Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το κινητό σας έχει μολυνθεί με ιούς

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το κινητό σας έχει μολυνθεί με ιούς

Σε περίπτωση που ο χρήστης υποπτεύεται πως το smartphone του έχει έρθει σε επαφή με επιβλαβές λογισμικό, πρέπει να αναζητήσει τις ενδείξεις που το επιβεβαιώνουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε περίπτωση που ένα smartphone μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό αποτελεί η δυσκολία του μέσου χρήστη να προσδιορίσει εάν η συσκευή του έχει μολυνθεί, καθώς και ποια είναι η διαδικασία αφαίρεσης του «ιού» από το smartphone.

Σε περίπτωση που ο χρήστης υποπτεύεται πως το smartphone του έχει έρθει σε επαφή με επιβλαβές λογισμικό, πρέπει να αναζητήσει τις ενδείξεις που το επιβεβαιώνουν και στη συνέχεια να ακολουθήσει ορισμένα απλά βήματα για την απομάκρυνσή του από τη συσκευή του.

Αυτές είναι ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις που φανερώνουν την ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού σε μία συσκευή, σύμφωνα με το Samsung Security Insights:

Μειωμένη ταχύτητα

Η μείωση της ταχύτητας στα smartphones αποτελεί γενικότερα ένδειξη πιθανής βλάβης, ωστόσο πολύ συχνά συνδέεται με την ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή. Οι χρήστες, ανυποψίαστοι, αποδίδουν στον πάροχό τους ή στο Wi-Fi την αργή ταχύτητα της συσκευής. Ορισμένοι τύποι malware στοχεύουν στην κατανάλωση ενέργειας -που επιτυγχάνεται μέσω χρήσης της υπολογιστικής ισχύος του smartphone- καθιστώντας την ασυνήθιστα αργή. Όταν ένας τέτοιος «ιός» προσβάλλει τη συσκευή, η φόρτωση των εφαρμογών χρειάζεται περισσότερο χρόνο ενώ, κατά το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο, οι ιστοσελίδες δεν αποκρίνονται άμεσα.

Μείωση διάρκειας ζωής της μπαταρίας

Η επίθεση από κακόβουλο λογισμικό σε μια συσκευή συχνά «προδίδεται» από την αισθητή μείωση ζωής της μπαταρίας. Οι ειδικοί της Samsung επισημαίνουν πως οι περισσότεροι χρήστες έχουν προσαρμοστεί στην ιδέα ότι οι μπαταρίες γίνονται λιγότερο αποδοτικές με την πάροδο του χρόνου, κάτι που δεν ισχύει κατά κανόνα. Αποδίδοντας τη μονίμως χαμηλή μπαταρία της συσκευής τους στην παλαιότητά της, οι χρήστες αγνοούν πως είναι πιθανό ένα επιβλαβές λογισμικό να επιτίθεται στην απόδοση της ισχύος της μπαταρίας.

Αυξημένη θερμοκρασία συσκευής

Η συνεχώς αυξημένη θερμοκρασία μιας συσκευής, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία, όπως κατά τη gaming χρήση, υποδηλώνει την ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού. Αυτό συμβαίνει διότι η αύξηση της θερμοκρασίας μαρτυρά ενέργειες που δεν έχουν προγραμματιστεί από τον χρήστη και συμβαίνουν στο παρασκήνιο, εξαιτίας κάποιου είδους ιού που απειλεί τη συσκευή και τα προσωπικά του δεδομένα.

Πώς αφαιρείται το κακόβουλο λογισμικό

Ο μεγάλος αριθμός κακόβουλων λογισμικών και των παραλλαγών που υπάρχουν στον ψηφιακό κόσμο καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό των παραβιάσεων. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί της Samsung προτείνουν τα παρακάτω βήματα για όλους όσοι υποψιάζονται ότι το smartphone τους έχει προσβληθεί από επιβλαβές software:

• Διαγραφή της προσωρινής μνήμης του προγράμματος περιήγησης.
• Κατάργηση εγκατάστασης αχρησιμοποίητων εφαρμογών.
• Εγκατάσταση Antivirus που μπορεί να θέσει «σε καραντίνα» μολυσμένα αρχεία και εφαρμογές.
• Επαναφορά της συσκευής στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.
• Εγκατάσταση των πιο πρόσφατων λειτουργικών συστημάτων και ενημερώσεων ασφαλείας.

Ενσωματωμένη προστασία Samsung Knox

Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να αναπτυχθεί εξίσου γρήγορα με την αναβάθμιση του λογισμικού προστασίας από ιούς. Επομένως, για να αποτρέψει κανείς τη μόλυνση της συσκευής του, συνιστάται ανεπιφύλακτα μια σύγχρονη λύση προστασίας από ιούς.

Η Samsung προστατεύει τις συσκευές της με το Samsung Knox. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας σε κάθε επίπεδο, από το τσιπ μέχρι τις εφαρμογές, που ανταποκρίνεται προληπτικά στις προηγμένες απειλές για κινητές συσκευές και προστατεύει τις προσωπικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Η πλατφόρμα Samsung Knox είναι βασισμένη στη θεμελιώδη αρχιτεκτονική ασφάλειας της εταιρείας, ενσωματώνοντας μια σειρά από χαρακτηριστικά όπως είναι η κρυπτογράφηση των δεδομένων του χρήστη, η απομόνωση των δεδομένων σε ασφαλές μέρος και η λειτουργία των συσκευών σε ασφαλές περιβάλλον, ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένες.

Γερμανικές αποζημιώσεις

Γερμανικές αποζημιώσεις: Κάποια στιγμή, στο μέλλον, ίσως…

Η Γερμανία θεωρεί λήξαν το θέμα για τις αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα για τις θηριωδίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2024