ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ – Ελληνική Γεωργία 2040 – Αναπτυξιακοί Πυλώνες ενός Βιώσιμου Οικοσυστήματος
Μελέτη για την επίτευξη ενός παραγωγικού και ταυτόχρονα βιώσιμου οικοσυστήματος για την «Γεωργία 2040» εκπόνησε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ στο πλαίσιο του Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040».
Το όραμα για έναν παραγωγικό πρωτογενή τομέα ποιοτικών προϊόντων και αγαθών, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με εξασφάλιση επάρκειας τροφίμων για την χώρα, ενδυνάμωση των εξαγωγών, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ισόρροπη, βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, παρέθεσε κατά την διάρκεια του Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Παύλος Σατολιάς.
Παράλληλα, ο κ. Παύλος Σατολιάς παρέθεσε τις προτάσεις αλλά και τις δράσεις της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ προκειμένου να συνεισφέρει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, για την επίτευξη ενός παραγωγικού και ταυτόχρονα βιώσιμου οικοσυστήματος για την Γεωργία του 2040, συμμετέχοντας στο Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Την ίδια στιγμή, παρουσίασε και την μελέτη που εκπόνησε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ με τίτλο «Ελληνική Γεωργία 2040: Αναπτυξιακοί Πυλώνες ενός Βιώσιμου Οικοσυστήματος».
Την μελέτη παρουσίασαν επίσης, και οι συνεργάτες: κ. Μόσχος Κορασίδης, Γεωπόνος, τ. Γ.Γ. Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κ. Γεώργιος Κορμέντζας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Οι συνεταιρισμοί υπήρξαν το κύριο στήριγμα και η βοήθεια στους αγώνες των αγροτών, καθώς με την καθοδήγησή τους, δημιουργήθηκαν υποδομές στην ύπαιθρο, βελτιώθηκαν οι συνθήκες παραγωγής και το πιο σημαντικό μειώθηκαν οι ανισότητες», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ.
Όπως σημείωσε, η γεωργία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής οικονομίας. Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμός με την ποικιλότητα του αγροτικού περιβάλλοντος της χώρας συνθέτουν ένα ισχυρό ευνοϊκό υπόβαθρο για την αγροτική ανάπτυξη. Σήμερα, η Ελληνική γεωργία βρίσκεται σε ένα στάδιο μετάβασης από τις παραδοσιακές καλλιεργητικές πρακτικές στην ψηφιακή γεωργία, που αποσκοπεί στη βελτίωση της παραγωγής με αειφόρο τρόπο.
Προς αυτό τον μετασχηματισμό, οι συνεταιρισμοί του τόπου καταθέτουν προτάσεις που αφορούν:
α) διαθρωτικές παρεμβάσεις διασφάλισης της βιωσιμότητας της ελληνικής γεωργίας, με έμφαση στην στήριξη των επενδύσεων και σε μια νέα γενναία πολιτική γης που θα επιτρέψει σε νέους αγρότες να ενταχθούν στον χώρο,
β) σχεδιασμός και υλοποίηση εμβληματικών έργων για την διαχείριση του νερού και την αξιοποίηση των ΑΠΕ για την παραγωγή ενέργειας,
γ) ενίσχυση του συνεργατισμού για την διασφάλιση της θέσης του παραγωγού στην αγροδιαατροφική αλυσίδα και
δ) εξορθολογισμός και διαφάνεια στην διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων για παραγωγικό αποτύπωμα με επενδυτικό πρόσημο.
Η κάλυψη του τεχνολογικού και ψηφιακού χάσματος με την εισαγωγή της σύγχρονης τεχνολογίας ακριβείας, διατρέχει οριζόντια τις παραπάνω τέσσερες κάθετες παρεμβάσεις.
«Τόσο η οριζόντια παρέμβαση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας, όσο και οι προτεινόμενοι τέσσερις κάθετοι αναπτυξιακοί τομείς σύνθεσης ενός βιώσιμου οικοσυστήματος για την Γεωργία 2040 αναλύονται με λεπτομέρεια στην «Ψηφιακή Βίβλο» της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Κρίνεται αναγκαίο αυτές οι παρεμβάσεις να ενταχθούν ολιστικά σε μια μακρόπνοη με ορίζοντα εικοσαετίας εθνική στρατηγική για την αγροδιατροφή», τόνισε ο κ. Π. Σατολιάς.
Δείτε αναλυτικά την μελέτη που εκπόνησε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ ΕΔΩ
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ερντογάν – Τι είπαν για τις εμπορικές σχέσεις
- Π. Μαρινάκης για ΠΑΣΟΚ: Οφείλουν να καταλάβουν ότι «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα
- Κακοκαιρία Μπερτ: Τρομακτικές εικόνες στη Βρετανία – Πλημμύρες στην Ουαλία
- LIVE: Ίπσουιτς – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
- LIVE: Ελλάδα – Μεγάλη Βρετανία
- Σαουθάμπτον – Λίβερπουλ 2-3: Ανατροπή και στο +8!