Τα ηλεκτρονικά σκουπίδια του 2021 ζυγίζουν περισσότερο από το Σινικό Τείχος
Αστρονομική η αξία των μετάλλων στα απόβλητα
Από παλιά κινητά τηλέφωνα μέχρι τηλεοράσεις και ψυγεία, η ανθρωπότητα θα παράγει εντός του 2021 περισσότερους από 57 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων, εκτιμά διεθνής ομάδα ειδικών,
Η ποσότητα αυτή είναι μεγαλύτερη σε βάρος από το Σινικό Τείχος, τη βαρύτερη ανθρώπινη κατασκευή στον πλανήτη, επισημαίνει το BBC.
Μόνο το 20% εκτιμάται ότι θα ανακυκλωθεί με τις κατάλληλες διαδικασίες.
Ο Πάσκαλ Λίροϊ, γενικός διευθυντής της ομάδας WEEE που δημοσίευσε την εκτίμηση, δήλωσε ότι οι κατασκευαστές φέρουν σημαντική ευθύνη, καθώς σχεδιάζουν προϊόντα με μικρή διάρκεια ζωής και περιορίζουν τη δυνατότητα επισκευής.
«Η γρήγορη ανάπτυξη κινητών τηλεφώνων, για παράδειγμα, έχει οδηγήσει σε μια αγορά που εξαρτάται από την γρήγορη αντικατάσταση παλαιότερων συσκευών» είπε στο BBC.
«Οι καταναλωτές θέλουν να κάνουν το σωστό αλλά απαιτείται σωστή ενημέρωση και βολικές υποδομές που διευκολύνουν την ορθή απόρριψη ηλεκτρονικών συσκευών» σημείωσε.
«Για κάθε τόνο ηλεκτρονικών αποβλήτων που ανακυκλώνεται αποφεύγουμε την εκπομπή δύο τόνων διοξειδίου του άνθρακα» πρόσθεσε.
Θησαυρός στα σκουπίδια
Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, τα ηλεκτρονικά σκουπίδια που παρήγαγε η ανθρωπότητα το 2019 περιέχουν υλικά αξίας 62,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που υπερβαίνει το ΑΕΠ πολλών χωρών.
«Ένας τόνος πεταμένων κινητών τηλεφώνων περιέχει πιο πολύ χρυσό από έναν τόνο μεταλλεύματος χρυσού» δήλωσε ο δρ Ρούντιγκερ Κερ, διευθυντής του προγράμματος Βιώσιμων Κύκλων του ΟΗΕ.
Η έλλειψη υποδομών και η απροθυμία των καταναλωτών να ανακυκλώσουν συσκευές που δεν χρειάζονται φαίνεται ότι επιτείνει το πρόβλημα.
Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής Βασιλικής Εταιρεία Χημείας το 2019, μέχρι και 40 εκατομμύρια παλιές ηλεκτρονικές συσκευές παραμένουν αδρανείς στα σπίτια των Βρετανών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις