Ένα κάρυ θαλασσινών αναζωπύρωσε την διαμάχη Κορέας- Ιαπωνίας
Βασικά, μια σημαιούλα τοποθετημένη πάνω σε έναν λοφίσκο ρυζιού
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Κι όμως, ένα απλό μπολ με κάρυ βρίσκεται στο κέντρο των τελευταίων…επεισοδίων μιας μακροχρόνιας εδαφικής διαμάχης μεταξύ της Ιαπωνίας και Κορέας.
ΜΜΕ στη Βόρεια και Νότια Κορέα αντέδρασαν με οργή μετά από αναφορά σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης για κάρυ θαλασσινών που πωλείται στην Ιαπωνία και περιλαμβάνει ρύζι, τοποθετημένο σε σχήμα που μοιάζει με τα νησιά Takeshima, τα οποία οι Κορεάτες αναφέρουν ως Dokdo.
Οι βραχονησίδες, οι οποίες βρίσκονται περίπου σε ίση απόσταση μεταξύ των δύο χωρών στην Ιαπωνική Θάλασσα – ή στην Ανατολική Θάλασσα σύμφωνα με τους Κορεάτες – διοικούνται από τη Νότια Κορέα, αλλά η Ιαπωνία επιμένει ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της.
Η διαμάχη για την κυριαρχία των νησιών έχει δυσχεράνει τους διμερείς δεσμούς τα τελευταία χρόνια, μαζί με τις διαφωνίες σχετικά με τη χρήση της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του πολέμου σεξουαλικών σκλάβων της Κορέας και της καταναγκαστικής εργασίας.
Το πιάτο σερβίρεται με μια ιαπωνική σημαία «καρφωμένη» σε έναν από τους λόφους ρυζιού, οι οποίοι περιβάλλονται από μια «θάλασσα» από σάλτσα κάρυ: ξεκάθαρο (γεω)πολιτικό σχόλιο.
Ο κρατικός ελεγχόμενος από την Βόρεια Κορέα ιστότοπος Uriminzokkiri ανέφερε ότι το πιάτο πρόδιδε τις ιαπωνικές φιλοδοξίες να «αιχμαλωτίσουν» τα νησιά, όπου ζει ένα μικρό αστυνομικό απόσπασμα μαζί με τον μοναδικό του κάτοικο, Kim Shin-yeol, ο οποίος ζούσε εκεί με τον σύζυγό της, Kim Sung-do, μέχρι το σπίτι του.
Το πιάτο σερβίρεται σε ένα εστιατόριο στο νησί Okinoshima στο Shimane, τον ιαπωνικό νομό που βρίσκεται πιο κοντά στην αμφισβητούμενη περιοχή και συνοδεύεται από πίκλες και σούπα.
Τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας έχουν επίσης αναφερθεί στο πιάτο, με έναν καθηγητή πανεπιστημίου να λέει στην εφημερίδα Dong-A-Ilbo ότι η Ιαπωνία είχε χρησιμοποιήσει ένα «τυπικό φθηνό κόλπο» για να προωθήσει τους ισχυρισμούς της ότι της ανήκουν τα νησιά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα πιάτο αναζωπυρώνει τη διαμάχη.
Το 2017, Ιάπωνες αξιωματούχοι διαμαρτυρήθηκαν αφού οι γαρίδες που αλιεύθηκαν στα νερά του Ντόκντο εμφανίστηκαν στο μενού σε κρατικό δείπνο κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στη Νότια Κορέα!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις