην μνήμη της και την πορεία που χάραξε σε καιρούς ακόμα πιο δύσκολους και από τους τωρινούς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις