Μητσοτάκης – Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
«Το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν σήμερα Ελλάδα και Αίγυπτος εξασφαλίζει τη ροή της πράσινης ενέργειας και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών μας αντιπροσωπεύει μια τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία» τονίζει ο πρωθυπουργός
Για εξασφάλιση της ροής πράσινης ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
«Το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν σήμερα Ελλάδα και Αίγυπτος εξασφαλίζει τη ροή της πράσινης ενέργειας και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς μεταξύ των δύο χωρών μας αντιπροσωπεύει μια τολμηρή στρατηγική πρωτοβουλία» τονίζει ο πρωθυπουργός.
The Memorandum of Understanding signed today by Greece and Egypt secures the flow of green energy and enhances Europe’s energy security. The interconnection of transmission networks between our two countries represents a bold strategic initiative.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) October 14, 2021
Το μνημόνιο υπεγράφη το μεσημέρι στην Αθήνα, από τον κ. Σκρέκα και τον υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου, Mohamed Shaker και προβλέπει τη σύσταση ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου, που θα αναλάβει τα επόμενα βήματα για την μελέτη, αδειοδότηση και υλοποίηση του έργου.
«Με το μνημόνιο συνεργασίας προωθούμε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η οποία θα μεταφέρει καθαρή ενέργεια που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να εξάγεται στις βορειότερες χώρες και την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Σκρέκας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεσήμανε ότι η συμφωνία θα επιταχύνει την δημιουργία ενεργειακού διαδρόμου στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αυξήσει την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του ενεργειακού εφοδιασμού, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα ενισχύσει την περιφερειακή ενοποίηση της αγοράς ενέργειας, επιτρέποντας σε όλες τις πλευρές να αυξήσουν τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μείγμα.
Με το μνημόνιο συστήνεται ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου, με συμμετοχή εκπροσώπων των δύο υπουργείων, των Διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς και των ρυθμιστικών αρχών, που θα εξετάσει τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους του έργου, θα διευκολύνει την αδειοδότηση και θα υποστηρίξει τον χαρακτηρισμό του, ως έργου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Shaker υπογράμμισε τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της συμφωνίας για τις δύο χώρες, καθώς και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, ενώ σημείωσε ότι πρόσφατα η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Σαουδική Αραβία, ισχύος 3.000 μεγαβάτ και προϋπολογισμού 1,8 δισ. δολαρίων. Τόνισε εξάλλου, ότι η χώρα του έχει προχωρήσει σε επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας, και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, η ισχύς των οποίων αναμένεται να φθάσει σε 2 χρόνια τα 10 γιγαβάτ.
Συμφωνία μεγάλης ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, τη χαρακτήρισε νωρίτερα ο Γιάννης Οικονόμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επισημαίνει ότι αφορά την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
«Η Συμφωνία μας βαδίζει στα χνάρια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, η οποία υπογράφηκε στις 6 Αυγούστου του 2020. Οι βάσεις για τις σημερινές υπογραφές του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και του Mohamed Shaker, Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου μπήκαν κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο» τόνισε ο κ. Οικονόμου.
«Το Μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση περιλαμβάνει προβλέψεις αυτής της Συμφωνίας που είναι η πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου το οποίο θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, θα αυξήσει τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας, θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί κόμβος ηλεκτρικής πράσινης ενέργειας, ενώ συμβάλλει ταυτόχρονα δυναμικά στη συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]
- Λονδίνο: Η ψηλότερη και η κοντύτερη γυναίκα στον κόσμο συναντήθηκαν για τσάι (βίντεο)
- Προεδρία της Δημοκρατίας: Η ονοματολογία εγκλωβίζει την κυβέρνηση σε φαύλο κύκλο – Εν αναμονή δήλωσης Καραμανλή για Σαμαρα, ΝΔ
- Τροχαίο: Εκτροπή οχήματος στην Εγνατία Οδό – Εγκλωβισμένα δύο άτομα
- Νέα σενάρια από τις ΗΠΑ: «Υποψήφιος για προπονητής του Μέσι ο Αλμέιδα»
- Στο Πειθαρχικό η δήμαρχος Κασσάνδρας για το μοιραίο λούνα παρκ