Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Παραδοσιακά ελληνικά τρόφιμα στο τραπέζι του Ευρωπαίου πολίτη

Παραδοσιακά ελληνικά τρόφιμα στο τραπέζι του Ευρωπαίου πολίτη

Μέσω μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που εμπλουτίζουν την αγροδιατροφική αλυσίδα με ανεκμετάλλευτες καλλιέργειες.

Με στόχο την ένταξη στη διατροφή του Ευρωπαίου πολίτη παραδοσιακών τροφίμων της Ελλάδας, τα οποία έχουν ξεχαστεί, όπως ζοχοί, φαγόπυρο, τοματάκι Μήλου, τσακώνικη μελιτζάνα κ.ά., ως τελικά μαγειρικά προϊόντα, ξεκινά η εναρκτήρια συνάντηση του νέου ερευνητικού έργου BIOVALUE που υλοποιείται από το ΑΠΘ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, στο ξενοδοχείο «Mediterranean Palace», στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των 17 φορέων που είναι εταίροι στο έργο και προέρχονται από 12 διαφορετικές χώρες, όπως Νορβηγία, Ουγγαρία, Γαλλία, Κύπρος, Ισπανία, Εσθονία, Γερμανία, Τουρκία, Ιταλία, Γεωργία και Σερβία. Συντονιστής της συνάντησης και του ερευνητικού έργου για όλη την Ευρώπη, είναι ο Ομ. Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Μάττας.

Στο έργο θα εφαρμοστούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψουν την επίδραση της βιοποικιλότητας στην οικονομία, το περιβάλλον και τη διάδοση συγκεκριμένων καλλιεργειών της μεσογειακής διατροφής στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, συνδυάζονται η συμπεριφορά καταναλωτών, αγροτών και των ενδιαφερόμενων μερών, όπως η χονδρική πώληση, τα supermarket, το κράτος, οι κλιματικές συνθήκες και οι προτιμήσεις των καταναλωτών για παραδοσιακά τρόφιμα της Ελλάδας, καθώς και η διάδοση αυτών των καλλιεργειών στους αγρότες της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πρόκειται να αναπτυχθούν θέματα για τη σημασία της φυτικής βιοποικιλότητας στην αγροδιατροφική αλυσίδα, το περιβάλλον, τις προτιμήσεις των καταναλωτών και την υγεία του ανθρώπου και για τον καθορισμό των ρόλων και των ενεργειών των εταίρων. Με το έργο αυτό προωθείται σε ολόκληρη την Ευρώπη η πολυκαλλιέργεια με νέα είδη και η βιοποικιλότητα.

Το ερευνητικό έργο, με τίτλο «Παραγοντικό εργαλείο προσομοίωσης για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας στην αγροδιατροφική αλυσίδα από το πιρούνι ως το χωράφι» (Fork-to-farm agent-based simulation tool augmenting BIOdiversity in the agri-food VALUE chain-BIOVALUE ) χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Horizon2020.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5.993.562 ευρώ. Το έργο ξεκινά τον Οκτώβριο του 2021 και θα έχει χρονική διάρκεια τέσσερα έτη.

inView

Πώς ψηφίζουν οι αστροναύτες από το διάστημα;

Για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της ψηφοφορίας τα ψηφοδέλτια είναι κρυπτογραφημένα και προσβάσιμα μόνο από τον αστροναύτη και τον υπάλληλο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2024