Κοροναϊός – Αίτημα έγκρισης για το χάπι της Merck περιμένει ο ΠΟΥ
Η θεραπεία φέρεται να μειώνει στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει πλήρη κλινικά στοιχεία για το αντι-ιικό φάρμακο που έχει παρασκευάσει η Merck & Co Inc για την θεραπεία ασθενών με ήπια ως μέτρια συμπτώματα Covid-19, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του οργανισμού, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας ότι υπέβαλε αίτηση για άδεια επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ.
Εφόσον εγκριθεί, το χάπι θα ήταν η πρώτη αντι-ιική θεραπεία κατά του κοροναϊού που λαμβάνεται από το στόμα αντί ενδοφλέβια.
«Πράγματι , είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Θα πρέπει να δούμε τα πλήρη στοιχεία. Αν είναι αλήθεια, τότε θα έχουμε ακόμα ένα όπλο στην μάχη κατά της πανδημίας» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ σε ερώτηση που δέχθηκε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
Σύμφωνα με δεδομένα που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η εταρεία, το φάρμακο, με την ονομασία μολνουπιραβίρη, μειώνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς με Covid-19 που κινδυνεύουν να επιδεινωθούν.
Λόγω των θετικών αποτελεσμάτων, η Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών διακόπηκε πρόωρα με σύσταση ανεξάρτητων επιθεωρητών, καθώς οι μισοί εθελοντές λάμβαναν placebo αντί το πραγματικό χάπι.
Η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics με την οποία συνεργάστηκε για το χάπι, αναμένεται να υποβάλουν αίτημα έγκρισης και στην Ευρώπη.
Αντίστοιχες θεραπείες που λαμβάνονται από το στόμα αναπτύσσουν μεταξύ άλλων η Pfizer και η Roche, ωστόσο η Merk προηγείται στις κλινικές μελέτες.
Δείτε επίσης:
- Χάπι για την πρόληψη της λοίμωξης δοκιμάζει η Pfizer
- Κοροναϊός – Έγκριση για προληπτική θεραπεία ζητά η AstraZeneca στις ΗΠΑ
Μέχρι σήμερα, τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι η μόνη θεραπεία που έχει εγκριθεί κατά του κοροναϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε νοσηλευόμενους ασθενείς και η παραγωγή είναι σχετικά περιορισμένη.
Προληπτική αντισύλληψη
Η μολνουπιραβίρη σχεδιάστηκε να εισάγει λάθη στα γονίδια του ιού, σύμφωνα όμως με την εταιρεία δεν μπορεί να προκαλέσει γενετικές αλλαγές στα ανθρώπινα κύτταρα.
Για προληπτικούς λόγους πάντως οι 775 εθελοντές της μελέτης κλήθηκαν να εφαρμόσουν μεθόδους αντισύλληψης. Από τους άνδρες ζητήθηκε να απέχουν από ετεροφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές ή να συμφωνήσουν στην εφαρμογή αντισύλληψης, ενώ οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έπρεπε να μην είναι έγκυες και να εφαρμόζουν αντισύλληψη.
Στη μελέτη εγγράφηκαν εθελοντές με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη ήπια έως μέτρια Covid-19, οι οποίοι εμφάνιζαν συμπτώματα το πολύ για πέντε μέρες. Όλοι είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές, όπως παχυσαρκία ή προχωρημένη ηλικία.
Η συχνότητα ανεπιθύμητων δράσεων ήταν παρόμοια στην ομάδα του φαρμάκου και την ομάδα ελέγχου, ωστόσο η Merck δεν έδωσε λεπτομέρειες για τυχόν παρενέργειες.
Μόνο το 7,3% όσων έλαβαν το χάπι χρειάστηκαν νοσηλεία 29 ημέρες μετά τη θεραπεία και κανείς δεν απεβίωσε. Συγκριτικά, στην ομάδα ελέγχου νοσηλεύτηκε το 14,1% και οκτώ ασθενείς απεβίωσαν.
Κόστος εκατοντάδων δολαρίων ανά ασθενή
Η Merck εκτιμά ότι η παραγωγή μέχρι τέλος του έτους θα αρκεί για να καλύψει δέκα εκατομμύρια ασθενείς.
Έχει ήδη συνάψει συμβόλαιο με την αμερικανική κυβέρνηση για 1,7 εκατομμύρια φαρμακευτικές αγωγές στην τιμή των 700 δολαρίων ανά ασθενη, ενώ ανάλογες συμφωνίες έχουν συναφθεί και με άλλες χώρες, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Merck.
Η τιμή του φαρμάκου θα καθορίζεται σύμφωνα με το εισοδηματικό επίπεδο κάθε χώρας και η παρασκευή του θα αδειοδοτηθεί σε ινδικές εταιρείες γενόσημων φαρμάκων για την κάλυψη χωρών χαμηλού και μέσου εισοδήματος.
Η μολνουπιβάρη δοκιμάζεται και σε άλλη μελέτη Φάσης ΙΙΙ για την πρόληψη της λοίμωξης σε άτομα που είναι πιθανό να έχουν εκτεθεί στον ιό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις