Σύστημα αναγνώρισης προσώπων εκδίδει εισιτήρια στο μετρό της Μόσχας
Ανησυχίες για μαζική παρακολούθηση και καταστρατήγηση ψηφιακών δικαιωμάτων.
Οι αρχές της Μόσχας καμαρώνουν για το «πρώτο στον κόσμο» σύστημα έκδοσης εισιτηρίων που λειτουργεί με αναγνώριση προσώπων στο μετρό της πόλης, ωστόσο ορισμένες οργανώσεις ανησυχούν για μαζική παρακολούθηση και καταστρατήγηση ψηφιακών δικαιωμάτων.
Το σύστημα «Face Pay», το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν προαιρετικά όσοι το επιθυμούν, εγκαταστάθηκε στους 240 και πλέον σταθμούς του μετρό της Μόσχας, στην οποία λειτουργεί ήδη ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα καμερών παρακολούθησης.
«Η Μόσχα είναι η πρώτη πόλη του κόσμου όπου λειτουργεί το σύστημα σε τόσο μεγάλη κλίμακα» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Μαξίμ Λιξούτοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας μεταφορών στη ρωσική πρωτεύουσα.
Για να μπορούν να χρησιμοποιούν το Face Pay, οι επιβάτες πρέπει να υποβάλουν φωτογραφία τους και να τη συνδέσουν με τον τραπεζικό λογαριασμό τους και το ηλεκτρονικό εισιτήριο του μετρό. Για να πληρώσουν εισιτήριο, απλά κοιτούν σε μια κάμερα στις πύλες ελέγχου.
Σύμφωνα με την υπηρεσία, τα δεδομένα των επιβατών θα κρυπτογραφούνται και θα αποθηκεύονται με ασφάλεια.
Ωστόσο ορισμένες οργανώσεις ανησυχούν για παραβίαση της ιδιωτικότητας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η οργάνωση Roskomsvoboda για τα ψηφιακά δικαιώματα προειδοποίησε ότι το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μαζική παρακολούθηση.
Το πρώτο σύστημα αναγνώρισης προσώπων στο μετρό της Μόσχας εγκαταστάθηκε το 2018 για την αποτροπή επιθέσεων κατά τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
Τον Ιούνιο, ρωσικά μέσα ανέφεραν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκαταστήσει σε όλη την χώρα το αμφιλεγόμενο σύστημα βιομετρικής ταυτοποίησης «Ασφαλής Πόλη»,το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στη Μόσχα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη υποστηρικτών του αντιπολιτευόμενου Ναβάλνι που διοργάνωναν «παράνομες» διαδηλώσεις.
- Μείωση ορίου ταχύτητας, αντικοινωνικές παραβάσεις και ποινές ανάλογα την παράβαση στον νεο ΚΟΚ
- Ο Κροάτης Πάγιατς στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ για τα προημιτελικά του Κυπέλλου
- Σκληροί κακοποιοί οι δύο δραπέτες από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Αυτές οι δοκιμασίες θα καθοδηγήσουν την πολιτική της ΕΕ το 2025
- Τα πέντε χειρότερα πράγματα που έκανε ο Μπάιντεν το 2024
- O Μπράιαν Τζόνσον, o πολυεκατομμυριούχος ενάντια στο θάνατο, θέλει να μην πεθάνεις