Η Ελεάνορ και οι τέσσερις βασιλείς
Η Ελεάνορ, πλέον πολύ μεγάλη, αποτραβιέται σε ένα μοναστήρι στη Γαλλία, όπου και θάβεται δίπλα στον άνδρα της. Με τον οποίο είχαν παρόμοιο ισχυρό χαρακτήρα και μεγάλες συγκρούσεις...
Η δυναμική Ελεάνορ της Ακουιτάνης έμεινε στην Ιστορία όχι λόγω της αδάμαστης ζωής και προσωπικότητάς της, αλλά επειδή υπήρξε σύζυγος και μητέρα τεσσάρων βασιλέων. Ο Λουδοβίκος της Γαλλίας και ο Ερρίκος Β’ της Αγγλίας και κύριος της Νορμανδίας, του Ανζού και της Βρεττάνης υπήρξαν άνδρες της. Ενώ ο Ριχάρδος Α’ (ο Λεοντόκαρδος) και ο Ιωάννης (ο Ακτήμων) παιδιά της. Επίσης η κόρη της Ελεάνορ έγινε, μέσω του γάμου της, βασίλισσα της Καστίλλης, ενώ η άλλη της κόρη Ιωάννα, για ένα διάστημα, βασίλισσα της Σικελίας. Ο εγγονός της, από τη μεγάλη της κόρη Ματίλντα, έγινε τελικά βασιλιάς της Γερμανίας και, ως Οθων Δ’, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας!
Υπήρξε όμως στη ζωή της ιδιαίτερη φιγούρα αποφασιστικότητας, τόλμης, στρατηγικού θάρρους και διορατικότητας. Ορφανή από γονείς στα 14 της, κληρονόμησε το τεράστιο Δουκάτο της Ακουιτάνης. Την πάντρεψαν με τον συνομήλικό της Λουδοβίκο, βασιλιά της, μικρότερης από το Δουκάτο της, Γαλλίας. Και τον ακολούθησε στη Β’ Σταυροφορία. Ζωσμένη όπλα και πανοπλία έγινε δεκτή, με καχυποψία, από την αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ειρήνη Κομνηνή. Μαζί με τον άνδρα της και τον στρατό του έφθασαν μετά στην Αντιόχεια. Που την κυβερνούσε ο θείος της από την Τουλούζη. Εκεί συγκρούστηκε με τον Λουδοβίκο, ζητώντας του να χωρίσουν γιατί ήσαν μακροσυγγενείς! Αυτός αρνήθηκε, την πήρε μαζί του στην Ιερουσαλήμ και από εκεί γύρισαν με πλοία στην Ιταλία. Στη Ρώμη δεν δέχθηκε τα λόγια του Πάπα για τον γάμο της και αφού γύρισε στο Παρίσι επέμεινε στην άποψή της. Αφού έκανε δύο κόρες εξήγησε στον άνδρα της πως αν ήθελε διάδοχο έπρεπε να βρει άλλη γυναίκα. Πέτυχε έτσι τον χωρισμό αλλά σε μήνες μέσα παντρεύτηκε τον δυναμικό Ερρίκο Β’ της Αγγλίας. Μαζί της έφερνε βέβαια και την Ακουιτάνη! Γι’ αυτό ο γάλλος βασιλιάς κινήθηκε για πόλεμο, αλλά ηττήθηκε από τους Αγγλους.
Για χρόνια μετά η Ελεάνορ ασχολήθηκε με τα παιδιά της. Την έστειλε μετά ο άνδρας της να κάνει κουμάντο στην Ακουιτάνη, λόγω ξεσηκωμών. Ομως οι γιοι της, που ο Ερρίκος τούς ειχε μοιράσει τίτλους και δικαιοδοσίες, συνωμότησαν κατά του πατέρα τους. Γιατί δεν αποχωριζόταν καμία εξουσία του. Ο βασιλιάς, σίγουρος πως τους υποκινούσε, την έκλεισε σε ένα κάστρο για απομόνωση. Βγήκε μετά από χρόνια, με τον θάνατο του άνδρα της. Με τον χαμό του μεγάλου της γιου, ανέλαβε την εξουσία ο δεύτερος, ο Ριχάρδος. Που ήταν και η αδυναμία της και ζούσε κυρίως στην Ακουιτάνη. Αποφάσισε όμως αυτός να πάει στη Σταυροφορία. Κι άφησε τη μητέρα του στο πόδι του. Εδειξε ευστροφία, επιδεξιότητα και διπλωματικότητα στα καθήκοντά της. Και γλίτωσε τον μικρό της γιο Ιωάννη από πολλά λάθη.
Μετά την επιστροφή του Ριχάρδου, αρκετό καιρό μετά, γιατί τον είχε αιχμαλωτίσει ο Λεοπόλδος της Αυστρίας με τον γερμανό αυτοκράτορα κατά την επιστροφή του, η Ελεάνορ, που είχε μαζέψει τα λύτρα και πήγε να τον απελευθερώσει, βοήθησε να συγχωρέσει τον Ιωάννη για τις κινήσεις του και συνέχισε να κινείται άοκνα μεταξύ Αγγλίας, Νορμανδίας, Ακουιτάνης και Ισπανίας, όπου βασίλευε η κόρη της. Μόλις όμως αποφάσισε να αποτραβηχθεί, ο Ριχάρδος φονεύεται σε μια αψιμαχία στη Γασκώνη. Η Ελεάνορ επιστρέφει σε βοήθεια του αδύναμου Ιωάννη που χάνει όλες σχεδόν τις κτήσεις του πατέρα του στη Γαλλία, με την εξαίρεση μέρους της Ακουιτάνης – λόγω της μητέρας του -, και έχει πολλά προβλήματα στην Αγγλία.
Η Ελεάνορ, πλέον πολύ μεγάλη, αποτραβιέται σε ένα μοναστήρι στη Γαλλία, όπου και θάβεται δίπλα στον άνδρα της. Με τον οποίο είχαν παρόμοιο ισχυρό χαρακτήρα και μεγάλες συγκρούσεις…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις