Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γουάνγκ Γιάπινγκ – Η πρώτη Κινέζα που πάει στο διάστημα

Γουάνγκ Γιάπινγκ – Η πρώτη Κινέζα που πάει στο διάστημα

Η πρώτη γυναίκα που γίνεται στέλεγχος στον καινούργιο διαστημικό σταθμό της Κίνας ετοιμάζεται για την αναχώρηση της στο διάστημα.

Στιγμή ορόσημο για την ιστορία της Κίνας πρόκειται να γίνει η επιβίβαση της πρώτης γυναίκας που της ανατέθηκε να εργαστεί στον καινούργιο διαστημικό σταθμό της χώρας, στο αεροσκάφος Shenzhou-13 κατα την εκτόξευση του στο διάστημα τα ξημερώματα του Σαββάτου σε τοπική ώρα.

Πρόκειται για την 41χρονη Γουανγκ Γιαπινγκ που κάνει περήφανη ολόκληρη την κοινότητα των γυναικών αστροναυτών. Η Γιαπινγκ είναι μέλος μιας ομάδας τριων ατόμων η οποία θα αναχωρήσει για τον σταθμό του Tiangong στο διάστημα, εκεί όπου η ίδια πρόκειται να μείνει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα στην Κίνα που περπάτησε στο διάστημα.

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι ο διαστημικός σταθμός να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Το σχέδιο φαίνεται να πηγαίνει κατ’ ευχήν, καθώς άλλοι τρεις αστροναύτες τον προηγούμενο μήνα επέστρεψαν επιτυχώς από τον σταθμό, μετά από παραμονή τριών μηνών στο αεροσκάφος. Κατα τη διάρκεια του ταξιδιού εργάστηκαν στην κεντρική μονάδα του σταθμού. Μάλιστα πραγματοποίησαν τρεις περιπάτους στο διάστημα ώστε να εγκαταστήσουν εξοπλισμό στη μονάδα.

Το ταξίδι της Γουάνγκ και της ομάδας της προγραμματίζεται να κρατήσει 183 ημέρες και θα είναι μαζί με τον 55χρονο Ζαι Ζιγκάνγκ και τον 41χρονο Γι Γκουανγκφου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κινεζικου διαστημικού προγράμματος, το Shenzhou-13 είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει για το διάστημα απο την Έρημο Γκόμπι της νοτιοδυτικής Κίνας το Σάββατο στις 12:23 (ωρα Πεκίνου).

Οι προετοιμασίες για τη διαμονή των τριών αστροναυτών στο διάστημα έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, αφού τον περασμένο μήνα παραδόθηκαν στο σταθμό έξι τόνοι τροφίμων, νερού, μπουκαλιών οξυγόνου, στολών και άλλων αναγκαίων αγαθών.

Όσον αφορά τη Γουάνγκ, αυτή θα είναι δεύτερη αποστολή της στο διάστημα. Πριν το 2010 που προσλήφθηκε ως επίδοξη αστροναύτης, τέλεσε ως Ταγματάρχης στην Πολεμική Αεροπορια του Κινεζικού Στρατού καθώς και ως πιλότος μεταφορικού αεροσκάφους. Είναι η δεύτερη γυναίκα της Κίνας στο διάστημα, μετά την αστροναύτη Λιου Γιανγκ το 2012 που έγραψε ιστορία συμμετέχοντας σε τριμελές πλήρωμα στο διαστημόπλοιο Shenzhou-9. Άλλη μια στιγμή ορόσημο που γιορτάζουν οι γυναίκες σε ολόκληρη την Κίνα.

Η πρώτη της αποστολή στο διάστημα ήταν το 2013 με το Shenzhou-10 όπου παρέμεινε δεκαπέντε ημέρες, και απο εκει έδωσε διάλεξη σε 60 εκατομμύρια φοιτητές σε όλη την Κίνα για την επιφανειακή τάση των υγρών στο διάστημα.

«Όταν κοίταξα έξω από το παράθυρο για πρώτη φορά, συνειδητοποίησα το πραγματικό νόημα της δύναμης της ζωής … αυτό το είδος ομορφιάς ήταν απλώς ακατανόητο», είπε η Γουάνγκ σε συνέντευξη της στο CNN ΤΟ 2015.

Σύμφωνα με την ίδια, ένα στελεχωμένο διαστημικό πρόγραμμα χωρίς γυναίκες αστροναύτες θα ήταν ελλιπές.

«Είναι σαν ο ρόλος μιας γυναίκας στην οικογένεια. Οι γυναίκες έχουν ευθύνες. Κάνουμε επίσης τις σοβαρές αποστολές πιο ζωντανές και ευχάριστες», είπε.

Τα θηλυκά μέλη του πληρώματος φέρνουν επίσης ένα πρακτικό όφελος, πρόσθεσε η Γουάνγκ.

«Εμείς οι γυναίκες αστροναύτες ζυγίζουμε λιγότερο και αυτό είναι πιο οικονομικό για την αποστολή».

Η αποστολή της Λίου ήρθε 49 χρόνια μετά την ημέρα που η Σοβιετική Ένωση έβαλε τη Βαλεντίνα Τερέσκοβα να ταξιδέψει στο διάστημα, καθιστώντας την, την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στον κόσμο στο διάστημα.Η Τερέσκοβα άνοιξε τον δρόμο δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα στις γυναίκες αστροναύτες.

Σύμφωνα με τη NASA, από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, 65 γυναίκες έχουν πετάξει στο διάστημα.

Το 1983, η αστροναύτης και φυσικός Σαλι Ράιντ έγινε η πρώτη Αμερικανίδα γυναίκα στο διάστημα όμως με την τότε ανδροκρατούμενη διαστημική βιομηχανία φάνηκε να μην έχει προνοήσει για τις ανάγκες των γυναικών.

Καθώς η Ράιντ ετοιμαζόταν για το ταξίδι της με το διαστημικό λεωφορείο STS-7, οι μηχανικοί της NASA τη ρώτησαν περίφημα πόσα ταμπόν μπορεί να χρειαστεί για μια εβδομάδα σε τροχιά.
«Είναι το 100 ο σωστός αριθμός;»

Η Βάρσα Τζέιν, γυναικολόγος και ερευνητής στο Kings College του Λονδίνου, δήλωσε στο CNN ότι ενώ τα περισσότερα συστήματα στο ανθρώπινο σώμα επηρεάζονται πολύ κατά τη διάρκεια των διαστημικών πτήσεων, ο θηλυκός έμμηνος κύκλος δεν φαίνεται να αλλάζει καθόλου.

Η έρευνά της διαπίστωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες αστροναύτες επιλέγουν να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά και αναβάλλουν τις περιόδους τους, τόσο για την προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκεια των διαστημικών πτήσεων. Ωστόσο η Τζέιν είπε ότι δεν έχει γίνει καμία έρευνα για τη μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών στο διάστημα, για αποστολές που διαρκούν μήνες ή και χρόνια.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των προμηθειών που στάλθηκαν στον διαστημικό σταθμό Tiangong ήταν 60 μπουκάλια γραφίτη, 30 μπουκάλια ορού και 30 μπουκάλια κρέμα προσώπου, καθώς και προϊόντα γυναικείας υγιεινής – όλα ειδικά προετοιμασμένα για την Γουάνγκ.

Must in

Κιμ Καρντάσιαν: Σαν μια άλλη «Σοφία Λόρεν» ποζάρει για την νέα της συνεργασία με τους Dolce & Gabbana

«Ήταν τιμή μου να συνεργαστώ με τους φίλους μου Ντομένικο και Στέφανο σε αυτή την ιδιαίτερη συλλογή για τους Dolce & Gabbana και την Skims», δήλωσε η Κιμ Καρντάσιαν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024