Χατζηδάκης κατά υπαλλήλων του ΕΦΚΑ για τις συντάξεις χηρείας – «Να καταλάβουν ότι δεν είναι βασανιστές των πολιτών»
Λίγες ώρες μετά την έκρηξή του, ο Κωστής Χατζηδάκης, επανέρχεται στο θέμα
Συντηρείται στην επικαιρότητα το θέμα που έχει προκύψει με αφορμή τις συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ, που χωρίς να υπάρχει κανένα τυπικό εμπόδιο, καθυστερούν έως και 4 χρόνια να απονεμηθούν.
Λίγες ώρες μετά την έκρηξή του, ο Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, επανέρχεται στο θέμα σημειώνοντας ότι «όποιοι έχουν θέση δημόσιου λειτουργού πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι ούτε εξουσιαστές ούτε πολύ περισσότερο βασανιστές των πολιτών. Οφείλουμε πράγματι να τους υπηρετούμε, πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για τον ΕΦΚΑ, ο οποίος υποτίθεται ότι κάνει κοινωνική πολιτική».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας, σε ανάρτησή του, κατήγγειλε ότι 444 χήρες ναυτικών, υπαγόμενων στο ΝΑΤ, δεν λαμβάνουν μέχρι σήμερα τη σύνταξη χηρείας που δικαιούνται «εξαιτίας της γραφειοκρατικής αντίληψης, της στενοκεφαλιάς και του δεσποτισμού ορισμένων στον ΕΦΚΑ».
Σημείωσε ότι «ψηφίσαμε τον νόμο πριν από έναν μήνα (νόμος 4826/2021, άρθρο 78), κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο μια εκκρεμότητα πολλών ετών. Αλλά οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ μέχρι σήμερα δεν τον εφαρμόζουν».
Επιπλέον κάνει λόγο για αναλγησία και κάλεσε τους υπαλλήλους «να δώσουν επιτέλους τις συντάξεις σε όλες αυτές τις κυρίες, οι οποίες εν πάση περιπτώσει τις δικαιούνται εδώ και καιρό».
Εργαζόμενοι ΕΦΚΑ: Ο υπουργός έχει «ξεφύγει»
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι, αναφέρουν ότι «ο υπουργός Εργασίας τελικά έχει ‘ξεφύγει’ εντελώς», δηλώνοντας έκπληκτοι: «Η έκπληξή μας έγκειται στο γεγονός, ότι επικαλείται για την μη έκδοση των τετρακοσίων σαράντα τεσσάρων (444) εκκρεμών συντάξεων της κατηγορίας αυτής, το ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι σκοπίμως κωλυσιεργούν με το να αναμένουν δήθεν τις νέες εγκύκλιες οδηγίες, ώστε να εφαρμόσουν τις διατάξεις του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου 4826/07.09.2021».
Παράλληλα, κατηγορούν τον υπουργό ότι «με την ανάρτηση-δήλωσή του αυτή, λυπούμαστε που θα το πούμε, αλλά το μόνο πράγμα που δείχνει είναι την παντελή έλλειψη γνώσεως για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών που προΐσταται ως υπουργός, καθώς όφειλε να γνωρίζει ότι κάθε νόμος που ψηφίζεται ακολουθείται από τις εγκύκλιες οδηγίες που εκδίδει το αρμόδιο υπουργείο, τις οποίες κι αποστέλλει κατόπιν προς τους εποπτευόμενους φορείς του, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να τις εφαρμόσουν. Εάν αυτό ο κύριος υπουργός δεν το γνώριζε, είναι καλό που το μαθαίνει έστω και τώρα, κι αν πράγματι αυτή τη διαδικασία επιθυμεί να την αλλάξει, τότε να προβεί σε ό,τι απαιτείται και όχι να προσπαθεί να μετακυλίσει τις δικές του ευθύνες στις πλάτες των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ».
Τι λέει ο πρόεδρος του ΝΑΤ
Σύμφωνα με τον Κώστα Τσαγκαρόπουλο, πρόεδρο του ΝΑΤ, πάντως, «σαφής εντολή της πολιτικής ηγεσίας ήταν να τελειώσουμε το θέμα των χιλιάδων εκκρεμοτήτων του παρελθόντος. Στο ΝΑΤ έχουμε περίπου 70 υπαλλήλους για τις χιλιάδες εκκρεμότητες, πίσω από τις οποίες όμως βρίσκονται άνθρωποι».
«Το θέμα για το οποίο μιλάμε αφορά χήρες, που στερήθηκαν τους άνδρες τους και εν ζωή λόγω επαγγέλματος και βιολογικά λόγω θανάτου. Ο Κωστής Χατζηδάκης εντόπισε ένα κενό που αφορά 444 περιπτώσεις. Μόλις βγήκε ο νόμος ως Διοίκηση και ως υπάλληλοι του ΝΑΤ κάναμε ότι έπρεπε, ετοιμάσαμε φακέλους και στοιχεία. Ο νόμος έλεγε δεν υπάρχει επανυπολογισμός συντάξεων και ουσιαστικά ζητούσε από εμάς τα ποσά των τελευταίων συντάξεων. Έμενε στα συρτάρια επειδή υπήρχε η αντίδραση κάποιων στον ΕΦΚΑ, που αδικούν και τους συναδέλφους τους, ότι έπρεπε να περιμένουμε και εγκύκλιο. Γιατί να βγει εγκύκλιος, για το αυτονόητο; Πολλές φορές κρυβόμαστε πίσω από μια εγκύκλιο», σημείωσε στον ANT1, ο πρόεδρος του ΝΑΤ.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσαγκαρόπουλος, «αυτές οι γυναίκες ζουν με προσωρινή σύνταξη 320 ευρώ. Περιμένουν 3 και 4 χρόνια, αφού βγήκε ο νόμος Κατρούγκαλου και δεν μπορούσαν να γίνουν μεταβιβάσεις. Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ έχει υπερβάλλει εαυτόν για να λυθούν τέτοια θέματα, όπως και εγώ και ο Υπουργός Εργασίας, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αγκυλώσεις του παρελθόντος».
Όπως είπε ο πρώην Υπ. Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, «η διάταξη είναι σαφής ότι οι συντάξεις χηρείας στο ΝΑΤ αποδίδονται χωρίς επανυπολογισμό. Απλό είναι το θέμα. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα στις «σχέσεις» του ΝΑΤ με τον ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο της ενοποίησης των Ταμείων, η οποία επείγει να ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί ο ΕΦΚΑ να ζητά από το πρώην ΝΑΤ μια απάντηση και να περιμένει 6 και 8 μήνες. Εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Πέρα από τις ευθύνες των υπάλληλων, που πάντα πρέπει να αποδίδονται, υπάρχουν και προβλήματα με την απλοποίηση των νόμων. Ενδεικτικά, για τις παράλληλες συντάξεις, από το 2016 δεν έχει εκδοθεί μία σύνταξη με υπολογισμό του παράλληλου χρόνου, διότι δεν έχει υπάρξει ούτε μία απόφαση μετά τον νόμο Κατρούγκαλου για την απλοποίηση των διατάξεων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις