Δήμαρχος Ορεστιάδας: Είμαστε σαν το παιδάκι που ο μπαμπάς του το αφήνει πίσω ή το σπρώχνει μπροστά
Αν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης απηχεί τις απόψεις όλων των Δημάρχων της περιοχής, τότε υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Διότι ούτε λίγο ούτε πολύ, αμφισβήτησε το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, στο οποίο βασίζονται οι δήμοι για έργα και χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχημένο το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ της προηγούμενης κυβέρνησης
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του Δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη. Ο δήμαρχος που ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, άρα εκπροσωπεί το σύνολο των δημάρχων της συγκεκριμένης περιφέρειας ούτε λίγο ούτε πολύ «ακύρωσε» το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης στο οποίο άπαντες έχουν εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες τους για χρηματοδότηση έργων.
«Θα αναφερθώ στο πρόγραμμα Τρίτσης πολύ επιφανειακά. Εδώ πρέπει να λέμε αλήθειες. Υπήρχε ένα απόλυτα επιτυχημένο πρόγραμμα που ήταν ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Απόλυτα επιτυχημένο. Ήταν όσο το δυνατόν περισσότερο εστιασμένο στην αντικειμενικότητα. Ήρθαμε και το αλλάξαμε. Με αυτές κατά την ταπεινή μου άποψη τεράστιες αδικίες, τόσο αναφορικά με τα πλαφόν όσο και στον τρόπο αξιολόγησης των αναγκών του κάθε Δήμου.
Μπορούμε να το βελτιώσουμε; Ναι, κάποιοι κατάλαβαν ότι πρέπει να γίνουν κάποιες βελτιώσεις και άρχισαν να δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Άργησαν; Ναι πολύ. Ξέρετε ποιο είναι το τεράστιο πρόβλημα; Ακούμε και πολλά εκατομμύρια για τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Ταμείο ανάκαμψης, ΠΕΠ και με τα τομεακά και με το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και τα επιμέρους ευρωπαϊκά εργαλεία που υπάρχουν.
Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες. Τι δεν υπάρχει όμως; Πρώτον η ουσιαστική μας συμμετοχή στη διαμόρφωση αυτών των προγραμμάτων. Για να μην κοροϊδευόμαστε είναι προσχηματικές αυτές οι διαβουλεύσεις, οι ομάδες σχεδιασμού προγράμματος που γίνονται.
Στα ΕΣΠΑ κατά 99% προχωράει αυτό που θέλει η περιφερειακή αρχή. Επομένως, δεν συμμετέχουμε στη διαμόρφωση αυτών των προγραμμάτων και από την άλλη δεν έχουμε οι περισσότεροι δήμοι, εκείνα τα εργαλεία στην διάθεση μας για να προετοιμαστούμε και να μπορέσουμε να υποβάλλουμε προτάσεις ώστε να αξιοποιήσουμε αυτά τα τεράστια χρηματοδοτικά εργαλεία.
Εκτός από του ότι αγνοούμαστε στον σχεδιασμό για να μην κοροϊοδευόμαστε και σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση Β΄ βαθμού(Περιφέρειες), έχουμε μια σχέση πολιτικής χειραγώγησης, διαχειριστικής εκμετάλλευσης, διαχειριστικής εξάρτησης. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν μπορεί να βασίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού στις τυχόν σχέσεις που μπορεί να υπάρχουν με τις Περιφερειακές Αρχές».
Ο κ. Μαυρίδης όμως δεν έμεινε σε αυτά. Δεν δίστασε να πει: «Ναι μεν εξασφαλίσαμε την κυβερνησιμότητα, αλλά από την άλλη όμως βλέπουμε πως έχουμε ξεφτιλίσει την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα τι να κάνουμε τώρα. Ίσως να ήταν δύσκολο να συνδυαστούν και τα δυο στο νόμο. Δεν το ξέρω.
Ίσως δούμε διαφοροποιήσεις στο νέο νόμο. Χάσαμε οικονομικούς πόρους κατά την διάρκεια της πανδημίας; Ναι όντως χάσαμε. Κάποιους τους αναπληρώσαμε σε κάποιο βαθμό όχι ικανοποιητικό και όχι με αντικειμενικό τρόπο. Αλλά έχουμε ευθύνη και εμείς.
11 χρόνια που είμαι στην αυτοδιοίκηση ακούω συνέχεια πως είναι η στιγμή να προχωρήσουμε σε μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, σε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, να δούμε τις αρμοδιότητες. Στη πράξη γίνονται όμως άλλα πράγματα. Μικρές τροποποιήσεις, μικρά νομοσχέδια, ασπιρίνη στον καρκίνο δηλαδή.
Όμως ο καιρός περνάει και θα βρεθούμε και στο επόμενο συνέδριο, κάποιοι θα είμαστε λίγο ευχαριστημένοι διότι θα έχουν ψηφιστεί κάνα δύο τροποποιήσεις νόμου, που εξυπηρέτησαν κάποιες επιμέρους ανάγκες, θα πάρουμε κάποια χρήματα, ίσως παραπάνω προεκλογικά, για να παρουσιάσουμε κάποιο έργο αυξάνοντας τις πιθανότητες να επανεκλεγούμε και η μεταρρύθμιση θα μένει πάντα πίσω. Κάνοντας την αυτοκριτική μας μπορούμε να παρουσιάσουμε σημαντικές προτάσεις.
Δυστυχώς, βγαίνουμε μπροστά μόνο όταν μας αφήνουνε. Σαν το παιδάκι που ο μπαμπάς του ανάλογα με το τι τον βολεύει τον αφήνει πίσω ή τον σπρώχνει μπροστά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις