Ιράν – Απεβίωσε ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, Αμπολχασάν Μπανισάντρ
Η οικογένειά του θα ήθελε να ταφεί στις Βερσαλλίες, εκεί όπου έζησε σε όλη τη διάρκεια της εξορίας του. Ήταν 88 ετών.
- Που είναι τα παιδιά; Περισσότερα από 3.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έφτασαν φέτος στην χώρα μας
- «Με βίασαν οι κακοποιοί του Άσαντ, αλλά πλέον δεν φοβάμαι να δείξω το πρόσωπό μου»
- Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη - «Πρέπει να προσέχουν τα παιδιά» ανέφερε με αφορμή το «Allou Fun Park»
- Γαλλία: Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το νωρίτερο το βράδυ
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο πρώτος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αμπολχασάν Μπανισάντρ, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.
Ο πρώτος πρόεδρος του Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 πέθανε σήμερα στο νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ του Παρισιού. Ο Μπανισάντρ έπασχε από χρόνια νόσο.
Ο εκλιπών είχε βγει από την αφάνεια και έγινε πρόεδρος τον Ιανουάριο του 1980 με την βοήθεια ισλαμιστών κληρικών. Αλλά έπειτα από μια διαμάχη για την εξουσία με ακραίους κληρικούς, είχε αυτοεξοριστεί έναν χρόνο μετά στη Γαλλία, όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του.
Μαζί με την ανακοίνωση του θανάτου του, η οικογένειά του έγραψε στην ιστοσελίδα του ότι ο Μπανισάντρ «υπερασπίστηκε την ελευθερία απέναντι στη νέα τυραννία και την καταπίεση στο όνομα της θρησκείας».
Είχε πειστεί ότι η Ισλαμική Επανάσταση του θρησκευτικού ηγέτη θα άνοιγε τον δρόμο για την Δημοκρατία
Η οικογένειά του θα ήθελε να ταφεί στις Βερσαλλίες, εκεί όπου έζησε σε όλη τη διάρκεια της εξορίας του, όπως είπε τηλεφωνικώς στο Reuters ο επί σειρά ετών βοηθός του, Πακνετζάντ Τζαμαλεντίν.
Σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, που είχε παραχωρήσει το 2019, ο πρώην πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ο Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί είχε προδώσει τις αξίες της επανάστασης μετά την άνοδό του στην εξουσία το 1979 προσθέτοντας ότι αυτό είχε αφήσει μια «πολύ πικρή» γεύση σε κάποιους από εκείνους που είχαν επιτρέψει μαζί του στην Τεχεράνη θριαμβευτικά.
Ο Μπανισάντρ είχε επίσης αναφέρει ότι 40 χρόνια νωρίτερα, στο Παρίσι, είχε πειστεί ότι η Ισλαμική Επανάσταση του θρησκευτικού ηγέτη θα άνοιγε τον δρόμο για την Δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έπειτα από την ανατροπή του Σάχη.
«Ήμαστε σίγουροι ότι ένας θρησκευτικός ηγέτης ήταν ταγμένος σε όλες αυτές τις αξίες που θα εμφανίζονταν για πρώτη φορά στην ιστορία μας», είχε πει στη συνέντευξή του.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις