ΗΠΑ – Αέρας… στα «πανιά» της πράσινης πολιτικής Μπάιντεν
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια ανάπτυξης επτά μεγάλων αιολικών πάρκων κατά μήκος των ανατολικών και δυτικών ακτών των ΗΠΑ. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, παραμένουν
Δεδηλωμένος στόχος της είναι η παραγωγή 30 γιγαβάτ ετησίως μέσω υπεράκτιων αιολικών πάρκων έως το 2030 στις ΗΠΑ και η απεξάρτηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα έως το 2035.
Παραμονές της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26), από τις 31 Οκτωβρίου έως 12 Νοεμβρίου, στη Γλασκώβη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε μέρος του σχεδιασμού για την επίτευξή του.
Το σκιαγράφησε σε συνέδριο για την αιολική ενέργεια, στη Βοστώνη, η υπουργός Εσωτερικών Ντεμπ Χάαλαντ.
Αφορά στην κατασκευή συνολικά επτά αιολικών πάρκων κατά μήκος των δυτικών και ανατολικών ακτών των ΗΠΑ.
Η Χάαλαντ -η πρώτη αυτόχθονας υπουργός στην ιστορία των ΗΠΑ- δήλωσε αισιόδοξη για την κατασκευή τους στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας, του Όρεγκον, της Βόρειας και Νότιας Καρολίνα, της Νέας Υόρκης, του Μέιν και στον Κόλπο του Μεξικού έως το 2025.
Δεν διευκρινίστηκε επακριβώς το κόστος για τον μέσο καταναλωτή ή πόση ηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να παράγεται στις επτά μελλοντικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα πρέπει να οριοθετηθούν και να ανατεθούν σε εταιρείες ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).
Κατά την αμερικανική κυβέρνηση, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην μείωση των εκπομπών CO2 κατά 78 εκατομμύρια μετρικούς τόνους και να δημιουργήσουν έως και 77.000 θέσεις εργασίας.
Φιλόδοξοι στόχοι
Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας των ΗΠΑ.
Τον Μάιο, η Ουάσιγκτον ενέκρινε το πρώτο μεγάλο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της χώρας, σε απόσταση περίπου 15 μιλίων από τις ακτές του Μάρθας Βίνγιαρντ, στη Μασαχουσέτη.
Στα κυβερνητικά σχέδια είναι η κατασκευή συνολικά 16 ανά την αμερικανική ΑΟΖ, έως το 2025.
Έως τότε, μέσα σε λιγότερο από μία τετραετία δηλαδή, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι επιδιώκει, σε συνεργασία με άλλες αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην ενδοχώρα, βάζοντας εν προκειμένω τον πήχη παραγωγής στα 25 γιγαβάτ.
Τον περασμένο μήνα, εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη, που προτείνει τη χρήση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή του 40% της ηλεκτρικής στις ΗΠΑ, έως το 2035.
Το 2020, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 3%.
Οι σχεδιασμοί εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν, που έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών από τη χρήση ορυκτών καυσίμων κατά 50%, συγκριτικά με τα επίπεδα του 2005, έως το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Μακρόπνοα σχέδια, έντονες αντιδράσεις
«Το Υπουργείο Εσωτερικών καταρτίζει έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη, καθώς προωθούμε τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την επιτάχυνση της μετάβασης του έθνους σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον», υπογράμμισε η Χάαλαντ.
«Αυτό το χρονοδιάγραμμα παρέχει δύο κρίσιμα συστατικά για την επιτυχία», τόνισε: «αυξημένη σιγουριά και διαφάνεια. Μαζί, θα εκπληρώσουμε τους στόχους μας για την καθαρή ενέργεια, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες άλλων χρηστών των ωκεανών και δυνητικά επηρεαζόμενων κοινοτήτων».
Ειδικά η τελευταία επισήμανση δεν ήταν τυχαία.
Η διαδικασία για την οριοθέτηση και την αδειοδότηση για τη μελλοντική αξιοποίηση των αιολικών πάρκων μπορεί να είναι μακρά και επίπονη.
Ειδικοί εξηγούν ότι οι επιλεγείσες υπεράκτιες περιοχές θα υποβληθούν σε ενδελεχείς ελέγχους, σε ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.
Θα πρέπει να αποκλειστεί για παράδειγμα ότι αποτελούν κίνδυνο για απειλούμενα είδη ή υποθαλάσσιους αρχαιολογικούς χώρους.
Να μην επηρεάζουν τυχόν στρατιωτική δραστηριότητα. Να μην προκαλούν ζημία σε κλάδους της εκάστοτε τοπικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός.
Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι η υποδοχή των κυβερνητικών σχεδίων θα είναι αρνητικά… θερμή. Κατ’ αρχήν, από εμπορικές ομάδες αλιείας και ιδιοκτήτες παράκτιων γαιών.
Ειδικά, δε, στον Κόλπο του Μεξικού, κατ’ εξοχήν περιοχή ερευνών και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι αντιδράσεις των κολοσσών ορυκτών καυσίμων αναμένονται οξείες, εν μέσω ευρύτερων ανησυχιών για το επιχειρηματικό μοντέλο τους και το μέλλον τους στον ενεργειακό κλάδο.
Όχι τυχαία, η κυβέρνηση Μπάιντεν συναντά ισχυρές αντιστάσεις στο Κογκρέσο στην ψήφιση ενός νομοθετικού πακέτου για τις υποδομές, που αφενός περιλαμβάνει πρόγραμμα επιδοτήσεων, ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ενίσχυση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αφετέρου την επιβολή τελών σε όσους δεν συμμορφωθούν.
Ο μακρόπνοος, δε, σχεδιασμός του Λευκού Οίκου εγείρει κατά ορισμένους αναλυτές πρόσθετα ερωτήματα ως προς την ευόδωσή του, δεδομένου ότι μέχρι την ολοκλήρωσή του θα έχουν μεσολαβήσει, το 2024, στις ΗΠΑ οι επόμενες προεδρικές εκλογές…
- Δυτική Αχαΐα: Φωτιά κοντά στο προστατευόμενο δάσος της Στροφυλιάς
- Megasports: Οι νέοι είναι εδώ
- ΗΠΑ: Μαζί με τον Μασκ θα περάσει τη νύχτα των εκλογών ο Τραμπ
- Εκλογές ΗΠΑ: Τα ελληνοτουρκικά σε περίπτωση επικράτησης του Τραμπ
- Η Αμερική σε εμφύλιο πόλεμο
- Λίβερπουλ: Βασικός ο Τσιμίκας κόντρα στη Λεβερκούζεν (pic)