Εξεταστική – Μπρα ντε φερ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το αν υπάρχουν «λίστες» από το 2015 ή το 2019
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν τη ΝΔ να επιδιώκει ρελάνς με αντίστοιχη πρόταση που θα υπερβαίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα στελέχη της Κουμουνδούρου ξιφουλκούν μέσω ενός επικοινωνιακού μπαράζ που έχει στόχο να συνδέσει σε θέματα διαφθοράς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό με τον Σ. Κουρτς.
Μάχη για την πολιτική ατζέντα που θα επικρατήσει στην επικαιρότητα δίνουν αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο την πρόταση που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για εξεταστική επιτροπή σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπικές εταιρείες.
Ο Κουρτς και τα όσα συνέβησαν από το 2015
Σήμερα η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που τη θέλουν να επιδιώκει ρελάνς με αντίστοιχη πρόταση που θα υπερβαίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα στελέχη της Κουμουνδούρου ξιφουλκούν κατά της κυβέρνησης μέσω ενός επικοινωνιακού μπαράζ που έχει στόχο να συνδέσει σε θέματα διαφθοράς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μετά την αποδοχή της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής για τις «λίστες Πέτσα» και την Opinion Poll, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει δική της πρόταση η ΝΔ για διεύρυνση της έρευνας της εξεταστικής, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ευκαιρία για να συζητηθεί τι έγινε στη χώρα με το δημόσιο χρήμα από το 2015, δηλαδή τη διακυβέρνηση Τσίπρα.
«Η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, έχει αυτή την πρόθεση, να μπει στη συζήτηση και να δούμε όλα όσα έχουν συμβεί γύρω από τα ζητήματα αυτά από το 2015 και μετά» τονίζει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή την πρόταση είναι να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας και διαμηνύει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα».
«Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο ν’ αρνηθούμε τη συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, για θέματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του Πολιτεύματος και της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται και προβάλλονται οι δημοσκοπήσεις» τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής εκτίμησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας καταφεύγουν σε αυτή την πρόταση, προκειμένου να κρυφτούν και να δικαιολογήσουν την απίστευτη αποτυχία και ανεπάρκειά τους σε ζητήματα ουσίας, όπως είδαμε και πριν από μερικές ημέρες για τη συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας. Προσπαθούν λοιπόν να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα, διότι καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν εναλλακτική πολιτική πρόταση».
Λερωμένη φωλιά και καλοδεχούμενη πρόταση
«Η Κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η Κυβέρνηση δεν έχει να απολογηθεί για κάτι. Έχει απαντήσει θεσμικά πέντε φορές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Έχει δημοσιοποιήσει τη λίστα των Μέσων που ενισχύθηκαν. Έχει πράγματα να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο, που -όπως αντιλαμβάνεται κάθε πολίτης- είναι σε μια κατεύθυνση πράξεων που έγιναν, εξαιτίας της συγκυρίας που περάσαμε» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «έχουν λερωμένη τη φωλιά τους».
«Αφού η Αντιπολίτευση θέλει να ξαναπάμε σε αυτά, θέλει να ξαναθυμηθούμε βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, κάτι εκατομμύρια που χάνονταν στην πορεία για να στηθούν εφημερίδες, θα γίνει.
»Δεν είναι ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε κάποιες εταιρείες που είχαν φτιάξει κάτι μετακλητοί στο Μέγαρο Μαξίμου εκείνη την περίοδο, μαζί με ορισμένες ομάδες φοιτητών, στενών συνεργατών Υπουργού και συνεργάτη του κ. Τσίπρα, που έκτοτε δεν ξαναείδα να έχουν κάνει έρευνες;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Καλοδεχούμενη η πρόταση της ΝΔ ανταπαντά ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, καλώντας το κυβερνών κόμμα να ψηφίσει την πρότασή του και «ας αποφασίσει η εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί να διερευνήσει τυχόν χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων με κρατικό χρήμα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς».
Λίστα Πέτσα και λίστες Λαγκάρντ
Σε αυτή την κατεύθυνση η Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για πανικό της ΝΔ συμπλήρωνοντας «ότι βεβαίως δεχόμαστε και συμφωνούμε. Ας έρθει να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και βεβαίως, όταν θα γίνει συζήτηση για το χρονικό περιθώριο, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Ο κ. Μητσοτάκης έχει να φοβηθεί κάτι;».
«Από όσο θυμάμαι «λίστα Πέτσα» το 2015 δεν υπήρξε. Λίστες Λαγκάρντ υπήρξαν και πολλές άλλες λίστες» σημειώνει η Όλγα Γεροβασίλη, εξηγώντας γιατί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει ως πεδίο έρευνας τα τελευταία δύο χρόνια και όχι από το 2015.
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, κατατίθεται απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη που έχει εγκαθιδρυθεί στη χώρα από το 2019, ένα καθεστώς ειδικών σχέσεων του Μαξίμου με ολιγάρχες και επιχειρηματίες με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης», τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Προγράμματος» της ΕΡΤ.
Πρώτη πράξη ενός failure story
«Είμαστε στην πρώτη πράξη ενός failure story της κυβέρνησης Μητσοτάκη» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας ότι «ποτέ άλλοτε, μεταπολιτευτικά, δεν ήταν τόσο κλειστό το σύστημα της ενημέρωσης στην Ελλάδα, όσο είναι τώρα».
«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η κυβέρνηση έχει μπει σε ένα δρόμο απώλειας του πολιτικού της κεφαλαίου», επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στο Radio North 98.0 τονίζοντας ότι «δεν πρέπει κανείς να την εκλάβει στενά σαν μια πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αφορά τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτικού συστήματος».
«Πιστεύουμε ότι πράξεις πολύ πιο σοβαρές από αυτές που οδήγησαν στην παραίτηση του καγκελάριου Κουρτς στην Αυστρία έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα», επισήμανε η Έφη Αχτσιόγλου λέγοντας ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν συντελεστεί αδιαφανείς πράξεις χρηματοδότησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης».
Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, μιλώντας στο Open σημείωσε ότι «ουδέποτε έχει κατατεθεί μία πλήρης ερμηνεία από την κυβέρνηση για τον τρόπο που έγινε η χρηματοδότηση μέσω των λιστών Πέτσα».
Στρεβλή κατάσταση για τη δημοκρατία
Η κα Αχτσιόγλου υπογράμμισε, τέλος, ότι «αυτό που συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια στο “σύμπαν” της ενημέρωσης είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση και κάθε πολίτης πια το έχει αντιληφθεί. Υπάρχει μία διαρκής υπερυποστηρικτική τοποθέτηση στις ενέργειες της κυβέρνησης και μία αποσιώπηση της παρουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων. Δημιουργείται μία πολύ στρεβλή κατάσταση για τη δημοκρατία και το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι όλα αυτά να ελεγχθούν».
Και το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του εμφανίστηκε θετικό στην διεύρυνση της έρευνας από το 2015 καθώς σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «θα στηρίξουμε την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές -στο πλαίσιο των ίδιων αρχών- ότι θα στηρίξουμε και κάθε σχετική με το θέμα πρόταση, που θα κατατεθεί από άλλα κόμματα».
- Μπέρνι Σάντερς: Στηρίζει τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ο γερουσιαστής
- Airbnb: Οι αλλαγές στη λειτουργία τους και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο αναβάλλει τη συνεδρίασή του
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μίλησε για νέα «δίκη του Ντρέιφους» μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
- Τρίτο κόμμα με τη βούλα, μίκρυνε η παρεούλα
- Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα