Παρά τις δυο δύσκολες χρονιές που προηγήθηκαν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης του κοροναϊού, η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία για ένα πραγματικό άλμα ανάπτυξης. Με την κατάλληλη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας μπορεί να αναδιαμορφωθεί, και να κοιτάξει με αυτοπεποίθηση το Αύριο.

Βιώσιμη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός, αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας και ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής ανήκουν στους βασικούς πυλώνες του νέου αναπτυξιακού κύκλου που αναμένεται να οδηγήσει στην ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας.

Κεντρικό εργαλείο για αυτό το σκοπό είναι, φυσικά, η πρωτοφανής δεξαμενή πόρων που αγγίζει τα €31 δισ. και η οποία πρόκειται να κατανεμηθεί με τη μορφή επιδοτήσεων και χαμηλότοκων δανείων έως το 2026 σε έργα που εντάσσονται στις πέντε αναπτυξιακές προτεραιότητες που όρισε το Ταμείο:

  • πράσινη μετάβαση
  • ψηφιακός μετασχηματισμός
  • καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη
  • εξωστρέφεια
  • αύξηση μεγέθους επιχειρήσεων, μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών

Πώς θα αποκτήσω πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους;

Ρόλο-κλειδί στην πρόσβαση των επιχειρήσεων στους πόρους του Ταμείου διαδραματίζουν οι τράπεζες, καθώς οι επιδοτήσεις πρόκειται να διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία μέσω του τραπεζικού συστήματος. Για παράδειγμα, αν η επένδυση που σχεδιάζετε να πραγματοποιήσετε πληροί τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση τής τάξης του 50% από δάνειο του Ταμείου, το υπολειπόμενο ποσό μπορεί να καλυφθεί κατά 30% από τραπεζικό δάνειο και κατά 20% από ίδια συμμετοχή.

Ως εκ τούτου γίνεται κατανοητή η σημασία της επιλογής του τραπεζικού ιδρύματος που θα είναι σε θέση να προσφέρει στις επιχειρήσεις την κατάλληλη υποστήριξη σε όλα τα στάδια της χρηματοδότησής τους, από την υποβολή της αίτησης μέχρι και την εκταμίευση του εκάστοτε ποσού, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Εθνική Τράπεζα με τα 180 χρόνια ιστορίας της στην ελληνική οικονομία έχει ήδη δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υπηρεσιών για αυτό το σκοπό, υπό τον τίτλο «ΕΘΝΙΚΗ 2.0». Στο πλαίσιό του, κάθε μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση που επιδιώκει να αξιοποιήσει πόρους του Ταμείου είτε άμεσα (χρηματοδοτώντας επενδύσεις) είτε έμμεσα, ως ανάδοχος, υπεργολάβος ή προμηθευτής δημόσιων ή ιδιωτικών έργων, λαμβάνει τη στήριξη αλλά και τη συμβουλευτική καθοδήγηση που χρειάζεται.

Μειώνοντας το δρόμο προς την ανάπτυξη

Κεντρικός στόχος του ΕΘΝΙΚΗ 2.0 είναι η απλούστευση και η επιτάχυνση της διαδικασίας υλοποίησης των επενδύσεων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να επιτύχουν ταχύτερα τους αναπτυξιακούς τους στόχους.

Για αυτό το σκοπό, το ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης της Εθνικής μεταξύ άλλων παρέχει:

  • εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων πελατείας που σκιαγραφεί τις ανάγκες κάθε επιχείρησης και προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις για την ένταξή της στο κατάλληλο πρόγραμμα δράσης
  • γρήγορες διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης
  • συμπληρωματικές τραπεζικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στο εκάστοτε έργο.

Στρέφοντας το βλέμμα στις ανάγκες των επιχειρήσεων

Έχοντας να επιλέξουν μεταξύ πολλαπλών προγραμμάτων δράσης, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνουν το πιο κατάλληλο για τις μοναδικές ανάγκες της δικής τους επένδυσης. Κάθε τους απορία μπορεί να διαλευκανθεί με τη βοήθεια του υπεύθυνου σχέσεων (Relationship Manager – RM) της Εθνικής Τράπεζας, που θα συζητά μαζί τους τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει ο κάθε πυλώνας και τους τρόπους που μπορούν να επωφεληθούν. Σκιαγραφώντας τις ξεχωριστές ανάγκες της κάθε επιχείρησης, ο RM θα προτείνει εξατομικευμένες λύσεις, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες του εκάστοτε επιχειρηματικού περιβάλλοντος – και θα βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρήσεων σε κάθε βήμα, από την αίτηση μέχρι την υλοποίηση της επένδυσης.

Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται ότι η εγκριτική διαδικασία θα περιορίζεται σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών για τα μεγάλα επενδυτικά έργα και έως ένα μήνα για τα μεσαία επιχειρηματικά σχέδια.

Ακόμη ταχύτερα αναμένεται να εξετάζονται και να εγκρίνονται τα αιτήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από τις διαφορετικές διαδρομές που έχει σχεδιάσει η Εθνική Τράπεζα για την υποδοχή και αξιολόγησή τους. Έτσι, η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας θα διευκολυνθεί περαιτέρω στην πρόσβαση στις ενισχύσεις και τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου, που αυτή τη στιγμή μπορούν να αποτελέσουν το «φιλί της ζωής» μετά από δυο υφεσιακές χρονιές.

Προκειμένου οι επιχειρήσεις να περάσουν στην επόμενη μέρα, η Εθνική Τράπεζα θα αρχίσει να υποδέχεται τα αιτήματά τους για χορήγηση δανείων στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, παράλληλα με τη δημοσίευση των πρώτων προσκλήσεων για επιδοτήσεις.

Ανακαλύψτε τις δυνατότητες που προσφέρει στην επιχείρησή σας το ΕΘΝΙΚΗ 2.0 εδώ.