«Οι Χριστιανοδημοκράτες πρέπει να γίνουν πιο σέξι»
Το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία τους κατέγραψαν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στις εκλογές. Τη δική της ερμηνεία δίνει η Βίμπκε Βίντερ, ηγετικό στέλεχος της χριστιανοδημοκρατικής νεολαίας.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Δεν έχει τέλος ο κατήφορος των άλλοτε κραταιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στη Γερμανία. Τελευταία δημοσκόπηση φέρνει το κόμμα της απερχόμενης καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ κάτω από το 20% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Ο πρόεδρος του κόμματος Άρμιν Λάσετ δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανανέωση του κόμματος σε ιδέες, αλλά και πρόσωπα. Αλλά πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό; Μία εξήγηση δίνει η Βίμπκε Βίντερ, επικεφαλής της Νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στη Βρέμη και μέλος του προεδρείου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF).
Καθώς έχει έρθει πλέον η ώρα για μία μετεκλογική απόδοση ευθυνών, το πρώτο ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει, είναι μήπως έχει και ο νεολαία του κόμματος κάποιες ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Νομίζω ότι είναι λίγο μυωπικό να επιρρίπτει κανείς στη νεολαία την ευθύνη για το αποτέλεσμα» λέει η Βίμπκε Βίντερ. «Στις εκλογές δεν κατέβηκε η νεολαία, κατέβηκε η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, με όλα τα γνωστά λάθη που έγιναν. Εμείς, ως νεολαία, κάναμε μία τεράστια καμπάνια, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, αλλά φυσικά δεν μπορούμε μόνοι μας να αλλάξουμε την πορεία του κόμματος και να αναστρέψουμε την αρνητική τάση».
Πολυάριθμη, αλλά …φρόνιμη νεολαία
Με 100.000 οργανωμένα μέλη η νεολαία των Χριστιανοδημοκρατών (Junge Union) θεωρείται αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη οργάνωση πολιτικής νεολαίας στη Γερμανία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Η αντίστοιχη οργάνωση των Σοσιαλδημοκρατών (Jusos) έχει 70.000 μέλη και η «πράσινη» νεολαία μόλις 15.000. Ωστόσο, αυτή η θεωρητική υπεροχή των Χριστιανοδημοκρατών στη νέα γενιά δεν αντανακλάται στην …κάλπη. Από τους ψηφοφόρους έως 29 ετών μόλις το 11% προτίμησε τους Χριστιανοδημοκράτες. Από εκείνους που ψήφισαν για πρώτη φορά οι περισσότεροι επέλεξαν τους Πράσινους ή τους Φιλελεύθερους. Επιπλέον, προκάλεσαν πολλά σχόλια κάποιες δηλώσεις ηγετικών στελεχών της νεολαίας, όπως εκείνη που ξεχώριζε τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς ως πρότυπο της σύγχρονης Χριστιανοδημοκρατίας, ακόμη και για τη Γερμανία. Φυσικά όλα αυτά λέγονταν πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις «στημένες δημοσκοπήσεις» στην Αυστρία. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα η Βίμπκε Βίντερ επισημαίνει: «Θα έλεγα ότι σήμερα δεν θα διατυπώναμε αυτή την πρόταση με τον ίδιο τρόπο. Όμως, δεν μπορώ να σχολιάσω με απόλυτη βεβαιότητα αυτά που συμβαίνουν στην Αυστρία, δεν ζω εκεί. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι να απαντήσουμε στο ερώτημα: Ποιο περιεχόμενο θέλουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας; Τι σημαίνει να είσαι συντηρητικός εν έτει 2021;»
Δύσκολο να απαντηθεί το ερώτημα, όταν μάλιστα η νεολαία των Χριστιανοδημοκρατών έχει τη φήμη ότι είναι και η ίδια ιδιαίτερα συντηρητική και δεν …αντιμιλάει εύκολα στους πρεσβύτερους, σε αντίθεση για παράδειγμα με τη σοσιαλδημοκρατική νεολαία, που κάθε τόσο έρχεται σε σύγκρουση με τα ηγετικά κλιμάκια του SPD. Αυτό το Σαββατοκύριακο η χριστιανοδημοκρατική νεολαία πραγματοποιεί το συνέδριό της στο Μίνστερ της Βεστφαλίας. Από πού πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την ουσιαστική ανανέωση του κόμματος; «Πρέπει να συζητήσουμε πώς μπορεί το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα να αναδιοργανωθεί, να γίνει πιο ελκυστικό, πιο σέξι», λέει η Βίμπκε Βίντερ. «Ιδιαίτερα για τους νέους – αυτή είναι και η δική μας ευθύνη ως πολιτική νεολαία – αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα προγραμματικών θέσεων. Γιατί ο κόσμος θέλει να ξέρει και διερωτάται: πώς θα είναι η ζωή μου σε τέσσερα, σε οκτώ, σε είκοσι χρόνια; Έχουμε τεράστια προβλήματα: την κλιματική αλλαγή, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, την πολιτική ασφάλειας και τόσα άλλα».
Ανάδειξη κομματικής ηγεσίας από τη βάση;
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τους Χριστιανοδημοκράτες είναι η ανάδειξη νέας ηγεσίας. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος αυτό θα γίνει σε έκτακτο συνέδριο. Στην τελευταία ψηφοφορία για νέα ηγεσία είχε επικρατήσει ο «εκλεκτός» της Άνγκελα Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αν η ανάδειξη ηγεσίας γινόταν από την κομματική βάση, θα είχε αναδειχθεί νικητής ο Φρίντριχ Μερτς, εκπρόσωπος της πιο συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος. Τι λέει γι αυτό το θέμα η Βίμπκε Βίντερ; «Ας περιμένουμε πρώτα να δούμε ποιος θέτει υποψηφιότητα. Από κει και πέρα, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η νέα ηγεσία του κόμματος πρέπει να αναδειχθεί από τη βάση. Όχι για να εκλεγεί οπωσδήποτε ο Φριντριχ Μερτς, όπως λένε κάποιοι, άλλωστε την τελευταία φορά δεν ψήφισα τον Φρίντριχ Μερτς. Όμως τα μέλη του κόμματος θα πρέπει να έχουν την αίσθηση ότι συμμετέχουν στις αποφάσεις και αυτό κάπου έχει χαθεί τους τελευταίους μήνες».
Σε μία προσπάθεια να αναδείξουν την ανάγκη για ανανέωση, προβεβλημένα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, όπως ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαιερ και η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται την έδρα που κέρδισαν στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Κάποιοι ζητούν τώρα και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εγκαταλείψει τη δική του έδρα. Η εκτίμηση της Βίμπκε Βίντερ: «Πρέπει να αναδείξουμε περισσότερους νέους ανθρώπους, αλλά και περισσότερες γυναίκες στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος. Δυστυχώς και στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα έχουμε ελάχιστους ανθρώπους κάτω των 35, αλλά και πολύ λίγες γυναίκες. Πολλές από τις σεβάσμιες μορφές του κόμματος, για να το πω έτσι, έχουν δηλώσει ότι δεν θα αποδεχθούν τη βουλευτική τους έδρα, θα δούμε ποιοι άλλοι θα κάνουν το ίδιο. Αλλά είναι μία προσωπική απόφαση του καθενός. Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι ένα κόμμα λειτουργεί καλύτερα αποκλειστικά με νέα πρόσωπα. Αυτό που χρειάζεται είναι το σωστό μείγμα των πιο έμπειρων με τους πιο καινούριους…»
Γιοργκ Μίνχενμπεργκ (DLF)
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις