Κύπρος – Το FBI ερευνά το αεροσκάφος «μυστήριο» – Εξετάζεται εάν μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη
Φύλλο και φτερό έκαναν το ύποπτο αεροσκάφος πράκτορες του FBI που έφτασαν σήμερα στην Κύπρο. Το αεροσκάφος είναι καθηλωμένο στην Πάφο από το 2019 και χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά οπλισμού στη Λιβύη
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Κλιμάκιο του FBI βρίσκεται στην Κύπρο για να ερευνήσει την εμπλοκή αεροσκάφους που είναι καθηλωμένο στο νησί από το 2019 και σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών αρχών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά οπλισμού στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη.
Σύμφωνα με το κυπριακό μέσο politis.com, στο αεροδρόμιο Πάφου έφτασε νωρίς χθες το πρωί το ειδικό κλιμάκιο πρακτόρων του FBI αποτελούμενο από 10 άτομα. Τα μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας συνόδευσαν ανακριτές του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του Αρχηγείου Αστυνομίας που ανέλαβαν τη διερεύνηση της υπόθεσης, μετά τη συμπερίληψη του μυστηριώδους αεροσκάφους σε ειδική έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις αρχές του 2021.
Έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Οι ειδικά εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι πράκτορες του FBI σε θέματα οπλισμού και οι Κύπριοι αστυνομικοί πέρασαν τη διαδικασία ελέγχου και καταγραφής από τις αρμόδιες αρχές του αεροδρομίου Πάφου και κατευθύνθηκαν στην αποθήκη ιδιωτικής εταιρείας, όπου φυλάσσεται το ύποπτο μονοκινητήριο αεροσκάφος. Το αεροσκάφος, μετά τον Αύγουστο που ειδοποιήθηκαν σχετικά οι αρμόδιες αρχές, φρουρείτο επί 24ωρου βάσεως. Το προηγούμενο διάστημα ωστόσο, ο χώρος που φυλασσόταν είχε ενοικιαστεί από ιδιωτική εταιρεία και καταβαλλόταν και το σχετικό αντίτιμο.
Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα καταρτίσουν έκθεση με τα ευρήματα και τα συμπεράσματά τους, που θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα για διαχείριση του ύποπτου αεροσκάφους. Δικαστική συνδρομή από τις κυπριακές αρχές έχουν ζητήσει και οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ. Το σκάφος ερευνήθηκε εξονυχιστικά χθες και έγινε φύλλο και φτερό. Παραλήφθηκαν επίσης διάφορα τεκμήρια για επιστημονικές εξετάσεις.
Σταθμός αεροσκαφών στον δρόμο τους για Λιβύη η Κύπρος
Έκθεση εμπειρογνωμόνων που ετοιμάστηκε για λογαριασμό του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (08/03/2021), περιλαμβάνει εννέα αναφορές στο όνομα της Κύπρου. Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως ενδιάμεσος σταθμός αεροσκαφών. Όπως αποκάλυψε ο “Π” σε ρεπορτάζ του Φ. Μακρίδη, εκτός από το αεροσκάφος που ερευνήθηκε χθες στο αεροδρόμιο Πάφου, και δεύτερο αεροσκάφος αξιοποίησε τη γεωγραφική θέση του νησιού μας πριν βρεθεί στη Λιβύη, όπου φέρεται να επιχειρούσε για λογαριασμό των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ.
Σύμφωνα με την έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόκειται για το Pilatus PC-6 B2-H4 (αριθμός εγγραφής: #790). Το συγκεκριμένο αεροσκάφος αποκτήθηκε στις 22 Μαΐου του 2019 από την Airborn Technologies, η οποία εδρεύει στην Αυστρία. Η τελευταία φημίζεται για τις μετασκευές αεροπλάνων και τη σχέση της με ομάδες μισθοφόρων και τον… μετρ του είδους, τον γνωστό Αμερικανό βετεράνο «βατραχάνθρωπο» Έρικ Πρινς…
Έναν μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 24 Ιουνίου του 2019, το PC-6 μεταπωλήθηκε και βρέθηκε υπό τον έλεγχο εταιρείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ ένα 24ωρο αργότερα ήταν στην Κύπρο. Στις 25 Ιουνίου ο Αμερικανός πιλότος Τράβις Άλντεν Μακί, μέσω του νησιού μας, έφτασε στον τελικό προορισμό του, τη Λιβύη, όπου το αεροσκάφος μέχρι σήμερα φέρεται να επιχειρεί. Στην ειδική έκθεση σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Το PC-6 που ανήκει στην Η L-6 FZE (σ.σ. εταιρεία των ΗΑΕ) μεταφέρθηκε στη Λιβύη στις 25 Ιουνίου του 2019. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων βρίσκει ότι μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και παραβιάστηκε η παράγραφος 9 του ψηφίσματος 1970 (2011) από την L-6 FZE και τον πιλότο τους Τράβις Μάκι».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις