Θεσσαλονίκη – Διαμαρτυρία φοιτητών για τον συνωστισμό στα Πανεπιστήμια – «Δεν έχουν ληφθεί μέτρα»
«Οι εικόνες συνωστισμού που εκτυλίχθηκαν την πρώτη ημέρα ανοίγματος των πανεπιστημίων στις σχολές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, οι ατέλειωτες ουρές έξω από τις σχολές, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα όνειρα των χιλιάδων πρωτοετών και δευτεροετών φοιτητών που σήμερα μπήκαν πρώτη φορά στα αμφιθέατρα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ
Μετά τις εικόνες της πρώτης μέρας επαναλειτουργίας των πανεπιστημιακών σχολών, με τους φοιτητές να σχηματίζουν τεράστιες ουρές προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε διαμαρτυρία στο ΑΠΘ. Όπως καταγγέλλουν ο έλεγχος των πιστοποιητικών λειτουργεί προσχηματικά καθώς την ίδια στιγμή δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας προκειμένου να παρακολουθούν τα μαθήματά τους διά ζώσης και με ασφάλεια.
Αναφέρουν ακόμα ότι στις αίθουσες δεν υπάρχει εξαερισμός, ενώ λείπουν τα αναλώσιμα υλικά όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά. Ζητούν να αξιοποιηθούν χώροι που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο για να λειτουργήσουν ολιγομελή τμήματα, να υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε κάθε σχολή και να προσληφθεί περισσότερο προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων:
«Οι εικόνες συνωστισμού που εκτυλίχθηκαν την πρώτη ημέρα ανοίγματος των πανεπιστημίων στις σχολές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, οι ατέλειωτες ουρές έξω από τις σχολές, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα όνειρα των χιλιάδων πρωτοετών και δευτεροετών φοιτητών που σήμερα μπήκαν πρώτη φορά στα αμφιθέατρα. Μαρτυρούν την έλλειψη σχεδιασμού, και προστασίας της υγείας χιλιάδων φοιτητών, στοιβάζοντας τους σε αίθουσες χωρίς εξαερισμό, χωρίς αναλώσιμα (μάσκες , γάντια , αντισηπτικά) σε κάθε σχολή.
Η απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετήσει ελέγχους στις εισόδους, οδήγησε χιλιάδες φοιτητές να ταλαιπωρούνται να καθυστερούν στις θεωρίες τους ή να παίρνουν απουσία στα εργαστήρια τους, έλεγχοι οι οποίοι είναι ξεκάθαρα προσχηματικοί μιας και δεν τηρούνται ουσιαστικά τα υγειονομικά μέτρα. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ότι στο χημικό φοιτητές πήραν απουσία στο εργαστήριο τους λόγω «τεχνικού προβλήματος» ενώ έδωσαν το 10€ σε ιδιωτικά ιατρεία για το ραπιντ.
Χρήματα για τις ανάγκες των φοιτητών
Αντί να εγκατασταθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε κάθε σχολή, αντί να προσληφθούν καθηγητές και εργαστηριακό προσωπικό, αντί να αξιοποιήσει κτίρια όπως της ΔΕΘ, στην παραλία, στην Ίωνος Δραγούμη που ανήκουν στο πανεπιστήμιο για να «σπάσουν» τα έτη σε ολιγομελή τμήματα, δίνει 604 εκατομμύρια για την διαφήμιση και τη διασύνδεση μας με το εξωτερικό, δίνει εκατομμύρια για σεκιουριτι προκειμένου να ελέγξουν αν τα διαγνωστικά κέντρα παίρνουν τα 10€. Ακόμη, υπάρχουν ολόκληρες σχολές όπως η ΣΘΕ η οποία έχει 5 άτομα συνολικά προσωπικό καθαριότητας ή το Πολυτεχνείο το οποίο κάτω από 10 άτομα !!!
Όμως οι φοιτητές έχουμε πείρα! Η αξία της οργανωμένης πάλης φάνηκε το προηγούμενο διάστημα, όταν με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που θέσαμε στο επίκεντρο ανοίξαμε τις σχολές μας, βάλαμε στον πάγο την πανεπιστημιακή αστυνομία. Έτσι και φέτος, με δύναμη την αξία της συλλογικής πάλης και του οργανωμένου αγώνα, θα κρατήσουμε ανοιχτές τις σχολές μας, θα παλέψουμε για ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα μορφώνει, θα μαθαίνουμε το αντικείμενο μας ολόπλευρα και δεν θα καταλήξουμε κυνηγοί πιστοποιητικών και βεβαιώσεων.
Καλή αρχή με ψηλά το κεφάλι!».
- Ηρακλής – Ολυμπιακός 58-74: «Πέρασαν» από το Ιβανώφειο οι «ερυθρόλευκες»
- Ρεύμα: Αρχές Δεκεμβρίου οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την παρέμβαση στις τιμές
- Ανδρουλάκης: Είδε τη θεατρική παράσταση «Κανόνια και Τρομπέτες» – Ποιοι τον συνόδευαν
- Ναν Γκόλντιν: Γερμανία, ακούς; Η λέξη «αντισημιτισμός» χάνει το νόημά της
- Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Δύο χρόνια από τη θανατηφόρα παράσυρση της Έμμας – Συγκλονίζει η μητέρα της
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου