Βέλγιο – Μεγάλη διαδήλωση για το Κλίμα
Περίπου 80 ακτιβιστικές οργανώσεις, ενωμένες κάτω από τη σημαία που έγραφε "Συνασπισμός για το κλίμα", είχαν καλέσει στην κινητοποίηση, στην οποία έλαβαν μέρος επίσης πολιτικές προσωπικότητες του Βελγίου.
- Ειδήσεις από την Γάζα: Πώς η Meta περιόρισε τα μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σήμερα στις Βρυξέλλες στην πρώτη μεγάλη πορεία για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε μετά την έναρξη της επιδημίας του κορονοϊού, λίγες εβδομάδες πριν από την COP26, τη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.
Σύμφωνα με μια εκτίμηση της αστυνομίας, τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι μετείχαν στην πορεία αυτή των τριών χιλιομέτρων. Οι οργανωτές δήλωσαν ότι σχεδόν 70.000 άνθρωποι συμμετείχαν.
«Ήρθε η ώρα να υπάρξει μια συστημική αλλαγή με ριζοσπαστική δράση. Αφορά την επιβίωση της ανθρωπότητας», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT η ακτιβίστρια του κλίματος Ανούνα Ντε Βέβερ.
Περίπου 80 ακτιβιστικές οργανώσεις, ενωμένες κάτω από τη σημαία που έγραφε «Συνασπισμός για το κλίμα», είχαν καλέσει στην κινητοποίηση, στην οποία έλαβαν μέρος επίσης πολιτικές προσωπικότητες του Βελγίου.
«Το κλίμα είναι ένα κοινωνικο-οικονομικό θέμα. Πρέπει τώρα να το υπερασπιστούμε γιατί δεν είναι ευθύνη της δικής μου γενιάς να πληρώσει τον λογαριασμό», δήλωσε ο 28χρονος Κόνορ Ρουσό, αρχηγός του κόμματος Vooruit, του πρώην σοσιαλιστικού κόμματος της Φλάνδρας.
Η διαδήλωση είχε ιδιαίτερη σημασία μετά τις φονικές πλημμύρες που σάρωσαν το Βέλγιο τον Ιούλιο.
«Οι πολιτικοί πεθαίνουν από γηρατειά, η Ρόζα πέθανε από την κλιματική αλλαγή», έγραφε ένα πανό, σε μια αναφορά σε μια 15χρονη έφηβη που παρασύρθηκε από ένα ποτάμι τον Ιούλιο.
Η πορεία αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη στη Γλασκώβη της COP26, της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που αναμένεται να εξετάσει με τις κυβερνήσεις τη διατήρηση του στόχου για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως προβλέπεται στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις