Κοροναϊός: Ξεκινούν οι διαδικασίες για την παραγωγή φαρμάκου – αντισώματος
Νέο αντίσωμα που ανακάλυψαν Ελβετοί ερευνητές, σταματά τη μόλυνση από κοροναϊό, όσο μεγάλο κι αν είναι το φορτίο της νόσου – ξεκινούν προσπάθειες παραγωγής
Λεμφοκύτταρα από ασθενείς COVID-19 οδήγησαν στην αναγνώριση ενός αντισώματος που είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντισώματα κατά του κοροναϊού.
Οι ερευνητές από την Υπηρεσία Ανοσολογίας και Αλλεργίας του Κέντρου Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Βοντουά (CHUV) της Λωζάνης ανακάλυψαν το αντίσωμα από ασθενείς που είχαν ενταχθεί στη μελέτη ImmunoCoV. Διαπίστωσαν ότι βάσει της δομής του, το συγκεκριμένο αντίσωμα συνδέεται με μια περιοχή που δεν υπόκειται σε μεταλλάξεις της πρωτεΐνης ακίδας. Το αντίσωμα εμποδίζει την πρωτεΐνη ακίδα να συνδεθεί με τα κύτταρα που εκφράζουν τον υποδοχέα ACE2, και μέσω αυτού ο ιός μολύνει τα πνευμονικά κύτταρα.
Αυτό σημαίνει ότι το αντίσωμα σταματά τη διαδικασία αντιγραφής του ιού, επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να αποβάλει τον SARS-CoV-2 από το σώμα του ασθενή. Αυτός ο προστατευτικός μηχανισμός αποδείχθηκε μέσω in vivo δοκιμών σε χάμστερ. Στα πειραματόζωα χορηγήθηκε μια εξαιρετικά μολυσματική δόση κοροναϊού και στη συνέχεια πήραν το αντίσωμα, το οποίο τα προστάτευσε πλήρως από τη μόλυνση.
Εκτός από τις αντι-ιικές του ιδιότητες, το νέο αντίσωμα έχει σχεδιαστεί για να έχει μακροχρόνια επίδραση στον άνθρωπο. Ένα σύνηθες αμετάβλητο αντίσωμα παρέχει προστασία έως και 3-4 εβδομάδες. Αλλά αυτό το νέο μπορεί να προστατεύσει τους ασθενείς για 4-6 μήνες. Αυτό το καθιστά μια ενδιαφέρουσα επιλογή προληπτικής θεραπείας για μη εμβολιασμένα άτομα σε κίνδυνο ή για εμβολιασμένα άτομα που δεν είναι σε θέση να παράγουν ανοσολογική απάντηση. Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, μεταμοσχευθέντες, καρκινοπαθείς θα μπορούσαν να προστατευθούν έναντι του SARS-CoV-2 λαμβάνοντας ενέσεις αντισωμάτων δύο ή τρεις φορές το χρόνο.
Η CHUV σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης EPFL σχεδιάζουν τώρα την ανάπτυξη φαρμάκου με τα αντισώματα αυτά, σε συνεργασία με μια νεοσύστατη εταιρεία που θα πραγματοποιήσει κλινική ανάπτυξη. Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη του 2022.
Θεραπεία ή προφύλαξη
Αυτή η έρευνα διεξήχθη από κοινού από την Υπηρεσία Ανοσολογίας και Αλλεργίας της CHUV, με επικεφαλής τον Καθηγητή Τζιουζέπε Πανταλέο και τον Δρ Κρέιγκ Φένγουικ, και το Εργαστήριο ιολογίας και Γενετικής του EPFL, με επικεφαλής τον Καθ. Ντιντιέ Τρόνο και τη Δρ Πρισίλα Τουρέλι. Η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πανδημία και να ανακαλύψει αυτό το εξουδετερωτικό αντίσωμα τόσο γρήγορα χάρη στην πολυετή υποστήριξη του Ελβετικού Ινστιτούτου Έρευνας Εμβολίων. Το τμήμα του καθηγητή Πανταλέο στο CHUV έλαβε επίσης υποστήριξη από το πρόγραμμα CARE, το οποίο είναι μέρος της Πρωτοβουλίας Καινοτόμου Ιατρικής (ΙΜΙ)-μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα σημεία συμφόρησης στη διαδικασία ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων στην Ευρώπη.
Η ανακάλυψη αυτού του νέου αντισώματος σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά του COVID-19. Ανοίγει την πόρτα για βελτιωμένες θεραπείες για σοβαρές μορφές της νόσου και για ενισχυμένα προφυλακτικά μέτρα, ειδικά σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, αυτό το αντίσωμα δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τα εμβόλια COVID-19, τα οποία παραμένουν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις