Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ενεργειακή κρίση – Η Ινδία στα… χνάρια της Κίνας

Ενεργειακή κρίση – Η Ινδία στα… χνάρια της Κίνας

Οι περισσότεροι από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αποθέματος άνθρακα σε μια εποχή που η οικονομία αυξάνεται

Η Κίνα δεν είναι ο μόνος ασιατικός γίγαντας που αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση – η Ινδία βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα μιας τεράστιας έλλειψης σε ηλεκτρική ενέργεια.

Οι περισσότεροι από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της χώρας έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αποθέματος άνθρακα σε μια εποχή που η οικονομία αυξάνεται και τροφοδοτεί τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία.

Μια πιθανή ενεργειακή κρίση θα είχε πιθανότατα άμεσο αντίκτυπο στη οικονομική ανάκαμψη της Ινδίας, μετά τα δεινά και τους χιλιάδες νεκρούς από τον κορωνοϊό. Η ανάκαμψη αυτή καθοδηγείται από τη βιομηχανική δραστηριότητα και όχι από τις υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Κουνάλ Κουντού, Ινδό οικονομολόγο στην Societe Generale.

Στο όριό τους τα αποθέματα άνθρακα

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι από τις 6 Οκτωβρίου, το 80% των 135 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Ινδίας που λειτουργούν με άνθρακα, είχαν αποθέματα  για λιγότερο από 8 ημέρες. Μάλιστα περισσότερες από τις μισές από αυτές, είχαν αποθέματα δύο ημερών ή και λιγότερων.

Συγκριτικά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο μέσος όρος αποθεμάτων άνθρακα που είχαν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν περίπου για 18 ημέρες, σύμφωνα με τον Χετάλ Γκάντι, διευθυντή έρευνας στην εταιρεία αξιολόγησης CRISIL, θυγατρική της S&P Global.

«Βλέπουμε ότι τα επίπεδα των αποθεμάτων ανεβαίνουν ξανά στις 8 έως 10 ημέρες μέχρι τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Γκάντι στο CNBC. «Αλλά σαφώς, δεν θα ανέβουν πουθενά κοντά στις 18 ημέρες ακόμη και τον Μάρτιο. Θα χρειαστεί στενή παρακολούθηση για τους επόμενους έξι μήνες ».

Η κρατική εταιρεία Coal India, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% της ινδικής παραγωγής άνθρακα, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αυξήσει τις προμήθειες σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να αντιμετωπίσει την έλλειψη άνθρακα σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Ένας συνδυασμός παραγόντων που σχετίζονται με την προσφορά αλλά και με την μείωση των εισαγωγών άνθρακα, οδήγησαν στην τρέχουσα κρίση, δήλωσαν σχολιαστές στο CNBC.

Η Ινδία σημείωσε άνοδο στη ζήτηση ενέργειας μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου. Αυτό προέκυψε καθώς η οικονομία ανέκτησε δυναμική μετά από ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με τον Γκάντι, η οικονομική ανάκαμψη ήταν πιο ξαφνική σε σχέση με αυτό που πολλοί ανέμεναν.

Οι εταιρείες παραγωγής θερμικής ενέργειας είχαν αποθέματα άνθρακα και δεν προέβλεψαν την άνοδο της ζήτησης ενέργειας φέτος.

Άλλες πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και η πυρηνική – μειώθηκαν επίσης.

Ο Γκάντι επισήμανε δε ότι η περίοδος των μουσώνων με την άνιση κατανομή των βροχοπτώσεων ήταν ένας από τους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο για την έλλειψη ενέργειας. Λιγότερες βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Κάποιοι άλλοι παράγοντες περιλάμβαναν την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου καθώς και το κλείσιμο για λόγους συντήρησης των πυρηνικών σταθμών. Όλα αυτά οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.

Τα θέματα υλικοτεχνικής υποστήριξης λόγω της εποχής των μουσώνων περιόρισαν επίσης την προσφορά άνθρακα, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αρκετά διαθέσιμα αποθέματα στην Coal India, δήλωσε στο CNBC ο Σαντιπ Κάλια, αναλυτής της Wood Mackenzie.

Γιατί εξαντλείται η προσφορά άνθρακα;

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μεγάλο απόθεμα άνθρακα. Ωστόσο, ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των αυξανόμενων διεθνών και των εγχώριων τιμών άνθρακα οδήγησε σε απότομη μείωση των εισαγωγών τους τελευταίους μήνες.

Καθώς η προσφορά μειώθηκε, αυξήθηκε και η ζήτηση.

Οι εισαγωγές άνθρακα από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 45% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, όπου οι κλάδοι πλην της ενέργειας αναπτύχθηκαν περισσότερο με τον εγχώριο άνθρακα, είπε ο Κάλια. Βιομηχανικοί κλάδοι όπως το αλουμίνιο, ο χάλυβας, το τσιμέντο και το χαρτί συνήθως καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες άνθρακα για την παραγωγή θερμότητας.

Η μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τους παράκτιους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, που βασίζονται στον εισαγόμενο άνθρακα, πρόσθεσε μεγαλύτερη πίεση στους εγχώριους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα.

Δεδομένου ότι η ενέργεια επιδοτείται για τους περισσότερους αγρότες και πολλά νοικοκυριά στην Ινδία, το βάρος των υψηλότερων τιμών του άνθρακα θα πέσει κυρίως στους βιομηχανικούς καταναλωτές που αντιπροσωπεύουν μόνο το 25% έως 30% της κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με τον Γκάντι.

Πηγή ΟΤ

Must in

Περί κλίματος, Ντόναλντ Τραμπ και… άλλων δαιμονίων

Στη φετινή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, με «οικοδεσπότη» το πετρελαιοπαραγωγό Μπακού, είναι βαριά η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πολλοί οι «ελέφαντες στο δωμάτιο»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024