Κλιματική αλλαγή – Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα συνεχιστεί για αιώνες
Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, μεγάλες εκτάσεις θα βυθιστούν.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Ακόμη κι αν η ανθρωπότητα καταφέρει να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, η στάθμη του νερού στις θάλασσες θα αυξάνεται επί αιώνες, πλημμυρίζοντας πόλεις που κατοικούνται τώρα από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους, προειδοποίησαν σήμερα οι επιστήμονες.
Αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά μισό βαθμό επιπλέον, άλλα 200 εκατομμύρια κάτοικοι πόλεων θα πλήττονται τακτικά από πλημμύρες και θα καθίστανται πιο ευπρόσβλητοι καθόσον διαρκούν οι τυφώνες, γράφουν στην επιθεώρηση Environmental Research Letters.
Η Ασία, όπου βρίσκονται εννέα από τις δέκα μεγαπόλεις που κινδυνεύουν περισσότερο, θα πληγεί πιο σκληρά.
Η πλειονότητα των εκτιμήσεων που γίνονται σήμερα για την αύξηση του επιπέδου της θάλασσας και τις απειλές που θέτει για τις παραλιακές πόλεις καλύπτουν την περίοδο μέχρι το τέλος του αιώνα και κάνουν λόγο για αύξηση από μισό έως τουλάχιστον ένα μέτρο.
Όμως το φαινόμενο θα συνεχιστεί πέρα από το 2100 υπό την επίδραση της υπερθέρμανσης του νερού και της τήξης των πάγων, όποια κι αν είναι η ταχύτητα της μείωσης των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
«Περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει τώρα σε γη που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο στο οποίο θα φθάσει η παλίρροια υπό την επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα που έχει ήδη συγκεντρωθεί στην ατμόσφαιρα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας», δήλωσε στο AFP ο κύριος συντάκτης του άρθρου Μπεν Στράους, επικεφαλής των ερευνητών της ανεξάρτητης οργάνωσης δημοσιογράφων και επιστημόνων Climate Central.
Τώρα η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα είναι κατά 50% υψηλότερη εκείνης του 1800 και η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης έχει αυξηθεί κατά 1,1 βαθμό Κελσίου.
Αυτό αρκεί για να αυξηθεί το επίπεδο της θάλασσας κατά σχεδόν δύο μέτρα, είτε χρειαστεί να περάσουν δύο έως δέκα αιώνες, εκτιμά ο Στράους.
Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου που έχει εγγραφεί στη Συμφωνία του Παρισιού και τον οποίο οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν στη σύνοδο κορυφής COP26 της Γλασκώβης τον ερχόμενο μήνα μεταφράζεται σε αύξηση της στάθμης των υδάτων σχεδόν κατά τρία μέτρα μακροπρόθεσμα.
«Στη Γλασκώβη και μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας έχουμε τη δυνατότητα είτε να βοηθήσουμε τις εκατό επόμενες γενιές, είτε να τις προδώσουμε», δήλωσε ο Στράους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις