Ειδικό σχέδιο από την κυβέρνηση για τους 17άρηδες
Σε μια προσπάθεια να αναστρέψει την πολιτική εικόνα της στους νεότερους ψηφοφόρους το Μαξίμου ετοιμάζει στοχευμένες κινήσεις προσέγγισης για μαθητές και φοιτητές
Μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και μέσω σειράς πρωτοβουλιών αποκλειστικά για νέους (όπως θα περιληφθούν και στο σχετικό εθνικό σχέδιο) και ενός «κοινωνικού διαλόγου» στον οποίο ο Πρωθυπουργός προτίθεται να βγει ο ίδιος μπροστά, θέλει η κυβέρνηση να ξεκινήσει στοχευμένες κινήσεις προσέγγισης των 17άρηδων.
Το Μαξίμου αγωνιά να αναστρέψει την πολιτική εικόνα της στους νεότερους ψηφοφόρους – ένα κρίσιμο κοινό το οποίο ταυτόχρονα θέτει στο επίκεντρο της δικής του στρατηγικής και ο ΣΥΡΙΖΑ -, φέρνοντας στη δημόσια σφαίρα τα θέματα που, κατά την εκτίμηση των κυβερνητικών, τους απασχολούν περισσότερο: ανάμεσά τους οι ευκαιρίες στην εργασία, οι νέες τεχνολογίες, το περιβάλλον.
Στόχος είναι να καλλιεργηθεί το συντομότερο μια ελκυστική εικόνα προς τους σημερινούς μαθητές και φοιτητές, ενώ στις δυναμικές ηλικίες είχε ρίξει μεγάλο βάρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προεκλογικά (το 2019 το τότε exit poll είχε δείξει επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 17 – 24 ετών με 38% έναντι 30% για τη ΝΔ).
Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίες οι πρωθυπουργικές προσπάθειες να ανοίγει με κάθε ευκαιρία την πόρτα του Μαξίμου στη νεολαία (για συναντήσεις με παιδιά – δημιουργούς start-up κ.λπ.), οι σταθερά ανοιχτοί δίαυλοι με την ΟΝΝΕΔ, οι πρόσφατες παροχές σε εφήβους και τα μέτρα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, η προώθηση καινοτομιών στην Παιδεία (ψηφιακός ανασχηματισμός κ.ά.), καθώς και η προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να συνοδεύει μεταρρυθμίσεις της με αλλεπάλληλα σινιάλα προς μία εξαιρετικά απαιτητική δεξαμενή.
Αρχή με τις άδειες οδήγησης
Στην ίδια προσπάθεια εντάσσεται η πρωτοβουλία να πιάσουν και οι 17άρηδες το τιμόνι έστω με προσωρινή άδεια οδήγησης, ενώ σε ανοιχτή γραμμή βρίσκονται για επεξεργασία δράσεων μεταξύ άλλων τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Παιδείας.
Στο επόμενο διάστημα το κέντρο βάρους θα μετατοπιστεί, κατά τις πληροφορίες, σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού ενόσω ακόμα διερευνώνται τόσο τα δημοσιονομικά περιθώρια για μεγάλα πρότζεκτ όσο και το ακριβές περιεχόμενο των δράσεων.
Εμπειροι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η επιστροφή σε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη είναι αυτή που μπορεί να επηρεάσει τους πολιτικούς συσχετισμούς γενικά αλλά και ειδικότερα στις νεότερες ηλικίες.
Τα τρία εμπόδια
Για αυτές ο διευθυντής ερευνών της GPO Αντώνης Παπαργύρης αναδεικνύει τρία χαρακτηριστικά – τρεις δυσκολίες για την ακρίβεια.
«Είναι δεδομένο ότι η πολιτική ταυτότητα αυτών των ηλικιών είναι πολύ πιο εύπλαστη και επιπλέον είναι η κατηγορία με τον μικρότερο βαθμό αφοσίωσης» λέει, μιλώντας ουσιαστικά για περιορισμένο βαθμό συσχέτισης των σημερινών 17άρηδων συνολικά με πολιτικούς χώρους.
Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί ότι «είναι δύσκολο επομένως πρώτον να τους φέρεις στην κάλπη, δεύτερον να τους πείσεις όσο εύπλαστη κι αν θεωρείται η εν λόγω δεξαμενή και τρίτον, το πιο σημαντικό, είναι να τους κρατήσεις».
Πολιτικοί αναλυτές, όπως και δημοσκόποι, διαπιστώνουν ότι δεν έχει ανατραπεί το γεγονός ότι η νεολαία παραμένει προνομιακός χώρος για την Αριστερά, ωστόσο έχει μεταβληθεί ως έναν βαθμό στο πέρασμα των δεκαετιών η παραδοσιακή σχέση αυτών των στρωμάτων με τον αριστερό χώρο.
Και μόνο αυτό ενισχύει το πολιτικό ενδιαφέρον και τις προκλήσεις όλων των επιτελείων, που διεκδικούν την καλύτερη προσέγγιση της νεολαίας.
Ερευνες της GPO δείχνουν για παράδειγμα ότι στο ερώτημα «στην πολιτική συνηθίζουμε να μιλάμε για Δεξιά – Αριστερά, εσείς προσωπικά πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας πολιτικά;» οι 17-24 ετών έδειξαν στα… αριστερά (29,2%) με το Κέντρο μόλις στο 5,9% αλλά και με δεύτερη απάντηση (28,5%) ότι «δεν έχει νόημα» αυτή η διάκριση.
Αντίστοιχα στο σύνολο του πληθυσμού η ίδια ερώτηση δίνει στην Αριστερά 17,5% και στο Κέντρο 15,4%.
Επιπλέον, ένα κρας τεστ μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα για το ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για τη νεολαία, οι 20άρηδες δίνουν την πρωτιά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν στο σύνολο της κοινής γνώμης το προβάδισμα παίρνει ο Πρωθυπουργός.
- Δύο συνταγές που μυρίζουν Χριστούγεννα
- Χειμώνιασε για τα καλά: Βροχές και χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας
- Τα ζώδια σήμερα: Δεν χωράς πουθενά
- Οι ειδικοί απαντούν: Ο καφές μας κάνει καλό ή όχι;
- Συρία, το «κυνήγι» της παλιάς ελίτ του καθεστώτος Άσαντ
- Φέτος τα Χριστούγεννα σκέφτεστε να κάνετε δώρο έναν σκύλο – Πόσο καλή ιδέα είναι;