Εξαγωγείς αερίου!
Τι θα γίνει μετά τον φετινό χειμώνα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αν και τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης φυσικού αερίου δείχνουν σημαντική αποκλιμάκωση έως και 50% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στις 18 Οκτωβρίου ο ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν θα ανακοινώσει το άνοιγμα της κάνουλας φυσικού αερίου προσωρινά μέσω της Ουκρανίας. Στο 10ήμερο που μεσολαβεί θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει συμφωνήσει με τους Γερμανούς, τους όρους λειτουργίας και κυρίως τις χρεώσεις του Nord Stream 2. Του νέου αγωγού που παρακάμπτει την Ουκρανία και αναμένεται να γεμίσει με αέριο προς τη Δυτική Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Γερμανοί στα συμβούλια υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας που έγιναν αυτή την εβδομάδα, σαμποτάρισαν κάθε προσπάθεια ανάληψης κοινής δράσης αντιμετώπισης της ακριβής ενέργειας. Ολες οι συζητήσεις κατέληγαν στην παραπομπή, στην περίφημη βρυξελλιώτικη αργκό, σε μια ακόμα «εργαλειοθήκη μέτρων», που θα συμφωνηθούν κάποια στιγμή στο μέλλον, αφού πρώτα ετοιμάσει τις προτάσεις της η Κομισιόν.
Προφανώς δεν πρόκειται να γίνει τίποτα από τα παραπάνω ή θα γίνει κάτι απλά για να ικανοποιηθεί το γόητρο κάποιων χωρών που πρωτοστάτησαν στον αγώνα κατά της ακρίβειας και βέβαια αυτό της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Παραμερίζοντας ότι όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που κυβέρνηση στη Γερμανία δεν έχει ακόμα σχηματιστεί μετά τις εκλογές. Και προφανώς το σύστημα Μέρκελ δίνει τις τελευταίες «παραστάσεις», το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και μπρος. Προφανώς οι τιμές στο φυσικό αέριο θα μειωθούν. Σε αυτό θα συμβάλει όχι μόνο ο Πούτιν, αλλά και οι Αζέροι που θα γεμίσουν με περισσότερο αέριο τον TAP.
Το θέμα είναι πόσο θα μειωθούν οι τιμές. Οι ειδικοί λένε όχι αρκετά για να γυρίσουν στα επίπεδα πριν από την ενεργειακή κρίση. Με λίγα λόγια τα επίπεδα των 14 ευρώ η μεγαβατώρα που προμηθεύονταν πέρυσι η χώρα το φυσικό αέριο, για τους επόμενους μήνες ή και χρόνια, τα ξεχνάμε. Τα επίπεδα των 80 και 90 ευρώ η μεγαβατώρα φαίνεται ότι είναι κατοχυρωμένα για φέτος και αυτά με τα οποία θα κινηθούμε όλο τον φετινό χειμώνα. Κατά συνέπεια η τιμή του ρεύματος, από τις μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο αλλά και από τα αυξημένα τέλη ρύπων, θα συνεχίσει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Το ίδιο και το κόστος θέρμανσης.
Τι θα γίνει μετά τον φετινό χειμώνα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αν και τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης φυσικού αερίου δείχνουν σημαντική αποκλιμάκωση έως και 50% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε καλά αντανακλαστικά. Ηταν στον πυρήνα των λίγων ευρωπαϊκών χωρών που ζήτησαν άμεση δράση, προκειμένου να μη «μολυνθεί» η οικονομία από ενεργειακές πληθωριστικές πιέσεις. Απλά αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα αντανακλαστικά σε κανένα επίπεδο λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη.
Η προφανής συζήτηση για τη δημιουργία ενός στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι βέβαιο ότι θα παραπεμφθεί στις καλένδες και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής 21 και 22 Οκτωβρίου. Είναι σαφές πλέον ότι είναι η κατάλληλη στιγμή η χώρα να αποκτήσει τα δικά της στρατηγικά αποθέματα, που αν τα είχε δεν θα μιλούσαμε σήμερα για κρίση από το φυσικό αέριο. Η ξεχασμένη αποκρατικοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, που πάγωσε το 2015 και ξεπάγωσε το 2019, αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά τόσο στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο όσο και στην ενίσχυση του ρόλου της ως διαμετακομιστικού κέντρου, εξαγωγής αερίου…
- Τα δεδομένα για το νέο συμβόλαιο του Νίκολα Μιλουτίνοφ (pic)
- Σεισμός: 3,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Λίνδου
- Φάμελλος: Αισιοδοξία για restart – «Να έρθουν όλοι να στηρίξουν την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ»
- «Μικρά Πράγματα σαν κι Αυτά»: Το έγκλημα για το οποίο η Καθολική Εκκλησία δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη
- Σπηλιωτόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον βιοϊστορικό του κύκλο – Τι είπε για το κόμμα Κασσελάκη
- «Έξω φρενών» οι οπαδοί της Σίτι με τις «δικαιολογίες» του Γκουαρντιόλα