Γκαγκάριν – Η ταινία που εντυπωσίασε στο Φεστιβάλ των Καννών έρχεται στους κινηματογράφους
Η Weirdwave παρουσιάζει την γαλλική ταινία Γκαγκάριν των Φανί Λιατάρ και Ζερεμί Τρουίλ , μια συγκινητική ταινία που ξεχώρισε στις Κάννες
Ένα συγκινητικό δράμα για ένα παιδί που βλέπει τα όνειρά του να γκρεμίζονται. Για έναν «Μικρό Πρίγκηπα» που παλεύει μέχρι τέλους να προστατεύσει τον «πλανήτη του».
Μια ξεχωριστή ταινία για τη φιλία, το δικαίωμα στην ύπαρξη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα που αποθεώθηκε από τους κριτικούς
Βραβείο σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας
Ο 16χρονος Γιούρι, που έχει το όνομα του πρώτου ανθρώπου που βγήκε στο διάστημα, του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, προσπαθεί να σώσει το σπίτι και τη γειτονιά του, που κι αυτή ονομάζεται Γκαγκάριν, από την κατεδάφιση .
Υπόθεση
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ένα από τα οικιστικά συγκροτήματα που περιβάλλουν το Παρίσι, ήταν κι αυτό που ονομάστηκε «Γιούρι Γκαγκάριν» , προς τιμήν του πρώτου ανθρώπου που απελευθερώθηκε από την βαρύτητα της Γης και βγήκε στο Διάστημα. Μάλιστα ο ίδιος ο Σοβιετικός κοσμοναύτης πήγε στη Γαλλία και εγκαινίασε το φιλόδοξο συγκρότημα των 370 διαμερισμάτων. Όμως τα χρόνια περνάνε για όλους, πλούσιους και φτωχούς, άσημους και διάσημους, και τα όνειρα των ανθρώπων ξεφτίζουν. Μισόν αιώνα μετά την ανέγερσή του, το συγκρότημα Γκαγκάριν ήταν απαξιωμένο και υποβαθμισμένο.
Οι οικογένειες που κατοικούσαν σ’ αυτό άρχισαν να το εγκαταλείπουν, όταν αποφασίστηκε η κατεδάφισή του. Όμως, ένα μικρό αγόρι, ο Γιούρι, που ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης και φέρνει υπερήφανα το όνομα του πρώτου ανθρώπου που κοίταξε τη Γη από ψηλά, δεν συμφωνεί, και με τους φίλους του, τα παιδιά των τελευταίων ενοίκων του Γκαγκάριν, προσπαθεί να σώσει το συγκρότημα από την κατεδάφιση. Στην πραγματικότητα αγωνίζεται, με την αγνότητα και τον αυθορμητισμό της ηλικίας του για μια θέση στον ήλιο, για το δικαίωμα να ζει, αυτός και οι φίλοι του στην υποβαθμισμένη και συκοφαντημένη γειτονιά τους, που είναι τόσο κοντά στην Πόλη του Φωτός, στη λαμπερή πρωτεύουσα της Γαλλίας, αλλά και τόσο μακριά. Ο Γιούρι είναι ένας «Μικρός Πρίγκηπας» που παλεύει μέχρι τέλους να προστατεύσει τον «πλανήτη του». Που ζει μέσα στη φτώχια αλλά ονειρεύεται για κάτι καλύτερο, κοιτώντας με το τηλεσκόπιο του τα αστέρια.
Φιλία, όνειρα, σκοπός στη ζωή, σεβασμός στη διαφορετικότητα: αυτές είναι οι αξίες που οι νέοι σκηνοθέτες, η Λιατάρ και ο Τουίλ, κατόρθωσαν να αποτυπώσουν στο φιλμ, με τα παιδιά που πρωταγωνιστούν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Ένα ντεμπούτο που ξεχώρισε από την επίσημη επιλογή των Καννών, οδηγώντας τον ίδιο τον διευθυντή του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό, να του πλέξει το εγκώμιο.
Η ταινία βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και της Μονς του Βελγίου, ενώ ο πρωταγωνιστής, ο μικρός Αλσενί Μπατιλί, τιμήθηκε με το Βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεβίλης.
ΕΓΡΑΨΑΝ:
Μια ταινία, που με την ιδιαίτερη σοφία της, αποτελεί μια συγκινητική υπενθύμιση ότι ακόμα και το ταπεινότερο μέρος μπορεί να γίνει «θησαυροφυλάκιο» τόσο πολύτιμων πραγμάτων –αλλά και της φροντίδας που οφείλουμε ο ένας στον άλλο. Γιατί ποτέ δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποιος γύρω μας μπορεί να είναι, αν όχι ένας άγγελος, τουλάχιστον ένας επίδοξος αστροναύτης.
Mια «διαστημική» επιτυχία στις Κάννες 2020. Ένα εκπληκτικό κινηματογραφικό ντεμπούτο.
Variety
Μια δυνατή και πρωτότυπη ματιά πάνω στα παρισινά προάστια, σε ένα ντεμπούτο που ενθουσιάζει. Οι «Άθλιοι» συναντούν το «Solaris».
Premiere
Ένα θαρραλέο κινηματογραφικό ντεμπούτο, που στοχεύει πολύ ψηλά –μέχρι τα αστέρια.
Screen daily
Γκαγκάριν (“Gagarine”, 2020, 98’)
Σκηνοθεσία: Φανί Λιατάρ, Ζερεμί Τρουίλ
Σενάριο: Φανί Λιατάρ, Ζερεμί Τρουίλ, Μπενζαμέν Σαρμπί
Ηθοποιοί: Αλσενί Μπατιλί, Λινά Κουντρί, Ζαμίλ Μακρέιβεν
Εδώ θα βρείτε το τρέιλερ:
- «Πέθανε, τσέτνικ Λιβάγια» (vid)
- Βαμβάκι: Πότε λήγει η προθεσμία για καταχώρηση ποσοτήτων για την ειδική ενίσχυση
- Το πανό αφιέρωμένο στον Λεσόρ και η απάντηση με… Οικονομόπουλο (vid)
- Μαγδεμβούργο: Οι σκοτεινές αναρτήσεις του δράστη που εγείρουν ερωτήματα
- Λεβαδειακός: «Όλη η Ελλάδα είδε τι συνέβη στην ισοφάριση της ΑΕΚ, ο διαιτητής ήθελε να κάνουμε Χριστούγεννα στο… γήπεδο»
- Πλάτων: Η ιδέα του αγαθού (Μέρος ΚΣΤ’)