Πώς η πανδημία οδήγησε σε αύξηση των θανάτων από φυματίωση
Οι νεκροί αυξήθηκαν το 2020 για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία.
Οι θάνατοι από φυματίωση αυξήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς οι πόροι των συστημάτων υγείας διοχετεύτηκαν στην πανδημία Covid-19 και οι εργαστηριακές εξετάσεις μειώθηκαν.
Στην ετήσια έκθεσή του για τη φυματίωση, ο ΠΟΥ αναφέρει το 2020 καταγράφηκαν 1,5 εκατομμύριο θάνατοι λόγω της βακτηριακής ασθένειας, αριθμός ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τα 1,4 εκατομμύρια θύματα το 2019.
Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα είναι η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Νιγηρία, το Μπαγκλαντές και η Νότια Αφρική.
Η φυματίωση είναι αρχαία ασθένεια που εκτιμάται ότι έχει σκοτώσει διαχρονικά περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Ακόμα και σήμερα προκαλεί περισσότερους θανάτους από ό,τι το AIDS και η ελονοσία μαζί.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ακόμα μείωση στις νέες διαγνώσεις φυματίωσης, μόλις 5,8 εκατομμύρια σε σχέση με 7,1 εκατ. το 2019.
Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι πάσχουν χωρίς να το γνωρίζουν, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τα 2,9 εκατομμύρια το 2019.
H φυματίωση προκαλείται από το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis που συχνά προσβάλλει τους πνεύμονες και μεταδίδεται εύκολα με τον βήχα ή το φτέρνισμα. Περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού υπολογίζεται ότι φέρει το βακτήριο σε λανθάνουσα κατάσταση χωρίς να νοσεί. Περίπου το 5 με 10 τοις εκατό θα εκδηλώσουν κάποια στιγμή την ασθένεια.
Η ασθένεια είναι αντιμετωπίσιμη με αντιβιοτικά αν διαγνωστεί νωρίς, όμως ανθεκτικές μορφές του βακτηρίου εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.
«Δεν μπορούμε απλά να αποδεχτούμε ότι κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από αυτή την ιάσιμη ασθένεια επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα» δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press ο Σ.Ντέμποργκρεφ, σύμβουλος της καμπάνιας Access των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Ο Ντέμποργκρεφ υποστήριξε ότι πολλές χώρες με αυξημένα κρούσματα εξαρτώνται από διαγνωστικά κιτ της αμερικανικής εταιρείας Cepheid, την οποία κατηγόρησε για υπέρογκες χρεώσεις.
Όπως είπε, η εταιρεία έχει λάβει χρηματοδότηση 250 εκατ. δολαρίων από κρατικούς πόρους, δεν έχει διαθέσει όμως τη διαγνωστική τεχνολογία της σε όσους τη χρειάζονται.
Εκπρόσωπος της Cepheid δήλωσε στο AP ότι διαθέτει τα προϊόντα της «με χαμηλό περιθώριο» στις φτωχότερες χώρες.
Ο ΠΟΥ τόνισε ότι οι επενδύσεις για την καταπολέμηση της φυματίωσης έχον μειωθεί και ότι η παγκόσμια προσπάθεια για μείωση των κρουσμάτων «φαίνεται όλο και περισσότερο ανέφικτη».
- Περιβαλλοντική δράση συμπερίληψης στο Δήμο Παλλήνης
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Στην Ευελπίδων ο 49χρονος φιλόλογος – Πώς έφτασαν στα ίχνη του
- Ολλανδία: Ο ΥΠΕΞ ανέβαλε ταξίδι στο Ισραήλ μετά την απόφαση του ΔΠΔ – Χαμός στο κοινοβούλιο
- Κτηματολόγιο: Μήνυση Κυρανάκη για απάτη – Προσπάθησαν να ιδιοποιηθούν 45 ακίνητα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες
- Κίνα: «Κάνεις υπερωρίες;» – Ρομπότ AI ανοίγει κουβέντα και πείθει άλλα δώδεκα να σταματήσουν τη δουλειά
- Τι είπε ο Ρογκαβόπουλος για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό: «Θα πάνε… μέχρι τέλους»