Ενεργειακή κρίση – Συμβουλές για πιο οικονομική θέρμανση
Με την εκρηκτική άνοδο των τιμών σε όλα τα καύσιμα, προμηνύεται βαρύς χειμώνας και η ανάγκη για την εύρεση οικονομικών λύσεων είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
- Σήμερα ξεκινά η καταβολή της πρώτης δόσης για το επίδομα θέρμανσης – Τα ποσά
- Τραμπ: Ο επιλεγείς για τη Λατινική Αμερική είχε αποπεμφθεί για... ερωτοδουλειές
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς - Ελαφρώς προς τα πάνω οι τιμές ενόψει Χριστουγέννων
Ο φετινός χειμώνας προβλέπεται τσουχτερός, με τις τιμές των καυσίμων να έχουν ανέβει κατακόρυφα.
Για το πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα στη θέρμανση μίλησαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Μιχάλης Βραχόπουλος και ο μηχανολόγος μηχανικός, Στέφανος Παλαντζας.
Αρχικά αναφέρθηκαν στην ενεργειακή θωράκιση του χώρου κατοικίας, που αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες οικονομίας στην κατανάλωση πόρων για την θέρμανση.
Με την ενεργειακή κρίση να σαρώνει την Ευρώπη, υπολογίζεται ότι η ετήσια επιβάρυνση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος για ένα διαμέρισμα 100 τμ όπου διαμένει μία τετραμελής οικογένεια μπορεί ν’ αγγίξει και τα 590 ευρώ.
Επομένως, η εξεύρεση οικονομικών λύσεων είναι σημαντική.
Κέρδος με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Η ελάχιστη κατανάλωση είναι 1,1kW και η μέγιστη κατανάλωση 8,5kW. Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται από 2.000 – 9.000 ευρώ. Επιπλέον, η απόσβεση από το κόστος της εγκατάστασης υπολογίζεται σε 10 χρόνια, ενώ η διάρκεια ζωής υπολογίζεται πάνω από 25 χρόνια.
Σωστή θερμομόνωση
Μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι και 70% ενέργειας αν θερμομονώσετε σωστά το χώρο σας.
Κλιματιστικά και θερμάστρες για πιο οικονομική θέρμανση
Σε πολλές κατοικίες είναι αδύνατη η θέρμανση ολοκλήρου του σπιτιού. Μπορεί να μένετε σε ένα μεγάλο σπίτι και να χρησιμοποιείτε μόνο ένα μικρό μέρος αυτού του σπιτιού. Η θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού μπορεί να είναι δαπανηρή.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ή περισσότερες τοπικές ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης όπως σόμπες, καλοριφέρ λαδιού, αερόθερμα, κονβέκτορες, σόμπες χαλαζία. Πολλές από τις ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, είναι ελαφρές είτε είναι πάνω σε ρόδες και μπορείτε εύκολα να τις μεταφέρετε στα δωμάτια.
Θωρακίστε το σπίτι
Συνδυαστικά με την θέρμανση μπορείτε να κάνετε και κάποιες κινήσεις για την προσωρινή προστασία του σπιτιού. Δηλαδή:
• Κατά τη διάρκεια του χειμώνα καλό είναι να έχετε ανεβασμένες τις τέντες έτσι ώστε να επιτρέπετε στο φως του ήλιου να εισέλθει στο σπίτι σας και να σας. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για κρύες μέρες του φθινοπώρου ή της άνοιξης.
• Οι κουρτίνες θα πρέπει να είναι ανοιχτές κατά την διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να μπαίνει το φως του ηλίου μέσα στο σπίτι. Αντίστοιχα το βράδυ καλό είναι να κλείνετε τις κουρτίνες για να εμποδίζεται το κρύο και τον αέρα να μπει μέσα στο σπίτι.
• Ανοίξτε τα πατζούρια του σπιτιού όσες ώρες έχει ηλιοφάνεια.
Η θέρμανση και το κρύο είναι μια δύσκολη υπόθεση για όλους και πρέπει να βρίσκουμε «έξυπνες» λύσεις που μπορούν να «γλιτώσουν»την τσέπη μας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις