Καλλιεργητικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά τη συγκομιδή
Οδηγίες από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λάρισας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας στις βαμβακοφυτείες.
Με δεδομένο ότι η επιτυχής διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν (τα οποία θα δώσουν την πρώτη γενεά την επόμενη άνοιξη) είναι σημαντικός παράγοντας ελέγχου του εντόμου για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται οι κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες των βαμβακοφυτειών αμέσως μετά τη συγκομιδή, προκειμένου να καταστρέφεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού των διαχειμαζόντων εντόμων. Δηλαδή, όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει, τόσο μειώνεται η πιθανότητα προσβολής των νέων βαμβακοφυτειών την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου και την πληθυσμιακή μείωση του πράσινου σκουληκιού, συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς μετά τη συγκομιδή, να προβαίνουν σε στελεχοκοπή και ακολούθως σε άροση του εδάφους (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι αναστροφής εδάφους) σε βάθος 20-25 εκατοστών, ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας που θα ακολουθήσει.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αναστροφή του εδάφους και η ενσωμάτωση στο έδαφος των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων με αποτέλεσμα την:
- άμεση καταστροφή των νυμφών,
- μεταφορά των νυμφών στην επιφάνεια και έκθεσή τους σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες,
- μεταφορά των νυμφών σε μεγαλύτερα βάθη με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ενηλίκων (πεταλούδων) στην επιφάνεια του εδάφους και
- καταστροφή των στοών εξόδου των ενηλίκων με επακόλουθο τη μηχανική αδυναμία εξόδου των ενηλίκων στην επιφάνεια του εδάφους.
Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, η διαχείμαση του σκουληκιού γίνεται μέσα στα εναπομείναντα καρύδια (και στους σπόρους) και βαμβακοστελέχη, όπως επίσης και σε ρωγμές του εδάφους. Για τον λόγο αυτό, όπως και στην περίπτωση του πράσινου, έτσι και στο ρόδινο σκουλήκι, η Υπηρεσία μας συνιστά να πραγματοποιείται στελεχοκοπή, ψιλοτεμαχισμός και θρυμματισμός των καρυδιών με στελεχοκόπτη/καταστροφέα και στη συνέχεια να γίνεται άροση ενσωμάτωσης (όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι αναστροφής εδάφους) για την όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ρόδινου σκουληκιού.
Να σημειωθεί ότι η χρήση άλλων καλλιεργητικών πρακτικών όπως η χρήση ρίπερ, καλλιεργητή, δισκοσβάρνας κ.α. αντί του οργώματος με υνιοφόρο αλέτρι, δεν επιτυγχάνουν αναστροφή του εδάφους και ως εκ τούτου δεν αποτελούν αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λάρισας τονίζει ότι η αύξηση του κόστους καλλιέργειας εξαιτίας των παραπάνω καλλιεργητικών πρακτικών, είναι αμελητέα σε σχέση με το συνολικό όφελος που θα προκύψει απ’ τη μειωμένη χρήση των εντομοκτόνων που θα απαιτηθούν κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τόσο το περιβάλλον, όσο και την υγεία των ίδιων των παραγωγών και των περιοίκων.
- Αυγενάκης: Τυπικό τέλος μιας δύσκολης περιόδου – Στη ζωή υπάρχουν στιγμές αδυναμίας
- Η Ιταλία συνεχίζει τον πόλεμο στο ChatGPT – Πρόστιμο για κατάχρηση προσωπικών δεδομένων
- Καραμέρος: «Οι μάσκες έπεσαν» – Καθόλου τυπική η χορήγηση ιθαγένειας στους Γλύξμπουργκ
- Στη φυλακή ο 33χρονος Γάλλος που παρέσυρε την άτυχη Ράνια στο Ηράκλειο
- Αστυνομικός της Βουλής: «Πρώτη μου σχέση, δέσμιά του για μια ζωή» – Τι απαντάει η 35χρονη για τις κλήσεις
- Η Ρεάλ Μαδρίτης ετοιμάζει «μπαμ» από το ΝΒΑ (pic)