Pandora Papers – Οι «χρυσές μπίζνες» των φοροφυγάδων συμμάχων του Ερντογάν
Επί των ημερών του Ερντογάν, κοινοπραξία που συμπεριλαμβάνεται τόσο στα Pandora Papers, όσο και στα Paradise Papers, επωφελήθηκε τα μέγιστα όσον αφορά την ανάθεση κρατικών συμβολαίων, όπως αναφέρει η DW, επικαλούμενη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οργή στην αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη της Τουρκίας προκαλούν οι αποκαλύψεις των Pandora Papers για το πώς εταιρείες, που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιούν υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους για να βγάζουν εκατομμύρια στο εξωτερικό, την ώρα που η τουρκική λίρα βρίσκεται στα τάρταρα και η πλειοψηφία του τουρκικού λαού περνάει δύσκολα.
Τα περίπου 12 εκατ. έγγραφα, που αποτελούν τα γνωστά πλέον «Pandora Papers», που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), πέρα από τις αποκαλύψεις για τον μεγαλοεργολάβο που έχτισε τα δύο παλάτια του Ερντογάν, περιλαμβάνουν και λεπτομέρειες για τα συστήματα φοροαποφυγής που αφορούν δύο από τους μεγαλύτερους ομίλους επιχειρήσεων της Τουρκίας, την Çalık Holdings – μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες επί των ημερών του AKP κοινοπραξίες, με επενδύσεις σε διάφορους τομείς, από τον κατασκευαστικό μέχρι την κλωστοϋφαντουργία, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τα ΜΜΕ – και την Cengiz Holding.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων των Pandora Papers, η Çalık Holdings διαχειρίζεται τουλάχιστον τέσσερις offshore εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, με συνολική περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οι εταιρείες αυτές, όπως αναφέρει η DW, συνδέονται με ανώτερα στελέχη της Çalık Holdings και φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται για εμπορικές συναλλαγές με στόχο τη φοροαποφυγή στην Τουρκία.
#PandoraPapers Çalık Holding’in 4 offshore şirketini ortaya çıkardı
Çalık, AKP iktidarı döneminin en hızlı yükselen gruplarından biri
Peki offshore şirketler üzerinden işlemler yapılması Türkiye’de nasıl sonuçlar doğurur? https://t.co/YvMqVRZYPD pic.twitter.com/cN9WBWeRAI
— DW Türkçe (@dw_turkce) October 6, 2021
Επικεφαλής της Çalık Holdings είναι ο πέμπτος, κατά το Forbes, πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία, ο Αχμέτ Τσαλίκ, με προσωπική περιουσία 1,5 δισ. δολαρίων, αλλά παραμένει ασαφές πόσους φόρους πλήρωσε τα τελευταία χρόνια, καθώς ο εν λόγω επιχειρηματίας διαθέτει υψηλές διασυνδέσεις.
Ο όμιλος διαθέτει θυγατρικές σε 20 χώρες ανά την υφήλιο, αλλά αυτές που εδρεύουν στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους δεν περιλαμβάνονται μεταξύ εκείνων που αναφέρονται στις ετήσιες εκθέσεις του.
Και στα Paradise Papers
Εξάλλου, ο ίδιος όμιλος βρέθηκε και το 2017 στο επίκεντρο αποκαλύψεων – τότε από τα Paradise Papers, σύμφωνα με τα οποία η Çalık Holdings χρησιμοποιούσε υπεράκτιους λογαριασμούς την εποχή που διευθύνων σύμβουλός της ήταν ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Τα Paradise Papers είχαν αποκαλύψει, επίσης, ότι η οικογένεια του τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας και στενού συνεργάτη του Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, χρησιμοποιούσε εικονικές εταιρείες στον φορολογικό παράδεισο, για να αποκρύπτει τα κέρδη από την εφοπλιστική της αυτοκρατορία.
Τα Pandora Papers, που δόθηκαν την Κυριακή στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι και άλλη μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Τουρκίας, η Cengiz Holding, διαχειρίζεται ένα δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους για να αποφύγει την καταβολή φόρων, ενώ αποκρύπτει την ταυτότητα των στελεχών τους.
Όπως και η Çalık Holdings, έτσι και η Cengiz Holding έχει επενδύσει σε πολλούς τομείς, ενώ πρόσφατα έγινε πρωτοσέλιδο σε τουρκικές εφημερίδες, λόγω της κόντρας με τους κατοίκους χωριού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου ο όμιλος επιδιώκει να κατασκευάσει ένα λατομείο, παρά το τεράστιο κόστος για το περιβάλλον.
Επί των ημερών του Ερντογάν, η εν λόγω κοινοπραξία επωφελήθηκε τα μέγιστα όσον αφορά την ανάθεση κρατικών συμβολαίων, όπως αναφέρει η DW, επικαλούμενη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Από το 2002, η Cengiz Holding εξασφάλισε κρατικά συμβόλαια, αξίας τουλάχιστον 42,1 δισ. δολαρίων, μεταξύ άλλων για τη συμμετοχή της στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.
Όμως, παρά τα τεράστια ποσά που εξασφάλισε από δημόσιο χρήμα, ο όμιλος και τα στελέχη του επιδίωξαν, μέσω εικονικών εταιρειών, να αποφύγουν την καταβολή φόρων στην Τουρκία για την αγορά, μεταξύ άλλων, ενός ακινήτου αξίας 3,75 εκατ. λιρών στο Λονδίνο μέσω της Trident Trust, που εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.
Απαντώντας σε ερώτηση της DW για τις καταγγελίες, ο πρόεδρος της κοινοπραξίας και σύμμαχος του Ερντογάν, Μεχμέτ Τσενγκίζ, είπε ότι η χρήση «διεθνούς εταιρείας απλοποιεί τις διαδικασίες κατά την αγορά ακινήτων στο εξωτερικό».
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η χρήση υπεράκτιων εταιρειών στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους δεν συνιστά έγκλημα στην Τουρκία…
- ISOMAT: Η λύση στην εξωτερική θερμομόνωση είναι συνώνυμη της υψηλής ποιότητας και της αξιοπιστίας
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις