Η Τουρκία απειλεί με έρευνες και γεωτρήσεις παντού – Οι προκλητικοί χάρτες
Οι χάρτες που δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αγνοούν παντελώς τη συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, φτάνουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα έως την Κάσο, τη Ρόδο στα έξι μίλια από την Πάφο και περιλαμβάνουν την περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου
- Ειδήσεις από την Γάζα: Πώς η Meta περιόρισε τα μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Κλιμακώνει περαιτέρω η Τουρκία τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας ανοιχτά με γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές δυνητικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.
Οι χάρτες που δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αγνοούν παντελώς τη συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, φτάνουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα έως την Κάσο, τη Ρόδο στα έξι μίλια από την Πάφο και περιλαμβάνουν την περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
«Συνεχίζουμε κανονικά στη Γαλάζια Πατρίδα» είναι το μήνυμα που στέλνει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, δίνοντας στη δημοσιότητα τους εν λόγω προκλητικούς χάρτες.
«Οι ειδήσεις που μεταδόθηκαν σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, ενώ περιέχουν παραπλανητικές εκτιμήσεις σχετικά με τη NAVTEX που ανακοινώθηκε για τις δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΑΜ.
Όπως σημειώνει, στο πλαίσιο της συλλογής σεισμικών δεδομένων για λογαριασμό της εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) και των δραστηριοτήτων γεώτρησης, οι ερευνητικές και γεωτρητικές δραστηριότητες από τα σκάφη Ορούτς Ρέις στη Μεσόγειο και το Μπάρμπαρος Χαϊρεντίν Πασά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και από τα γεωτρύπανα Φατίχ και Κανουνί και το πλοίο Denar-2 συνεχίζονται υπό τη συνοδεία και τον έλεγχο των δυνάμεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας μας.
Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας παρουσιάζει χάρτη της υφαλοκρηπίδας με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την ΤΔΒΚ το 2011 και κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ εννέα χρόνια μετά, το 2020.
Όπως σημειώνει: «Οι περιοχές για τις τρέχουσες δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης καθορίζονται σύμφωνα με τις επιστημονικές, τεχνικές προϋποθέσεις και ανάγκες, σύμφωνα με την υφαλοκρηπίδα μας (Εικόνα-1), όπως αυτή καθορίζεται στη Συμφωνία Καθορισμού Υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την ΤΔΒΚ το 2011, και τα όρια της οποίας κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, καθορίζεται κι η περιοχή για τις έρευνες του Oruc Reis στα νοτιοδυτικά του κόλπου της Μερσίνας (Εικόνα-2) με την έκδοση της NAVTEX».
Δείτε τους προκλητικούς χάρτες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις